*Plat

Ik zie ze wel. De hele dag. Het is gek om hier zo te staan, zo pontificaal midden in de kamer, en dat toch niemand me echt opmerkt, tenminste niet tot na het avondeten. Ik zie alles. Alle vreemde gewoonten, intimiteiten, rariteiten, explosieve woede, hartverscheurend verdriet, dat stiekeme dansje, noem maar op. Dat is nog niks. Weet u, de mens heeft een groot schaamtegevoel. Ten opzichte van medemensen. En zelfs voor hun huisdieren zullen ze bepaalde dingen laten. Maar wij levenlozen, wij krijgen alles mee. Dat is ook zoiets dat me verbaast. ‘Levenlozen’. Ze moesten eens weten. Maar goed, we voldoen niet aan hun hart-en-bloedvaten leven. Dus tja. Wat wij moeten aanschouwen, ik zou het niet eens durven navertellen.

Zo rond een uur of zeven ‘s avonds is het opeens een ander verhaal. In het begin was ik blij verrast wat aandacht te krijgen, vol verwachting gingen ze allemaal om mij heen zitten. Ik stond op het punt iets te gaan zeggen, toen dat ding op me gericht werd. Flits. En dan allemaal naar mijn buik staren. Dat is ook zoiets. Vroeger had ik zo’n fijne bolle buik. Zo’n buik waar je je hand op kon leggen. Tegenwoordig ben ik plat. Platter dan plat. De mensen zien dat graag, van die strakke buiken. En dan allemaal staren. Jazeker, er is geen wezenlijk contact hoor. Ze staren maar wat. En ruziën, om dat ding. Mij maakt het niets uit hoor, ik heb geen voorkeur.

Maar het lijkt me nu zo leuk om eens een avondje écht samen te zijn. Dat we eens fijn bespreken wat ons nu al die tijd bezig heeft gehouden. Dat we een band krijgen, iets opbouwen samen. Dat zit er niet in, dat weet ik ook wel. Ze zouden zich een hoedje schrikken. En dan zou de schaamte komen. Dat ze eerst naar lucht happen van verbazing dat ik toch echt leef, en vervolgens rood aanlopen omdat ze zich realiseren waar ik allemaal bij ben geweest, al die tijd. Nee, ik weet al wel hoe dat af zou lopen. Aan de stoeprand. En als je het dan zonder regenbui overleefd hebt tot de ophaaldienst komt, heb je nog altijd kans uit elkaar geschroefd of geplet te worden. Nee dank u. Klein kansje dat je bij een andere familie terecht komt, waar je nog meer jaren van kijken en bekeken worden tegemoet gaat. Ach weet u, ik laat het maar zo. Ze denken toch alles te weten, die mensen. Ik zou hun leven maar op z’n kop zetten.

En ach, gelukkig kan ik de koelkast en de soepborden vanuit hier net horen, midden in de nacht, als ze hun hilarische anekdotes delen. Heb ik toch nog iets om naar uit te kijken, weet u. Want de salontafel en de dvd-speler hier, die zijn weinig spraakzaam. Getraumatiseerd, die tafel. Spreekt al jaren niet meer. De dvd-speler is gewoon lui, die slaapt de halve dag. Ach, misschien eigenlijk wel wijs, het zou mij een hoop verbazingwekkende momenten besparen. Jaja. Beleefdheid – hebben ze nog nooit van gehoord zou ik haast gaan denken. Die mensen. Rare apparaten zijn dat toch.

9 Reacties

De televisie :)

Geplaatst op 2 september 2010 om 19:00
gewebkijk

altijd nog beter als een jeweetwelkater te zijn…

Geplaatst op 3 september 2010 om 11:18

En het mooie kastje? Dat leek me toch een aardig ding, kan je daar niet eens nader kennis mee maken?

Geplaatst op 3 september 2010 om 23:58

Dacht even dat je richting the ghostwhisperer ging, maar het zal de beeldbuis zijn :)

Geplaatst op 4 september 2010 om 01:37

Ik heb nog best een band met mijn bolle-buikje-teeveetje. Maar misschien heb ik haar wat verwaarloosd :0/. Ik zal de band eens wat versterken de komende tijd.

Geplaatst op 5 september 2010 om 03:45

Waarom doen jouw logjes mij altijd toch zo’n prachtige glimlach geven en zwier ik daarna verliefd door de kamer naar de tuin… (?)

Geplaatst op 5 september 2010 om 11:08

Jaaaa Carol! :D

Haha Geweb en Cinner. :P

Ha Martine, dat is nog wel grappig, ik wilde dáár eerst iets over zeggen, het kastje dus, in plaats van de dvd-speler. Maar wist niet zeker of het dan nog te snappen zou zijn dat het om de tv ging. Alhoewel, naar zijn buik kijken, ruziën om de afstandsbediening… had best gekund eigenlijk. :)

Wolf, jij hebt nog een bolle-buik-exemplaar! Je bent mijn held. :) Hier staat zo’n enorm plat gevaarte. Maar ik heb dan weer geen tv-zenders. Het ding dient enkel om gericht dvd’s mee te kijken.

Haha Erwin, ik zou je best door je kamer willen zien zwieren, ik stel me er iets heel frivools met een balletpakje bij voor. ;)

Geplaatst op 6 september 2010 om 10:06

Hem wegzetten scheelt veel tijd en ergernis.

Geplaatst op 6 september 2010 om 10:26

*kijkt wantrouwig naar de platte buik schuin boven hem* en ik had al zo weinig privacy ;-)

Ken je Belcampo’s De Dingen de Baas? Zou dit een prachtige spin-off van zijn. Net zo meeslepend.

Geplaatst op 2 oktober 2010 om 20:16