*Gezellig gedumpt

Je kent ze wel: de relaties die verbroken worden zonder een enkel probleem. Je gaat gezellig op een terrasje zitten, kletst wat over het weer, je nieuwe schoenen, je maakt het uit of je wordt gedumpt, je bestelt nog een drankje, lacht over het langslopende winkelpubliek, praat nog wat over het tv-programma van gisteren, rekent af, omhelst elkaar en jullie gaan beiden vrolijk naar je eigen huis. Nee? Je kent dit soort relaties niet? Inderdaad. Oké, een enkele keer komt het voor, maar in die gevallen was er vaak al niet echt sprake van een diepgaande, voldoeningschenkende relatie.

Wat is dat toch met relaties? Samen lachen om dezelfde grap gaat in koor, samen in de maat dansen leer je snel, synchroon hand in hand lopen is geen probleem, samen een hoogtepunt bereiken kun je oefenen, stipt op hetzelfde moment ruzie maken lukt bijna altijd: waarom kun je dan vrijwel nooit op hetzelfde moment genoeg hebben van een relatie? Dat je samen op de bank zit en je realiseert dat het niet werkt tussen jullie, en dat je vriend(in) opkijkt en zegt: Heb jij dat nu ook? Zo’n zin om het uit te maken? Dat jullie binnen vijf minuten een lijst redenen kunnen bedenken om het uit te maken waarover jullie samen lachen, dat jullie allebei blij zijn dat dit uitgesproken is en eenstemmig roepen dat het veel beter voelt zo en jullie absoluut vrienden blijven?

Waarom liggen negen van de tien keer jullie gevoelens ver uit elkaar op dat gebied? Meestal wil de een er alles aan doen om de ander op andere gedachten te brengen. Hiervoor heb je een heel scala subtiele hints: schreeuwen dat de ander te snel opgeeft en vast nooit van je gehouden heeft, voorwerpen liefdevol door de kamer smijten, rustig en kalm je vastklampen aan de ander en met betraand gezicht tussen je snikken door afwisselend woest en hulpeloos kijken, om de tien minuten bellen en enkele goede redenen herhalen op zijn of haar inmiddels ingeschakelde voicemail en ga zo maar door.

Nee, wij mensen zijn niet goed in het beëindigen van relaties. Er staat ook nooit een simpele houdbaarheidsdatum op, er gaat geen lampje uit als de relatie stuk is, er klinkt geen waarschuwingspiepje wanneer je verliefdheid afneemt. Het spijt me, maar we zullen vol moeten houden. Je zult nog vaker gekwetst worden, je tranen moeten drogen en door moeten gaan. Ofwel zul je soms je telefoon uit moeten zetten, eventueel een nieuw servies moeten kopen. Oneerlijk? Ja. Maar bekijk het zo: je voelt dat je leeft, dat je menselijk bent. En later, op te lang uitgelopen feestjes, heb je wél weer een smakelijk verhaal te vertellen. 

2 Reacties

Ik weet psies wat je hier bedoelt.. :)

Geplaatst op 23 januari 2006 om 09:52

Hahahaha :D
Gewoon volhouden! 8)

Geplaatst op 23 januari 2006 om 10:18