*Hoe een tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding te maken zonder in onredelijke woede uit te barsten of om triviale redenen vrijgezel achter te blijven – in veertig handige stappen.

1. Koop houten planken, latjes, een kattenluik met tunneltje, een verluchting-rooster, pu-schuim en dies meer en verzamel alle gereedschap dat je kunt vinden in je huis.

2. Meet de glazen veranda-deuren goed van alle kanten op en bepaal waar het houten inzet-frame moet komen.

3. Wanneer je de planken en de gaten voor het kattenluik en verluchting-rooster op maat gaat zagen, zorg dan dat je een elektrische zaag hebt waarvan de zaagbladen allemaal even bot zijn.

4. Zaag de planken op maat. Merk dat dit nog redelijk goed gaat.

5. Wordt overmoedig.

6. Boor een paar gaten waar je zaagblad doorheen kan zodat je een vierkant uit de plank kunt gaan zagen.

7. Boor er nog een paar gaten naast omdat het zaagblad breder is dan je dacht. (Probeer vooral ook, ongeduldig als je bent, of je de zaag er niet in kunt laten zagen door hem gewoon op het gat te zetten en de zaag aan te zetten. Wanneer het ding met kracht terug slaat en een hels kabaal maakt wanneer het op de plank slaat, zet dan snel de zaag uit en boor toch die gaten maar.)

8. Zorg dat de handige laserpunt die voor je zaagblad zit precies over je afgetekende lijn gaat. Stuur een beetje bij als hij scheef dreigt te gaan. Zaag rustig en beheerst verder en merk dat de laserpunt, het ijzeren indicatiestaafje en zelfs je hele zaagmachine netjes rechtdoor gaan, terwijl je zaagblad doodleuk een centimeter naar rechts is gaan zagen. Voel hoe de boel klem komt te zitten en roep je eerste scheldwoord omdat de zaag buiten de lijn is gegaan.

9. Scheld, blaf, huil, foeter net zo lang tot je min of meer vier gaten hebt gezaagd.

10. Pak al je raspen, vijlen en schuurpads en probeer te redden wat er te redden valt. Geef jezelf nog een denkbeeldige schop onder je kont omdat je blijkbaar liever drie uur oponthoud hebt en je armen zwaar vermoeit dan dat je naar de bouwmarkt fietst en nieuwe zaagbladen haalt. Grinnik ‘lang leve sluimerende angststoornissen’ en prijs jezelf sarcastisch om je sociale vaardigheden. Vijl ondertussen verwoed verder.

11. Impregneer je houten planken zodat ze tegen weer en wind bestemd zijn. Maak de nodige rekensommen om te weten wanneer de volgende laag mag.

12. Constateer dat je blijkbaar allergisch bent voor de impregneerdamp en loop 36 uur met gezwollen ogen en overactieve neusvliezen rond, terwijl je je kat even zolang niet kunt aaien omdat je daar altijd al een beetje allergisch voor bent geweest maar dit nu – bovenop je al hevige allergische reactie – ervoor zorgt dat je al gaat niezen en tranen als de kat alleen maar langs je benen loopt.

13. Negeer je schuldgevoel tegenover de aanhalige kat door in gedachten te herhalen ‘Ik maak dit ding toch vooral ook voor jou, Kaia?’ net zolang tot je erin gelooft.

14. Maak het lattenframe dat ervoor gaat zorgen dat het gevaarte over de schuifdeur-geleiders kan klemmen en lijm de planken ertegenaan. Zorg dat je een lat aan de lange buitenzijde weg laat zodat je het frame nog kunt vullen met pu-schuim. (Merk vervolgens in paniek op dat de lat te kort is. Kijk om je heen en zie dat je de verkeerde hebt gepakt. Neem de goede en merk dat er nog 2 cm af moet. Loop met beide latten naar binnen en zaag 2 cm van de lange lat af. Neem hem mee naar buiten. Leg hem erop en merk in paniek op dat de lat veel te kort is. Realiseer je dat je zojuist 2 cm van de te korte lat hebt afgezaagd in plaats van van de lange. Hoor hoe je vriendin je in de tuin uitlacht en druip af met de lange lat en je zaag om het ditmaal wel goed te doen.)

15. Raap je tochtstrip en pu-schuim bij elkaar.

16. Wanneer je op het punt staat om de schuim erin te poeren, zie dan op het laatste nippertje dat je één dwarsbalkje bent vergeten waardoor de pu-schuim vrolijk door het verluchtingsgat zou sproeien mocht je niet opgelet hebben.

17. Plaats het balkje er alsnog in. Lijm. Schroef.

18. Neem je pu-schuim en spuit de gaten halfvol. Schuif de lange lat steeds een vakje verder eroverheen, tot het hele frame vol zit.

19. Zie hoe het plakkerige schuim de lange lat omhoog duwt in het eerste gat omdat de spuitbus daar iets te enthousiast sproeide en er meer dan een half volume in gespoten blijkt te zijn.

20. Pers de lat terug in het gelid en roep naar je lief dat hij snel moet komen schroeven.

21. Schroef de schroef in al je haast aan de verkeerde kant van het frame. Daar waar geen enkele schroef zat, omdat de binnenkant dan mooier zou zijn.

22. Laat deze kleine tegenvaller je niet uit het veld slaan. Ook al is het tien voor half twaalf ‘s nachts en sta je met latex handschoenen aan in je donkere tuin vermoeid te zijn, bedenk op tijd dat jouw obsessie met perfectie al twee dagen geleden opgegeven moest worden na het zagen, en ga niet de annalen in als het koppel dat uit elkaar ging om een miezerig schroefje.

23. Laat het frame na de nodige schroeven los en merk dat je latex handschoen aan de pu-schuim verzegeld blijkt. Krijg een kort visioen van jezelf voor eeuwig aan het tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding geplakt. Raap dan je laatste restje helder denkvermogen bij elkaar en trek je latex handschoen uit en fröbel hem van het frame af.

24. Neem het gevaarte mee naar binnen en bekijk het resultaat.

25. Concludeer dat het er eigenlijk best goed uitziet en beter geïsoleerd is dan ieder ander deel van je huis.

26. Wanneer je de verluchting-roosters erop gaat schroeven, neem dan de waterpas en zorg dat het rooster perfect recht hangt. Schroef. Doe drie stappen achteruit en zie dat je plank al die tijd helemaal scheef op de kartonnen platen op de vloer stond. Scheld en schroef het rooster weer los, herhaal alle stappen maar zorg dat ditmaal je plank óók waterpas staat.

27. Merk op dat het wellicht iets te laat is om nog heel goed werk te leveren.

28. Roep enthousiast dat alleen het kattenluik er nu nog in moet. Kijk naar de tochtstrip en denk ‘oh ja, en dat nog’.

29. Probeer de tunnel van het kattenluik erin te passen en merk dat hij – zelfs na het afzagen van één van de segmenten vanochtend – nog steeds niet past. Raap alle geduld bij elkaar en zaag van een volgend segment nogmaals een reepje af. Plaats het kattenluik.

30. Plak de tochtstrip rondom het tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding en geef elkaar een high-five omdat het toch maar mooi af is.

31. Plaats het tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding tussen je veranda-deuren en glimlach vermoeid.

32. Ga trots op je bank zitten en ben blij.

33. Slaap.

34. Haal de volgende ochtend de sluiting van het kattenluik en zie hoe je kattebeestje eerst voorzichtig, maar al snel vol overgave in en uit stuitert.

35. Voel het verschil in kamertemperatuur nu je de deur of het raam dicht kunt houden als het 4 graden is buiten, omdat je poes nu eindelijk tóch een kattenluik heeft.

36. Doe een bescheiden vreugdedansje.

37. Voel je beurse lijf met al zijn spierpijn van het vele vijlen, zagen, duwen, schroeven en in rare houdingen zitten.

38. Zeg ‘En toch is het lekker af en hebben we het mooi voor elkaar!’ en grijns ietwat vermoeid.

39. Plak nog een paar decoratieve vogeltjes op je tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding en plof tevreden neer.

40. Neem een rustdag en kijk voldaan zo nu en dan naar je tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding. (En hoop dat de lezers van je blog geen gemene opmerkingen gaan maken over de staat van ontbinding waarin je schutting zich bevindt . Éen ding tegelijk mensen. Pff.)

binnenkant01

buitenkant01

En kijk: het werkt! Yay! :)

kaiainactie01

25 Reacties

jeeeeej! En dat zonder jezelf vreselijk te verwonden. Ik ben trots op je. :)

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 12:14

Helemaal geweldig, ik doe het je niet na! En wat nog het mooiste is: Kaia durft er doorheen te gaan! Dat je het dus niet allemaal voor niks hebt gedaan.

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 12:20

Haha Olief, ja het is redelijk kwetsuur-vrij verlopen. :D (Helemaal vergeleken met jouw halve meter grote blauwe plekken, gekneusde middenriffen en wat niet allemaal meer. :P)

Ha Aargh, daar had ik natuurlijk al aan gedacht! We hebben laatst in de slaapkamerdeur een kattenluikje gemaakt (omdat ik bizar licht slaap en van ieder geluid in huis of op straat wakker word, maar Kaia toch graag zo nu en dan aan het voeteneind van mijn bed wil liggen) dus ik wist al zeker dat ze een kattenluikje gebruikt. Niet van harte maar toch zeker wel als het z’n doel dient.

Het zou inderdaad zuur zijn aan zo’n project te gaan staan en dan achteraf te merken dat het een anti-kattenluik-kat is, haha. :)

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 12:39

Hahahah wat een werk. Ben benieuwd hoeveel buurkatten je op visite gaat krijgen nu. :)
Super gedaan! En leuk dat je je vriendin er zoveel pret van liet hebben.

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 13:19

Haha Carol: nul! Nul buurkatten, want weet je, voorheen stond altijd een raam of een deur open voor onze kat. En daar hadden al tienduizend keren katten doorheen kunnen wandelen. Maar dat doen ze nooit. Dus bij dit luikje ook niet, gok ik zo. :)

(Oh en ik heb een beetje onhandig geschreven. Ik heb in de je-vorm geschreven, en die je ben ik soms, en die je is Lief soms, afhankelijk van wie welke taak op zich nam maar dat schrijft zo lastig om dat steeds uit te leggen en dus schreef ik alles in de je-vorm maar dus eigenlijk ben ik zowel de je-vorm in sommige van de stappen als de vriendin die de je-vorm staat uit te lachen in de tuin want dan opeens is de je-vorm Lief en dus ja ik weet dat het misschien onduidelijk is maar dat overleef ik wel maar wat ik dus wil zeggen is dat er geen vriendin was, nu ja, ik wel dus, maar niet nóg een vrouwelijk wezen. Alleen ik. En Lief dus, maar dat is een mannelijk wezen. Dus. Blij dat ik dit even opgehelderd heb zeg. :P)

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 13:24

Het werkplan en het resultaat ziet er doordacht en goed uit.
Mag ik vragen om na de aanpak van de schutting enige tijd bij mij te bivakkeren.
Het aantal klussen is hier legio.
De te behalen voldoening is zeker zo groot.

Mijn buurkatten wonen alleen in mijn tuin.
Maar na het ventilatierooster en kattenluik constructie moet verder alles een kleinigheid zijn!

Respectvolle en jaloerse groet uit Amsterdam-ZuidOost

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 21:47
gewebkijk

ik zeg; briljant!
en bedankt voor de tips.

(behalve tip 32 dan) ;P

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 23:30
Uiltje

Unieke uitvinding prachtig gedaan jullie.
Meteen patent aanvragen hoor.
Ik kom nu snel weer eens logeren,hi,hi

Geplaatst op 22 oktober 2010 om 23:45

Tranen in mijn ogen van het lachen onder het lezen van deze zeer handige tips. Ik kon het gebruiken, was net nog in staat om mijn pup achter het behang te plakken (twee keer een ongelukje, de eerste keer omdat ik hem niet hoorde piepen en de tweede keer omdat ik op het toilet zat dus te laat aan kwam hollen. Geeft niets, maar onder het schoonmaken besloot hij van de stress de halve keuken te slopen. Wees gerust, de frustratie heb ik netjes opgekropt en Spot ligt nu rustig op mijn voeten te slapen :))

Valt me mee dat je geen planken door de schuifpui hebt gegooid moet ik je bekennen. En het ziet er mooi uit. Kan nu de schuifpui nog wel op slot trouwens?

Geplaatst op 23 oktober 2010 om 00:39

Haha Geweb, ‘trost op de bank zitten’ zie, de vermoeidheid sloeg zelfs tijdens het typen toe. Ik tros, hij trost, de druiven trossen, zoiets? Als je zit te trossen, klit je dan met z’n allen aan elkaar? :D

Hahaha Rob! Als er net zoveel voldoening te halen is, dan sta ik paraat hoor! :P

Uiltje, jaaaa goed hè, geen ‘neehee, de deur móet openblijven’ meer nu! Kun je met een gerust hart en warme voeten hier logeren. :) En wat het ding zelf betreft, we kwamen op het idee omdat er dus echt zoiets bestaat voor veranda deuren. Dan maken ze een extra kunststof stuk waar het kattenluik in zit in je deuren. Dus dat patent aanvragen gaat niet lukken, maar blij zijn we er wel mee!

Ha Cin, blij je even uit je frustratie te kunnen halen. :) Misschien had je hem niet Spot moeten noemen, dan bevlekt hij je huis wat minder. ;) Maar serieus, wel balen zeg. Alle respect voor het opkroppen van je frustraties hihi, en ik hoop dat hij de basics snel onder de knie heeft zodat je weer rustig op het toilet kunt zitten en je keuken niet ongevraagd heringericht wordt. ;)

Geplaatst op 23 oktober 2010 om 07:54

Ohja, en die schuifpui op slot doen, dat is nog een verhaal op zich haha. Dat ding kon eigenlijk nooit op slot, hij haakt wel in twee klemmen maar dan nog kon je hem opentrekken met wat kracht. Er lag dan ook een houten balkje in de sleuf onderin zodat de deur niet verschoven kan worden. Gelukkig hebben we een rolluik dat prima dienst doet als slot. Bij deze constructie klemt de deur weer in het houten frame, en hebben we een korter balkje gezaagd dat weer precies in de sleuf op de vloer past. En natuurlijk steeds netjes het rolluik sluiten ‘s nachts.

Overigens is het in Nederland standaard om in je tuin een achteringang te hebben, een poortje dat naar een paadje leidt enzo. Maar in België zie je dat bijna nooit, alle tuinen zijn ingesloten tussen meer huizen en meer tuinen en er is geen verbinding. Nadelig voor je fiets (die door het huis moet) maar voordelig wat inbrekers betreft: met je tv en pc over 4 schuttingen klimmen is toch net wat lastiger. :D

Geplaatst op 23 oktober 2010 om 07:58

Dank voor deze heldere en heerlijke tips. De relatiecrisis bij 22 deed me het ergste vermoeden (nog maar net over de helft), maar gelukkig mocht ik 10 stappen later al blij zijn en vervolgens slapen. Overigens ben je voor de situatie bij mij thuis nog 60 stappen vergeten, namelijk: hoe zoek ik een kat uit, en sloop ik mijn achtergevel eruit om er een schuifpui in te bouwen teneinde plek te hebben voor een tussenstukinzetdeurkattenluikverluchtingsding? Ik vond dat wat nalatig van je, maar desgewenst zal ik binnenkort de stappen publiceren. Als de relatiecrisis voorbij is, bijvoorbeeld ;-) En de kinderen het huis uit, maar mijn vermoeden is dat we die stap wellicht nu wat bespoedigd hebben.

Geplaatst op 23 oktober 2010 om 22:06

@Wenz: Spot had zijn naam al voor hij bij ons kwam ;) Oorspronkelijk Malhado (gevlekt) en in NL werd het Spot. Hij kent eindelijk zijn naam, dus we houden het vooral zo hahaha Moet het ook wel voor hem opnemen, doorgaans is hij prima zindelijk. Hij was gisteren een beetje nerveus denk ik van visite en veel nieuwe dingen doen.

En idd, een inbreker zal niet via de achterkant over vier schuttingen heen klimmen waarschijnlijk. Weer een voordeel van gebrek aan achteruitgang ;)

Geplaatst op 23 oktober 2010 om 22:58

Geweldig verhaal, en mooi gedaan!

Geplaatst op 24 oktober 2010 om 00:16

Dat ziet er goed uit! Chapeau! (Ook voor het verhaal! ;-) )

Geplaatst op 24 oktober 2010 om 10:59

41. Doe de kat de deur uit en laat ‘m nooit meer binnen. Neem een hond. Die wacht tot JIJ de deur opent.

Geplaatst op 25 oktober 2010 om 03:36

Neenee, Wolf. De hond piest uiteindelijk TOCH op de mat.

HOUD de kat! Houd de KAT!

(AlsOF je daar over nagedacht had…kanmenievoorstellenheur, Wenz….)

Geplaatst op 25 oktober 2010 om 20:35

Wat een handige instructielijst! Ik denk dat ik me er goed aan zou kunnen houden, want hier gaat het ook altijd zo. Binnenkort bij mij misschien hoe je schrootjes door gipsplaten vervangt en tegelijkertijd een woonkamer isoleert.

Geplaatst op 27 oktober 2010 om 12:04

Hahahaa Jaco! Sorry voor mijn nalatigheid, maar ik kijk al uit naar jouw aanvullende stappen. :P (En als je de achtergevel eruit sloopt, is de kans dat je dochtertjes het huis uit gaan redelijk groot. Ik denk dat je ze dan in de tuin bij de buren moet zoeken. ;))

Wolf! Dat valt me van je tegen hoor. Wat is dat toch met mensen die denken ófwel van katten ófwel van honden te moeten houden en het niet allebei te kunnen. Nou zeg. Ik blijf lekker een crazy cat lady hoor. Puh. ;)

Pepperfly, hahahahaa, bepieste matten, dat is ook niks. En nee, ik heb het niet eens overwogen natuurlijk, zeer juist ingeschat! :P

Gerhard, ik sta al te popelen om jouw tips te lezen, klinkt ook als een prima project om zowel je huiskamer op te frissen als ook wat extra relatiecrisis-oefening te doen. ;)

Geplaatst op 27 oktober 2010 om 12:31

Ik heb geen klustvprogramma meer nodig. Uitgeprint en opgeplakt voor al mijn toekomstige klussen. Vooral die van overmoed daar ga ik voor!

Geplaatst op 28 oktober 2010 om 08:53

helemaal zelf gedaan? waaw! *zucht van bewondering*

Geplaatst op 28 oktober 2010 om 18:59

Dit zou je moeten uitgeven op papier. Iedere noot als hoofdstuk. Ik heb genoten. Dit is geweldig. Pracht, machtig mooi. Mulisch heeft een opvolger. Nou ja, eerder Martin Bril. En daar zou ik dan ook vrolijker van worden. Uitgeven! Uitgeven!

Geplaatst op 31 oktober 2010 om 14:30

Meestal ontbreekt het mij aan tip vijf. En blijf ik steken in de bedenkfase. Ik vind het dus een prestatie van bijna olympisch niveau, waarbij vooral het doorzettingsvermogen een diep respect afdwingt, bravo voor jou en je lief!

Geplaatst op 1 november 2010 om 10:16

Bravo, een schitterende handleiding, klaar voor publicatie, om met steun van het ministerie ‘Door Oefening Naar Kunst’ uit te delen op ‘doe-het-zelf-dag’!

Geplaatst op 1 november 2010 om 14:03

Bijna zelfde ervaring opgedaan in studentenhuis, waarna vervolgens bleek dat kat wel naar binnen maar NIET door luik naar buiten durfe …

Geplaatst op 20 maart 2012 om 11:46