*Jij

Ik wil je helemaal niet door en door leren
kennen. Ik wil niet iedere beweging van je doorgronden, ik wil niet
weten wat je diepste gedachten zijn, ik wil niet dat je totaal geen
geheimen voor mij hebt. Ik wil je lief vinden. Ik wil je bijzonder
vinden, mooi en speciaal.

Ik wil niet zien hoe je het slijm uit je keel opdiept en op de
grond deponeert. Ik wil niet zien hoe je met je mond open naar de
televisie staart, ik wil niet zien hoe jij in je neus peutert, of hoe
je de naad van je onderbroek uit je bilspleet trekt, onderwijl je been
ietsje optrekkend. Ik wil niet ruiken hoe adembenemend je ochtendadem
is, ik wil niet weten welke spieren in je gezicht aanspannen als je op
het toilet zit, hoe het ruikt, hoe het klinkt, hoe je er naar kijkt
voor je het doorspoelt…

Ik wil niet weten wat je denkt wanneer je
woest bent op mij, ik wil niet weten wat jij denkt wanneer je alleen in
bed ligt na een slechte pornofilm, ik wil niet weten wat je doet
wanneer je een gezwollen puist op je lichaam bewerkt. Evenmin wil ik weten
wat je voelt wanneer de barvrouw naar je lacht, wat je hoopt wanneer
jij opschept tegen je vrienden, wat je echt voelt wanneer je aan je ex
denkt, waar je naar smacht wanneer jij je met de bezonnebrilde actieheld op
televisie vereenzelvigt…

Nee, ik wil niet dat je totaal geen geheimen voor mij hebt. Ik wil
je lief vinden. Ik wil je bijzonder vinden, mooi en speciaal.
Menselijk, maar nooit, nee nooit té menselijk.

56 Reacties

Beauty lies in ignorance?

Geplaatst op 30 mei 2006 om 20:18

Tot bepaalde hoogte wel, graag. :)

Geplaatst op 30 mei 2006 om 20:20
Twin

een mens zien zonder het te menselijk te bekijken. een perfecte weergave van hoe je fantasie je herinneringen kan vervormen

Geplaatst op 30 mei 2006 om 20:56

Heel begrijpelijk, maar een bijna onmogelijke wenzdroom.

Geplaatst op 30 mei 2006 om 21:57

Ik krijg bijna de onbedwingbare neiging hier eens flink te gaan zitten boeren, aan mijn billen te krabben of mijn neus te snuiten. Maar ik zal mij beheersen en mijn menselijkheid verborgen houden achter een glanzende digitale aaneenschakeling van bitjes en bytjes. Wat is digitale communicatie toch een zegen.
;)

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:00

Ik vind het oprecht niets toevoegen aan de relatie. Mijn overtuiging is dat je voor de ander tot op zekere hoogte aantrekkelijk moet proberen te blijven, dus trek in godsnaam de deur achter je dicht als je naar het toilet gaat. :D En je neus snuiten mag hoor. ;)
Ik vind het niet onmogelijk Eep, ik denk dat je best bewust kunt blijven van de ander en jezelf, je hoeft toch niet volkomen plat en goor te gaan doen na verloop van tijd?

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:05
Twin

Dat is het mooie van je verhaal
je hoeft niet alles te zien
het is niet nodig
waarom mag de wereld niet een mooier plekje zijn dan ze daadwerkelijk is

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:10

Er is een verschil tussen intimiteit & openheid, en de ander tot het interieur rekenen. Ja Twin, je HOEFT niet alles te zien. Dat is wat ik bedoel. :)Daarmee is het niet meteen een droomwereld, je verzint er niets bij, je laat alleen wat weg, zoals je ook niet in de trein aan je gulp gaat staan sjorren als je daar toevallig jeuk hebt. Zoiets. :D ( En ja, dat mag thuis wel hoor, voor ik daar weer opmerkingen over krijg… ;) )

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:16

Begrepen. Maar nu de andere kant. Is het niet mooi om met tenminste één mens zo intiem te zijn dat je je niet hoeft te verstoppen, in te houden of mooier voor te doen dan je bent?

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:26

Dat klopt helemaal Don. Maar wederom vind ik dat je heel open en intiem kunt zijn zonder de positie van de ander uit het oog te verliezen. Natuurlijk moet je jezelf kunnen zijn, je op je gemak voelen wat dit soort dingen betreft, niet hoeven letten op wat je wel en niet doet, maar toch vind ik dat ook daar ergens een grensje ligt. Ieder mens zal die grens hebben, er zijn altijd dingen die je laat of verzwijgt, om verschillende redenen, en ik denk dat dat heel goed is. Misschien ligt mijn grens iets hoger dan bij anderen, maar iedereen heeft dit, denk ik.

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:32

Zelf zou ik niet eens willen dat een ander mij naar mijn poep ziet kijken. Of hoort dat ik op het toilet een wind moet laten. Die deur moet dicht!

Geplaatst op 30 mei 2006 om 22:36

Het bewaren van decorum is belangrijk, ook mij is die mening toegedaan. Maar ontdekken dat die intieme ander zich lang niet zo stoort aan je lichamelijke onvolkomenheden als je dacht, is een bevrijding. Vervolgens heb ik ook nog eens ervaren dat het mij niet stoort als die intieme ander eens een scheet laat of aan een puistje pulkt. Ik vind het op de een of andere manier zelfs wel vertederend om te zien hoe dat lichaam worstelt en ploetert.

Geplaatst op 30 mei 2006 om 23:01

ik snap helemaal wat je bedoelt, en vind het ook zwaar overschat iemand door en door kennen, ik moet er niet aan denken. daarbij zijn het niet perse de mensen waarvan ik weet hoe ze boeren die ik het beste ken.

weet je wat ook erg is, als je samenwoont, oowh gruwel, en je gaat samen uit en voordat je weggaat sta je voor de spiegel je tanden te poetsen en soms per ongeluk samen!!
En dan maak je je op en dan staat hij ernaast! alleen al om mijn vriendje te ontmoeten in de kroeg, zonder dat hij de transformatie van joggingbroek naar sexy jurk heeft meegemaakt, wil ik niet samenwonen.
ik kan er ook niet tegen als iemand kijkt wanneer ik me opmaak dat vind ik intiem en ik wil kunnen kotsen als ik ziek ben zonder, dat hij het hoort.

en dan heb ik het nog niets eens over de dingen die ik van hem niet wil weten, eeeeeeeewl, ik hou teveel van romantiek denk ik.

Geplaatst op 30 mei 2006 om 23:06

Don, de dingen die jij noemt zijn ook niet de dingen waar ik niets van wil weten. Het staat er niet voor niets niet op die manier geschreven: ik heb het over toiletteren met de deur wagenwijd open (zoals Epi ook al zegt :) ), pus tegen de spiegel laten hangen,over de werkelijk afstotelijke dingen. Het is ontwapenend om iemand in zijn persoonlijke ruimte te zien bewegen, absoluut. Maar probeer mij niet na een nacht flink doordrinken een innige zoen te geven in de ochtend voor je je tanden hebt gepoetst, vertel mij niet hoe geweldig je ex was, die dingen wil ik gewoon niet beleven. Sommige dingen moeten gewoon voor/van jezelf blijven.

Geplaatst op 30 mei 2006 om 23:08

Tante snapt me helemaal hoor ik al. :D

Geplaatst op 30 mei 2006 om 23:09

In verval gaat teveel schoonheid schuil om het als onromantisch af te doen. Verder is het naar mijn mening zo dat schoonheid het weten zou moeten kunnen overleven. Sterker nog, schoonheid die dat niet overleeft, is een leugen. Vandaar ook mijn vraag ‘beauty lies in ignorance?’.

Geplaatst op 30 mei 2006 om 23:21

We agree to disagree geloof ik, hierin. :)

Geplaatst op 30 mei 2006 om 23:23
Twin

hmm, de schoonheid van het ‘lelijke’ zien. dat is een van mijn levensmotto’s….

Geplaatst op 31 mei 2006 om 08:10

Nee Twin, jij wil een laagje over de lelijkheid leggen zodat het mooier wordt, dat is iets anders dan wat Don zegt.

Geplaatst op 31 mei 2006 om 08:16
Twin

dat kan, maar het is wel een van mijn levensmotto’s ( icoontje die tong uit steekt)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 08:19

Zucht. Ok, de eindconclusies:
-Wenz vindt dat er grenzen zijn aan jezelf blootgeven.
-Don vindt dat het juist schoonheid is, jezelf helemaal blootgeven.
-Twin vindt dat het niet uitmaakt hoe bloot iemand zich geeft, zij maakt er met terugwerkende kracht in gedachten wel iets moois van.

:) Zoiets. :)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 08:25
Twin

wenz, dat van mij klopt als een bus!

Geplaatst op 31 mei 2006 om 08:46

je kan nooit voor een ander bepalen wat schoonheid is, ik ben blij dat ik voor mezelf duidelijk heb wat mooi is en wat ik romantisch vind.

het scheelt mij een hoop stress en onnatuurlijke aanpassingen, dat ik niet probeer te vinden wat een ander vindt of denkt dat juist is om voor mij te vinden.

leuk om bij iemand te lezen, zoals jij Wenz, dat zij net als ik, niet houdt van ‘dat soort’ intimiteit.

ps als je iets dat lelijk is, mooi vindt, is het dus niet lelijk. hoe kan je dus van iets dat jij lelijk vindt houden?

Geplaatst op 31 mei 2006 om 10:08

Och…er zijn dingen die je niet wilt weten…maar wel te weten komt en dan voor lief neemt…toch? :)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 10:35
Cynthia

je hebt gelijk Wenz, als je zegt dat je sommige dingen beter niet kunt horen, weten, zien of ruiken van degene waar je gek op bent…soms kan dit zo ontluisterend of desillusionerend zijn of zelfs tussen de liefde in gaan staan (zoals het weten, tot in details, hoe de sex met zijn ex was bijv.)…eigenlijk is het allerbelangrijkste dat je diepste zelf mag zijn…en dit houdt niet in dat je dan maar respectloos scheten mag laten in haar aanwezigheid, Don.

Geplaatst op 31 mei 2006 om 17:11
Anoniem

je diepste zelf= *je je* diepste zelf ..

Geplaatst op 31 mei 2006 om 17:13
Twin

dat is weer mooi gezegd cynthia!!!

Geplaatst op 31 mei 2006 om 17:16

Tante en Cynthia, dat is inderdaad waar ik op doelde. Zo te horen zijn vrouwen hier gevoeliger voor dan mannen? En ik kan iets wel lelijk vinden en er toch van houden, uit sentiment of wat dan ook, maar ik kan nooit van iets walgen en er toch van houden. :)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 19:27

Dan hoor ik weer eens bij de minderheid binnen het mannendom. Ik had eens een vriendin die gezellig ging zitten plassen als ik mijn tanden poetste. En als zij zich opmaakte krulde ik me om haar heen. Maar ‘s ochtends een smerig slipje van haar naast het bed vinden, dat was me iets te veel intimiteit.

Geplaatst op 31 mei 2006 om 20:02

Het feit dat het smerig was zegt meer over haar dan over de mate van onderlinge intimiteit, geloof ik. :D Give the girl a shower! ;)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 20:06
bobo

Nee, je wilt het niet, hehe, maar wat als ik plotseling doodziek ben. zo een liefde als jij wilt, zou ik niet willen, die lopen weg als er iets stinkt, bah…En als de vrouw dan kinderen krijgt moet de man dat allemaal meemaken zeker….loopt hij weg is het een lul. jaja klinische schoonheids/ en geluksidealen…..gaat wel weer over. Wacht maar af.

Geplaatst op 31 mei 2006 om 21:20

Als je doodziek zou worden zou ik niet wegrennen, en kinderen wil ik niet. :D Waar we het hier over hebben is moedwillig, uit laksheid, jezelf goor gedragen en dergelijke.

Maar ik ben het van je gewend, Bobo, kort door de bocht en oorlogsgeil. ;)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 21:26
bobo

Ik zei het al eerder, realiteitsvreemd en vol klinische verwachtingen. kort door de bocht, natuurlijk, oorlogsgeil, nee. Ik erger me altijd aan verwachtingen en uitspraken die ver van een stuk realiteit zijn die iedereen op een bepaald tijdstip zal beleven. Maar het gevaar wat ik zie is dat in deze klinische maatschappij te veel ruimte is om je te verstoppen achter glazen wanden, peepshow der ijdelheden…..echter wie heeft hier baat bij.
Denken doet geen zeer, ook voor jouw niet.

Geplaatst op 31 mei 2006 om 22:46

Erger je niet zo gauw Bobo. Misschien beleeft Wenz haar ‘stuk realiteit’ anders dan ‘iedereen’. En denk even na en je zou ‘jouw’ zonder die w schrijven. ;)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 23:12
bobo

Yep, jullie doen maar.
Of ik me erger of niet, bepaal alleen ikzelf. Sterker nog, ik laat me daar door niemand misschienen of bepalen. Dat zeikerige gerelativeer is nu eenmaal een ongeneselijke ziekte van deze tijd. Wie ermee besmet is komt er niet vanaf. Is echter niet mijn zorg, de groeten. Smiley met hele grote tong.

Geplaatst op 31 mei 2006 om 23:31

Tut tut. Het is weer zover. ;)

Geplaatst op 1 juni 2006 om 07:32
bobo

Je hebt gelijk, ik ben te groot voor deze speeltuin…. Een tijd heb ik gedacht dat het best aardig was op Log manier een verbinding met het nederlandse te houden. Maar het lukt niet. Het kleine, het gezellige, het beschutte, de warme menselijkheid, ik mis hem steeds vaker. zodra hier/ niet alleen bij jou/ iemand zijn mond opendoet.
Het kleine wordt het truttige, het beschutte het bekrompene, de warme menselijkheid de leeghoofdigheid.
Dat ergert me. Ik ben het nederlandse ontgroeid, het wordt me steeds duidelijker. En toch ben ik er geboren en voor een deel erdoor gevormd. Maar deze rest nederlandsheid vindt negens meer een plek, ze doolt ontworteld door de virtuele wereld. Er is weinig wat ik meer verafschuw – ontheemd en ontworteld zijn, maar het is tendele het nederlandse bij uitstek. Wellicht ben ik daarom weggegaan uit nederland.
Natuurlijk begrijpt dit niet iedereen, hoeft ook niet. Kan ook niet.Laat het gewoon gezegd zijn, want opzich is jou tuttut precies dat soort nederlands zijn wat ongerefelekteerd gezegd wordt, ik wordt er
moedeloos van, het nederlandse in mij is niet meer te redden.

Mijn broer heeft het eenvoudig, maar treffend gezegd. Sta ik in nederland op straat voel ik me klote, sta ik hier op straat gaat het me goed. Hij is naar nieuw zeeland geemigreerd.

Het ga je goed.

Ps ik schrijf op een Linuxboard, dat is even wennen, alle toetsen yitten nog op de verkeerde plek. Voor het internet heb ik Windows voor eens en allemaal naar de hel getrapt. Wat een opluchting.

Geplaatst op 1 juni 2006 om 09:09

Het is me helemaal duidelijk; Bobo is de reïncarnatie van Slauerhoff.

Geplaatst op 1 juni 2006 om 09:44

jeetje Bobo ik ben benieuwd waar je nu dan woont?
ik heb op meerdere plaatsen in de wereld gewoond, en inderdaad de cultuur bepaalt ook en ik vraag me af waar jij dan nu bent en hoe lang al en wat daar, voor jou, zo anders is?

in canada vroeg eens iemand, met wie ik al een tijdje vriendschappelijk om ging, heel serieus, mag ik je een persoonlijk vraag stellen? ik hield mijn hart vast voor wat er komen ging, op alles voorbereid en zei JA. vervolgens vroeg ze, heb je ook broers of zusters?
Ik dacht dat ze een grap maakte, had iets verwacht als hoe vaak doe je het met jezelf weet ik het wat, in Nederland is bijna niets persoonlijk tenslotte (precies wat Wenz en mij schijnbaar zo stoort).

Daar doe je dus wel drie deuren dicht voor je naar de wc gaat, om de angst dat iemand je zou horen plassen (mijn idee overigens)
Maar Bobo waar woon je dan en wat is daar zo fijn voor jou? En ben je niet bang dat je je zelf gewoon mee hebt genomen?

Geplaatst op 1 juni 2006 om 10:09
Twin

ik vraag ook in nederland eerst of ik iemand iets over zichzelf mag vragen… ook als het over de vraag gaat : heb je broers en /of zussen….

Geplaatst op 1 juni 2006 om 10:21
Wenz@work

Bobo, volgens mij zie jij iets belangrijks over het hoofd. Dit is niet typisch Nederlands, dit is gewoon typisch menselijk: discussie, graag. Maar dan wel naar elkaar luisteren. Zoals hierboven te lezen is: o.a. Don discussieert, terwijl jij staat te schreeuwen met je vingers diep in je oren. Zo werkt dat niet, wanneer je iemand geen weerwoord laat hebben en alles afdoet als onzin en je eigen zinnen nogmaals opdreunt, heb ik geen energie om serieus op je in te gaan. Je probeert mensen op te naaien, maar wanneer dat niet lukt word je zelf heel geïrriteerd en ga je om je heen meppen.
Ik vind echt niet dat mensen het altijd eens hoeven zijn, maar wanneer je in discussie wil gaan zul je wel de ander ruimte moeten geven.

Je zult wel weer boos zijn dat ik dit typ, maar ik post het toch maar. :)

Geplaatst op 1 juni 2006 om 14:08
Cynthia

lieve Bobo, ik hoop dat je zo af en toe eens iemand tegenkomt in je leven, waar je je ook mag bevinden ter wereld op dat moment, waarbij je eventjes mag ervaren wat het is om je NIET ONTHEEMD te voelen….

Geplaatst op 1 juni 2006 om 15:11
bobo

luisteren en begrijpen zijn twee verschillende dingen.
Beide schijn je niet machtig te zijn.

BV

Evenmin wil ik weten wat je voelt wanneer de barvrouw naar je lacht, wat je hoopt wanneer jij opschept tegen je vrienden, wat je echt voelt wanneer je aan je ex denkt, waar je naar smacht wanneer jij je met de bezonnebrilde actieheld op televisie vereenzelvigt…

en

Waar we het hier over hebben is moedwillig, uit laksheid, jezelf goor gedragen en dergelijke.

En nu ga jij me vertellen hoe dat bij elkaar past, dat is ongeveer hetzelfde als dat je me door middel van morele platituden terecht wilt wijzen, namelijk zo goed als onmogelijk. Discussie is op grond van de door jou aangebrachte inhoudelijke differenties eenvoudigweg niet mogelijk. Dan kan men toch alleen maar de oren dicht stoppen en gillend weglopen..
Maar goed, een beetje voor je heen leuteren is ook leuk.

Nee, dit is allemaal niet goed voor mij, voor jou waarschijnlijk ook niet.
Want waarom zou ik me ergeren wanneer het nagestreefde doel van de aanvangstekst klaarblijkelijk het geleuter is.
Semiconstructief tijdverdrijf tegen de Langeweile, warum nicht.

Groeten
Bobo

Geplaatst op 1 juni 2006 om 23:27
bobo

Cynthia,

waarom zo een bescheiden wens. de diepte van je betroffenheid staat in tegenspraak met de royaliteit
van het toegewenste.
En dan nog, alles wat je me daar toewenst heb ik doorlopend en in meervoudige heftigheid. Dankje.
Gaat het je nu beter.

groeten
Bobo

Geplaatst op 1 juni 2006 om 23:38

Ik ging er vanuit dat je reactie geplaatst was nadat je de andere reacties ook gelezen had Bobo. Daarom ging ik er vanuit dat je snapte dat wij het boven jouw reactie over je moedwillig goor gedragen hadden…

En ik vind het innemend dat je moeilijke woorden gebruikt, maar probeer een beetje op je spelling te letten, dit gaat me echt te ver. Ik voel me genoodzaakt enkele verbeteringen aan te brengen. En Cynthia bedoelde het volgens mij gewoon positief, maar jij ziet overal een aanval in geloof ik. Succes Bobo. :)

Geplaatst op 2 juni 2006 om 07:42

(Volgens mij was Bobo gewoon hartstikke dronken van het Duitse bier.)

Geplaatst op 2 juni 2006 om 07:54

Dan is hij dat toch altijd, aan zijn spelling te zien. ;)

Geplaatst op 2 juni 2006 om 07:56
bobo

Goed, zeuren over de spelling en inhoudelijk op niets ingaan, prima. Leuter maar verder.
Soviel Arroganz ist unertraeglich.

groeten
bobo

Geplaatst op 2 juni 2006 om 10:02
tante Gerda

hehe ik vraag me al een dag af waar het dan is dat Bobo nu leeft, maar Duitsland dus, is ook leuk..

Geplaatst op 2 juni 2006 om 10:11
Twin

Bobo, je kan het ook proberen te laten…. Hier kan je blijkbaar niet vinden wat jij zoekt.

Geplaatst op 2 juni 2006 om 11:07
Wenz@work

“Daarom ging ik er vanuit dat je snapte dat wij het boven jouw reactie over je moedwillig goor gedragen hadden”-> jij leest graag selectief Bobo. Maar goed, jij praat langs mij, ik langs jou, laten we hiermee ophouden. Twin’s advies lijkt me doordacht. Jij ploetert je door het web, overal boos vertrekkend. Tot later, zoals al eerder gebleken is. ;)

Geplaatst op 2 juni 2006 om 14:34
Niemand

Ik houd me niet echt bezig met alle discussies hier, dus ik schrijf waarschijnlijk iets totaal niet aansluitends. Mocht dat vervelend zijn: sla dit alles dan in de wind en lees maar verder. Na mij schrijft er vast wel iemand iets interessanters.

Ik wilde eigenlijk alleen maar even zeggen dat ik dit heel goed geschreven vind. Of ik het er nu al dan niet mee eens ben, weet ik niet, maar het gaat niet om eens zijn, want ik vind je tekst gewoon mooi en daarvoor: niet één, maar tien pluimen ;)

Geplaatst op 2 juni 2006 om 21:51

Dat is een mooie benadering, los van de inhoud toch de vorm mooi vinden. :) Dank. :)

Geplaatst op 2 juni 2006 om 23:22
Niemand

Ik vind de inhoud ook ontzettend mooi, hoor :) Ik vraag me alleen af wat dat over mij zegt en of ik het daar mee eens ben en of ik dus niet moet veranderen.

Ik bedoel: ik weet niet of ik dit nu wáár vind of niet. Geen vraag aan jou en eigenlijk aan niemand. Eigenlijk gewoon aan Niemand.

Retorisch.

Maar dus inderdaad prachtig geschreven ;)

Geplaatst op 3 juni 2006 om 17:57

“Ik vind de vorm mooi, ik vind de inhoud mooi, ik niet wat er staat, ik weet niet wat het betekent, aan wie het gericht is of waarom ik hier schrijf.”
Klinkt inderdaad als niemand. Kortom Wenz, niemand vindt je schrijfsel mooi. Wat een compliment. ;)

Geplaatst op 5 juni 2006 om 13:48

Ooh Don! :D Ik begrijp niemand. ;)

Niemand, wanneer schrijf jij weer eens een van je unieke stukken tekst? :) Ik mis ze een beetje op Doelloost.

Geplaatst op 5 juni 2006 om 20:37