*Weg

Al drie weken rende ze nu van hot naar her, van zus naar zo. Soms van het kastje naar de muur, sporadisch van de regen in de drup, maar nooit raakte haar inspanningen kant noch wal. Natuurlijk, een enkele keer van kwaad tot erger, maar dan snel de voors en tegens afwegen en weer door. Geen berg te hoog, geen dal te diep. Ja, wis en waarachtig, in die drie weken deed ze haar best.

Haar voeten knelden en haar knieën knikten van alle drukte. De schouders eronder, handen uit de mouwen en aan het eind van de dag: petje af. Lachen en ja-knikken. Soms het ene oor in, en dan snel het andere weer uit. Op de onderlip bijten, woorden inslikken en tanden op elkaar. Een enkele kille blik op de koop toe nemen, maar veelal hartverwarmende dankbaarheid. Nu dan toch een beetje op de tenen lopend, signalen van haar lichaam negerend, op haar energiereserves doorpezen.

De finish in zicht, de blik op oneindig. Om zich heen spiedend naar vergeten klusjes, uitkijkend naar het rustpunt in de verte… Een knipoog verwijderd van straks. Maar dan ziet ze het. Waren haar ogen te blauw? Haar blik vertroebeld? Nee, het is haar simpelweg ontnomen. Zo waardevol, zo verdwenen. Iemand heeft tijdens al haar inspanningen misbruik gemaakt van de situatie. Verslagen staart ze voor zich uit, niemand meer vertrouwend. Een diepe zucht, ze slaat haar ogen neer. Haar blik verwatert, een traan drupt uit haar ooghoek.
Ze had geen ogen in haar rug.

15 Reacties

twin

je hebt um weer te pakken! mooi,heel mooi..

Geplaatst op 10 juni 2006 om 04:20

Wat een sympathiek stukje.. Ze klinkt als een vechtertje, als iemand die hoe dan ook weer overeind zal krabbelen en dan vooral van dit alles zal hebben geléérd..

Geplaatst op 10 juni 2006 om 08:44

Ja, mosterd na de maaltijd.
En ik lust niet eens mosterd. ;)

Geplaatst op 10 juni 2006 om 09:04

Ontstellende desillusie nog voor de krachtinspanning volbracht is. Hoe altemenselijk. Hoe zwaar te dragen. Hoe moeilijk om niet verbitterd te raken. Maar het uitzicht dat dit biedt, is geweldig. Waar zouden we zijn zonder literaire spiegel? Ja, dat houdt de verbittering buiten de deur. Lang leve de tragedie.

;)

Geplaatst op 10 juni 2006 om 10:17

:)

Geplaatst op 10 juni 2006 om 10:20

En daarom is het altijd handig om altijd achterom te kijken wanneer de gelegenheid zich voordoet. Maar ja, achteraf is het altijd makkelijk praten hæ.

Geplaatst op 10 juni 2006 om 18:51

Wanneer je de hoek om moet, de trap op moet en soms afdaalt, is het volkomen zinloos en onmogelijk om achterom te kijken in de hoop het beginpunt te zien. :)

Geplaatst op 10 juni 2006 om 19:06

Je hoeft ook niet altijd het begin te zien, zolang je maar op tijd omkijkt en dan nog het noodzakelijke kunt zien. Of het moet al meteen vanaf het begin fout zijn gegaan, maar dan moet je wel blind zijn. In dat geval kan het niet anders of het moet over de liefde gaan. :P

Geplaatst op 11 juni 2006 om 00:58

Ik denk dat je het iets letterlijker moet opvatten dan je nu doet, Rhino. :)

Geplaatst op 11 juni 2006 om 01:18
joost

Omkijken kan ook desastreus zijn – Orpheus kan er van meepraten.

Geplaatst op 11 juni 2006 om 01:51

Al lezende zag ik het ook niet aankomen. Het gaat gewoon totaal onverwachts mis. Dit zal wel niet te voorkomen zijn geweest.

Geplaatst op 11 juni 2006 om 11:58

Hhmm… probeer ik het letterlijke opvatten ‘ns in te houden, mag ik het nu juist doen. |-( :P

En idd Joost, als je een trap op klimt, dan kun je het beste je aandacht op de treden houden, anders wordt het naar alle waarschijnlijkheid een hele pijnlijke ervaring…

Geplaatst op 11 juni 2006 om 14:05
kronkel

jammer jammer jammer…
hoop dat het meisje toch genoten heeft van het voorbereidende werk. en de drukte om haar heen. en de lieve gezichten die er ook nog zijn.
het meisje weet wel beter toch dan te doemdenken

Geplaatst op 11 juni 2006 om 22:54

Het slijt wel weer ja. :)
(Al helpen dit soort lieve woorden natuurlijk wel enigszins. :) )

Geplaatst op 12 juni 2006 om 09:02

Irritant is dat heh? Als iemand ervandoor gaat met dat waar je je zo moe voor hebt gemaakt….damn…*herkenning*

Geplaatst op 12 juni 2006 om 10:00