*Een kijkje achter de schermen

Mannen kunnen de meest geweldige boeken schrijven. Prachtig spreken in het openbaar. De mooiste verhalen vertellen, fantastisch lesgeven, het hoogste woord voeren. En toch vinden vrouwen dat mannen nooit veel praten.

Vrouwen, die kunnen pas kletsen.
De meeste vrouwen hebben een hersenstructuur waarmee ze elke man op deze planeet plat kunnen praten en suf kunnen zeuren. De illustraties hieronder zijn de hersenscans van vijftig mannen en vijftig vrouwen en tonen de actieve gebieden van de hersenen die worden gebruikt bij een conversatie. Links de man, rechts de vrouw.

Brains
Spraak- en taalgebieden in de hersenen, Institute of Psychiatry, Londen, 2001.

De donkere gebieden worden gebruikt voor de spraak- en taalfunctie. Je ziet dat vrouwen over een veel grotere capaciteit voor het spreken beschikken dan mannen. Dit kan verklaren waarom, vanuit het standpunt van een vrouw, mannen niet veel praten, en, vanuit het standpunt van een man, vrouwen nooit hun mond houden.

Vrouwelijke hersenen zijn ingesteld op het doen van meerdere dingen tegelijk. Ze kan in een computerprogramma aan het werk zijn terwijl ze een telefoongesprek voert en tegelijkertijd ook nog een gesprek achter haar rug volgt, dit alles onder het genot van een kop thee. In één gesprek slaat ze verschillende toonhoogten aan om van onderwerp te veranderen of iets te benadrukken. Mannen kunnen slechts drie van die toonhoogten herkennen. Vandaar dat zij de plot vaak missen als ze naar een gesprek tussen vrouwen luisteren.

Er kunnen ook meerdere onderwerpen in één gesprek aan de orde komen. Dat is precies waar het mis gaat, tussen hem en haar.
Hij: “Komt Ans op het feest?”
Zij: “Ans zegt dat haar komst afhankelijk is van de tapijtbestellingen, die zijn vanwege de economie teruggelopen, en Rasha kan niet komen omdat Sal naar de specialist moet. Bas is trouwens ook zijn baan kwijtgeraakt dus hij moet iets anders zien te krijgen, en Susan kan geen vrij krijgen – haar baas is zo lastig! – dus Ans zei dat ze vroeg zou kunnen komen, dan kunnen we voor kleren gaan kijken voor de bruiloft van Elise en ik dacht dat als we haar en Leo in de logeerkamer laten slapen, we aan Rob kunnen vragen op tijd te komen om…”
Hij: “Komt ze nu wel of niet?”

Hij dacht een simpele vraag gesteld te hebben en was blij geweest met een ‘ja’ of een ‘nee’. In plaats daarvan krijgt hij een uitgebreid verslag met negen verschillende onderwerpen en elf mensen.
De hersenen van een man zijn op één spoor ingesteld. Ze concentreren zich op één ding tegelijkertijd.  Ze kunnen dus spreken als de beste, maar dan wel gefocust. Voor beide seksen is hun eigen manier van spreken het meest voor de hand liggend en logisch. Probeer je toch af en toe te verplaatsen in de ander, dat scheelt een hoop frustraties… en woorden.

22 Reacties

Ik zal het eens proberen, je slotverzoek. Maar de ‘hij’ geef ik groot gelijk in je verhaal. Wat een spraakwaterval zeg, die ‘zij’ ;) (Overigens ontbreken haar begin “. En de zin meteen na het scanplaatje is overbodig, want daarboven heb je dat al uitgelegd.)
Mijn opa en oma hadden een tegeltje boven de haard met “een man een woord, een vrouw een woordenboek” en mijn vader probeerde vergeefs mijn moeder af te remmen en zelf aan het woord te komen met de opmerking “Jij loopt 1000 op 1″. Haha, het is dus allemaal genetisch bepaald, heeft verzet dan wel zin? :D

Geplaatst op 28 mei 2006 om 11:06

Wen. zegt tegen vriendje op Skype: Ik ga nu even een reactie typen dus stil zijn, kee?. Wat gelijk illustreert dat ik geen vrouwelijk gestructureerde hersenen bezit. ;) Ik ben een overgangsvorm van mannelijke en vrouwelijke hersenen. Heb op school een onderzoekje gedaan naar mannelijk en vrouwelijk gestructureerde hersenen :D En vrouwen hebben dus niet per se vrouwelijk gestructureerde hersenen of andersom ^_^ Ik zet namelijk ook de tv zacht als ik aan de telefoon ben of ik loop de kamer uit :P

Mjah dat hele verhaal is 1 van de vele theorien he? Toen ik er trouwens een paar boeken over had gelezen, werden sommige dingen me wel een stuk duidelijker. Heerlijk is het soms dat je dingen in hokjes kan duwen ^_^

Geplaatst op 28 mei 2006 om 12:51

Een aantal weken terug hadden mensen het ook al over dit onderwerp. De mannen in kwestie erkenden het zelfs……ik ben blijkbaar dan toch een man, 3 dingen en dan is het genoeg ( tegelijk dan).

Maar zoals je zelf al schrijft, heerlijk toch die hokjes!

Geplaatst op 28 mei 2006 om 14:06
Toos

Andere mogelijke verklaringen:
1. Vrouwen gebruiken hun hersenen meer tijdens het spreken omdat het ze zoveel moeite kost.
2. Vrouwen kunnen zich veel slechter concentreren.
3. Mannen kennen hun prioriteiten.
4. Mannen hebben een ingebouwde termostaat die hersenfuncties altijd zo laag en efficiënt mogelijk houdt.

;)

Geplaatst op 28 mei 2006 om 17:21

Het is een wonder: Toos heeft gesproken!. O nee, ik was het. :(

Geplaatst op 28 mei 2006 om 17:27

ik kan ook wel meerdere dingen tegelijk, vrouwen zijn gewoon onlogisch :S ‘Nee, Ans komt niet!’ is toch niet zo moeilijk om te zeggen?

Geplaatst op 28 mei 2006 om 19:52

Maar Ans komt toch wel? ;)

Geplaatst op 28 mei 2006 om 20:15

Hahaha, Wouwter, ik zei toch: leef je nu eens in in de ander! :P
Eep, die tegeltjeswijsheid is een goeie. :D (En aanpassingen gedaan, dank, internet verloor zijn snelheid vanochtend weer dus 1 preview kostte 15 minuten, zucht, en ik moest weg, dus had hem maar online gegooid. :) )
Toos: doos! :P
Don, concentratie op een onderwerp gaat toch juist beter als je er meer aandacht bij hebt? :P Vrouwen hebben duidelijk véél meer aandacht. *Zegt dit in toonhoogte 4, die Don niet kan herkennen*
Wen, je bent een echte vent. :D
Search, 3 dingen, dat zijn er 2 teveel voor een man, dus je doet het aardig vrouwelijk. ;)

Geplaatst op 28 mei 2006 om 20:40

Meer hersenactiviteit wil niet zeggen dat er ook meer aandacht cq. concentratie is. Het kan juist betekenen dat er veel afdwalende gedachtes zijn.

Geplaatst op 28 mei 2006 om 21:48

Dat kan ja. Het kan ook zijn dat er meer actieve gebieden zijn die elkaar versterken waardoor er meer onderling verband gelegd kan worden. Ik opteer voor het laatste. ;)

Geplaatst op 28 mei 2006 om 21:49

Doet me denken aan de volgende annonce die ik laatst in de krant las:

Dikke Van Dale en Winkler Prins Encyclopedie te koop aangeboden. Ben net getrouwd en zij weet toch alles beter!

Geplaatst op 28 mei 2006 om 22:55

Wat een hoop strijdkreten hoor ik toch maar van de mannen hier. Er worden wat meer taal- en spraaklinken in vrouwelijk georienteerde hersenen gelegd, big deal. :) Mannen hebben iets grotere hersenen dan vrouwen, herstelt dat jullie ego weer? ;)

Geplaatst op 29 mei 2006 om 07:58

heh watte…harsenactiviteit? zo vroeg op de maandag ochtend? :)

Geplaatst op 29 mei 2006 om 09:47

Hij stond er zondagochtend al, telt dat? ;)

Geplaatst op 29 mei 2006 om 09:50

hmmm… voor deze keer dan. :) Maar het resultaat is nu wel dat ik mijn harsens peinig met de vraag of er ook een gedeelte van de hersenen is dat zich bezig houdt met poetsen :)

Geplaatst op 29 mei 2006 om 12:43

Hahahaha, ja dat is hetzelfde gedeelte in de vrouwenhersenen dat het gevoel “liefde” bepaalt. ;) :P

Geplaatst op 29 mei 2006 om 12:45

hahahahaha :P
rofl

:)

die ga ik onthouden

Geplaatst op 29 mei 2006 om 12:58

Nou het is ook best moeilijk, 3 dingen tegelijk. Eerst moet ik jou log lezen, Wenz, hetgeen bij van al enige hersencapaciteit verlangt, ten tweede moet ik ook nog zinnig proberen te antwoorden, niet makkelijk met een lage capaciteit-brein van een doorsnee man, en ten derde moet ik vervolgens ook nog eens die %&$£%&-code naschrijven, als ik de boodschap wil plaatsen. Eigenlijk is dat derde net iets te veel.
Ik denk dat de nieuwe programmeur van web-log waarschijnlijk een vrouw is…

Geplaatst op 31 mei 2006 om 10:21

Hahahaahaha. :D Arme Youri! Maarre, lezen en een reactie typen doe je niet tegelijk, en die volkomen irritsnte code typ je daarna weer pas in… dus eigenlijk moet je niet zeuren. 8) Hihi. Ik snap niet waarom mensen moeite hebben hun mailadres in te vullen, het is toch niet zichtbaar? Wellicht stel ik het toch zo in, die codes vervelen iedereen snel genoeg hoop ik. :)

Geplaatst op 31 mei 2006 om 19:23

Maar inderdaad, het gaat niet allemaal tegelijk. En dan ben ik tegelijk ook nog m’n tekeningen aan het controleren, thee drinken, tv kijken, en oh ja, in de 5 minuutjes pauze, zo af en toe, ben ik m’n studio aan het verbouwen…En inderdaad, die e-mail, da’s geen probleem. Ik heb toch meerdere adressen, en eentje bij freemail gebruik ik voor minder belangrijke zaken, zoals wanneer ik m’n e-mail moet doorgeven, maar ik niet gestoord wil worden door reklame en zo. Maar die &%$£$%&-code blijft vervelend. Het haalt het hele tempo uit de antwoorden. En ik mis ook de smiley’s…:(

Geplaatst op 1 juni 2006 om 00:02

Ik vind die codes soms ook lastig te lezen, en dan copieer ik ze verkeerd. Misschien werk ik wel teveel met de computer, en begin ik een beetje robot-achtige trekjes te krijgen. Toch eens proberen wart er gebeurd als ik meerdere keren een foute code intyp. Misschien sturen ze dan wel een virus op me af, om die robot om zeep te brengen. Het ik ineens met matrix-achtige tafrelen te maken…
-Hello, my name is mr. Smith. Humans are like a virus….

Geplaatst op 1 juni 2006 om 00:05

Hahaha, misschien dat je dan wel niet meer mag reageren. :D Je computer geïsoleerd van de rest van het web… Grinnik. Hopen dat web-log snel iets anders bedenkt voor die codes.

Geplaatst op 1 juni 2006 om 07:34