*Erna en Door

Kijk, ik ben heel blij voor haar dat ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is hoor. Dat we dat even duidelijk hebben. Met de dame zelf is ook totaal niets mis, prima uiterlijk, welbespraakt, kalm, vriendelijk, intelligent. Maar toch trok ik mijn wenkbrauw op bij het lezen van haar naam. Helemaal zoals het in de zinsconstructie stond.

Meneer die-en-die zal kijkersvragen beantwoorden. Erna Kortlang is ook aanwezig blablabla. Wat? Er is een meneer, en daarna ook iets met kort en lang?

Ha, wacht, het is haar voornaam: Erna. En ‘Kortlang’ is dus haar achternaam. Haar over- over- over- overweetiknietwat grootvader heeft in de tijd van Napoleon toch redelijk wat humor gehad denk ik dan. “Achternamen? Waar is dat nu weer voor nodig? Wat een onzin.” En dan nadenken natuurlijk, een lange achternaam? Een korte juist? Janszoon, Keeszoon en Pieterszoon vond hij maar niks. Hij woonde ook niet in de buurt van een moeras, dus eindigen op -broek viel ook al af.  “Ach zoek het toch lekker uit met die achternamen, nergens voor nodig! Ons kent ons!” riep hij balorig, en met een grijns noemde hij ‘Kortlang’ als de naam waar zijn familie de rest van de geschiedenis mee verder zou moeten.

Erna.
Ervoor.
Erachter.
Ertussen.

Kortlang.
Langkort.
Kort-kort-lang.
Kort-lang-kort.
S.O.S.
Inspector Morse.

En zo kom je dan natuurlijk op de term ‘cameo-optreden’, een woord dat ik vorig jaar pas voor het eerst heb gehoord.

Maar laat ik u niet vervelen met gedachtesprongen.

Erna dus. Kortlang. Als je zo’n naam zou verzinnen in een boek, film, een logje desnoods, zou iedereen denken: slecht verzonnen naam zeg, tsk, alsof iemand echt zo zou heten. In het echt, weet je wel.

Nou. Wel dus. Kan ik lekker ‘Door Zwoegenmaar’ opvoeren in een van mijn volgende fictieve stukjes. Ik denk dat ze een bepaald type is, die Door. Rectrix van een MBO-school, zoiets. Zwart haar in een scheiding tot aan haar oren. Te opzichtige oorbellen, flodderblouse en vormeloze pantalon. En nu dus volkomen geloofwaardig, met dank aan Erna Kortlang.

16 Reacties

De namen van zijn personages zijn onder andere waarom ik dol ben op boeken van Jack Vance. Een naam als deze zou er zo uitgekomen kunnen zijn. Grappig dat sommige namen zo tot de verbeelding spreken. Ik ben benieuwd naar het verdere resultaat van jouw verbeelding.

Geplaatst op 30 maart 2010 om 12:46

er klinkt een soort frisse opgeruimdheid door in je stukje…
lente in wenz? ;)

Geplaatst op 30 maart 2010 om 13:56

Haaaa! Door Zwoegenmaar! Dar moest ik hard om lachen. Ik vind de zanger Frans Duits altijd zo geniaal. En als vertaler denk ik dan meteen: ‘Werk van de Nederlandse Frans Duits nu ook in het Engels’.

Geplaatst op 30 maart 2010 om 15:28

..waarna Erna Kortlang langdurig kortzichtig optrad.

Geplaatst op 30 maart 2010 om 20:37

Ernie heb ik ook altijd al een vreemde naam gevonden.
En Etna vind ik dan weer leuker als Erna.

En achternamen, tja, we doen het er maar mee.

Geplaatst op 30 maart 2010 om 23:09

Volgens mij is Door’s naam de enige waarmee je gezond als rectrix van een mbo door het leven kunt.

;-)

Geplaatst op 31 maart 2010 om 17:10

Als iemand die Nadine heet haar naam verandert in Erna kun je zeggen dat Erna Voorheen Nadine heette.

Geplaatst op 2 april 2010 om 09:08

@Laurent; HA HA HA. Briljant.

Geplaatst op 2 april 2010 om 13:00

Mooie bijdragen lees ik hier op dit blog.

Bordewijk heeft in zijn oevre veel, heel veel prachtige namen gebruikt.
De moeite waar om na te lezen.

Vriendelijke en vrolijke voorjaarsgroet van Rob Alberts ( van robalberts.punt.nl )

Geplaatst op 2 april 2010 om 15:07

Wist je trouwens dat in de tune van Inspector Morse het woord Morse in Morsecode verwerkt zit?

Geplaatst op 4 april 2010 om 07:49

Grappig ja. Dan ben ik wel weer zeer content met mijn achternaam. Aangezien ik ooit een leraar had die Peter Celie heet en het schijnt heel gewoon te zijn, want een aantal straten verderop heet ook alweer iemand Peter Sely. Vroeger zat er bij mij in de klas en zij heet Mary in ‘t Veld. Dat vond ik dan wel weer prachtig! Zo’n lentenaam, lijkt het wel.

Voor foute namen moet je overigens hier zijn: http://www.foutenamen.nl/

Geplaatst op 4 april 2010 om 15:32

Hilarisch en inderdaad fris geschreven, Wenz; doet me denken aan de familie met zeven kinderen die allemaal namen gekregen hadden die eindigden op -fried (Wilfried, Sigfried, Winifried, Erfried enz.) en de laatste in de rij: Werenfried…

Geplaatst op 7 april 2010 om 11:25

Oh lekker, frietjes.

Geplaatst op 7 april 2010 om 23:37

Mag ik Gezien Blind nomineren? Broekrok, kordaat kapsel en lid van de plaatselijke gemeenteraad.

Geplaatst op 12 april 2010 om 20:24

Hahahaaha! Werenfried! :P Frans Duits, dat klinkt ook niet als een naam. Hahaha Laurent en Jack. :P (Vooral die gemeenteraad jack, ik zie het type al helemaal voor me. :P)

Ja dat las ik inderdaad laatst, Laurent, van die Morse-code in de tune! Leuk.

Bordewijk en Jack Vance dus, ik zal hun namen onthouden! Leuk om met namen te spelen.

Of er lente in me zit, Geweb, geen idee, maar ik had wel een enigszins balorige stemming tijdens het schrijven ja. :)

Geplaatst op 13 april 2010 om 09:42

Peter Celie, bestaat dat echt?! Hahahahaa. Ik ben wel al eens een vrouw tegen gekomen die zowel de voor- als achternaam van mijn moeder had, maar dan in het Frans vertaald. :D Grappig.

Carol, jij bent erg! Hahaha. Maar frietjes zijn wel lekker, daar moet ik je dan weer helemaal gelijk in geven. :P

Pepperfly, hihi, misschien zou Stuwe ofzo ook nog een goede naam zijn voor zo’n voortvarende dame. ;)

Ha, bij Etna moet ik dan meteen aan de vulkaan denken. En het fornuis. :P Maar inderdaad is het een mooiere naam dan Erna, dat ben ik met je eens Rene.

Geplaatst op 13 april 2010 om 09:45