*Logica

De twee vierkante onderzetters op mijn tafel liggen altijd evenwijdig aan elkaar. Ik zet mijn aansteker rechtop als ik hem bijgevuld heb. Soms loop ik een goedkope schoenenzaak in om die typische geur van lijm, die ik zo heerlijk vind, op te snuiven. Ik controleer iedere keer als ik mijn sleutelbos in mijn hand heb of het sluitinkje van de sleutelhanger nog helemaal dichtgedraaid is. Wanneer ik opgefokt ben, herhaalt de laatstgehoorde of -gelezen zin zich in mijn hoofd op het ritme van mijn passen. Er moet altijd minstens één haarelastiekje op de doucheplank liggen. Ik probeer van mijn boek het paginanummer waar ik ben gebleven altijd te onthouden, zodat een boekenlegger overbodig is. Ik gooi de asbak altijd leeg voor ik wegga, ongeacht waar ik op bezoek ben. Tijdens het afwassen zet ik mijn linkervoet tegen mijn rechterknie terwijl ik tegen het aanrecht leun. Als ik een trap oploop haal ik geen adem tot ik boven ben. Ik heb het hele jaar door Labello in mijn tas terwijl ik deze hoogstens vijf keer per jaar gebruik. Ik loop altijd om het plein heen als er iemand op het bankje zit daar. Wanneer ik een oud mens in zichzelf zie praten word ik verdrietig. Op sommige dagen lijkt mijn hoofd vervormd en voel ik me bekeken op straat. Ik kan dagen achter elkaar dezelfde cd op repeat zetten. Ik trek soms een haar uit achterop mijn hoofd omdat dat prikje zo leuk voelt. Als ik telefoneer moet ik rondlopen. Wanneer het rolgordijn scheef oprolt trek en duw ik net zolang tot hij recht hangt. Soms lig ik mezelf in de weg in bed. Ik wil nooit bevallen. Ik trek mijn neus heel eventjes op voor ik gaap. Water vind ik vies.

En toch heeft nog nooit iemand mij voor gek verklaard, terwijl de dame die ongecontroleerde bewegingen maakte met haar rechterarm vanochtend in de stationshal meteen voor idioot uitgescholden werd. Wat wil ik af en toe graag vluchten uit deze wereld.

71 Reacties

Die foto die doet! En cool stukje btw, was ‘t eerst da’k las vanmorgen.. om half 7.. ghehe (:

Tot.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:03

Ja, andere foto deed raar hè? Nog zoiets: jij zet je wekker nooit op een rond getal, maar altijd op 7.07 ofzo. :D Maar ook jij wordt niet gek verklaard. ;)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:05

zolang men zich zelf herkend in het gedrag van een ander behoor je tot de normalen. Zodra deze herkenning afwezig is wordt je als vreemd / gestoord enz. gezien.
De meerderheid van mensen herkennen zich in elkaar en drukken zo een stempel op de mensen die ze niet herkennen. Maar de ‘gekken en gestoorden’ vinden zich zelf normaal en daarmee de hele wereld gek ;)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:25

..ik check de deuren altijd as ik ze afsluit.
..zet mijn wekker op “logische” tijdstippen (6:54u > aflopend getallen reeksje, 7:07u > spelt LOL op de kop, etc).
..laat het onderste uit de fles het liefst zo lang mogelijk in de koelkast staan.
..moet shirt en shoes gematched hebben, anders klopt het nie.
..en zo zijn er vast nog duuzend dingetjes ghehe :D

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:31

Nou Twin, dat laatste ben ik niet met je eens. De ‘gekken en gestoorden’ zijn er in vele gradaties, en over het algemeen heeft een mens haarfijn door wanneer hij buiten een groep valt, wat er anders aan hem is en of mensen dat normaal vinden of niet. Alleen de mensen die echt geen besef van de realiteit meer hebben beschouwen zichzelf als de standaard voor hun denken.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:32

Hahaha precies Live, als we er een week op zouden letten zouden we stuk voor stuk versteld staan van de absurde dingen die we doen. Het heeft allemaal logica ergens, maar in die zin net zoveel logica als ongecontroleerde bewegingen maken. En wat die fles betreft, die mag je best uit de koelkast verwijderen hoor. :P 8)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:33

ke, enige nuancering is op zijn plek, net zo als de veralgemenisering die ik maak. Denk dat je gelijk hebt dat de meeste mensen verdomd goed aanvoelen of ze er buiten vallen of niet, maar denk ook dat je jezelf als uitgangspunt neemt en daarmee gaat voor iedereen op dat iemand waarin je jezelf niet herkend, als vreemd wordt beschouwd

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:37

Het valt allemaal nog wel mee Wenz, je hoeft nog niet opgesloten te worden zolang het niet gevaarlijk is voor je omgeving.
Ja, mooi die herkenning van tics, dwangneurosetjes bijna, bij jezelf. En als je wandelt in zo’n jurkje, dan moet je zeker steeds even checken of je billen wel bedekt zijn?

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:40

Vreemd is het verkeerde woord, Twin. Er zijn genoeg mensen die totaal anders dan mij zijn, mer dat wil niet zeggen dat ik ze vreemd vind. Ik kan er zelfs tegenop kijken, bewonderen, ookal herken ik mezelf er absoluut nie in..

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:40

Vreemd is alles wat niet eigen is… (tegengestelde van eigen) :D

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:42

(gaat lekker met mijn spelling vandaag, ghehe total loss of grammar :P)

Ik denk dat de mensen waar je jezelf niet in terugvind of die je niet KUNT begrijpen in hun doen of denken, DIE mensen bestempel je als vreemd. Mensen die gewoon ANDERS zijn, hoeven niet vreemd te zijn. Ik blijf het lekker oneens met dat woord, sorry Twin ;)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:46

Hm, ik weet het niet Twin. Stel, je hebt een klompvoet. Dan vind je anderen met normale voeten niet vreemd, ja, wel in die zin anders dan jij bent, maar je zult je eigen klompvoet als het vreemde beschouwen, niet de normale voeten van alle anderen.
Live, klopt, het vreemde kan juist bewonderingswaardig zijn, je versteld doen staan van dingen, je wereld vergroten.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:47

Live: Ik denk dat de mensen waar je jezelf niet in terugvind of die je niet KUNT begrijpen in hun doen of denken, DIE mensen bestempel je als vreemd.

dat is precies waar ik het over heb!

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:49

Live: terugvindt… ;) Je hebt het zelfde syndroom als Eep en ik: in de ochtend maken we vreemde spelfouten. :D
Eep, natuurlijk ben ik dat niet op die foto.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:49

Twin, kben blij dat we het dan toch eens blijken te zijn 8)

En Wenz, ik denk dat er een paar lettertjes uit mijn hoofd zijn gevallen en nog ergens tussen de lakens liggen, kzal ze zo even zoeken, dan komt het wel weer goed met mijn spelling vandaag..

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:52

:D

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:53

De spelhersens komen in de ochtend niet zo snel op gang.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:57

[..nu doet mijn site link het wel weer as het goed is]

Geplaatst op 10 mei 2006 om 08:58

grappige site Live, heel anders dan je zusje ;)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 09:03

(Haha broer, ik zie dat jij “ookal” typt, hahaha. Dat doe ik ook altijd, dat bestaat niet, moet los van elkaar. :D Runs in the family I guess. ;) )

Geplaatst op 10 mei 2006 om 09:17

Tja, de aloude vraag, ‘wat is vreemd’. Of zoals ik het tegenwoordig wil stellen: ben je raar als je de inburgeringstest wel haalt of juist niet (gezien de vragen die daarin zitten)? ;)

Mooie foto overigens, een vrouw met een geweldig lichaam en mooie benen die je wegvoert uit je stoffige kantoor omgeving naar stranden en wandelingen en etentjes in de zon.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 09:18

Haha, ja die inburgeringstest kwam op mij over alsof ik nog geen dag in mijn leven tussen wat zij typische nederlanders vinden gewoond heb. :D Verder dan 4,7 kwam ik dan ook niet.
Ja die dame op de foto spreekt wel tot de verbeelding hè? ;)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 09:20

Wat een zelfkennis. En waarheid :)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 20:09

en freakyness en toch zo normaal beschreven dat ik mezelf er ook in kan vinden ;)

Geplaatst op 10 mei 2006 om 20:09

En dan te bedenken dat de héle mensheid vol zit met interacterende dwangneurosen en driften. :(

Geplaatst op 10 mei 2006 om 20:28

Haha, dank je Wen. :) Inderdaad Yo, iedereen heeft zo zijn dingetjes… Waarom de een dan uitschelden en de ander laten bestaan… zucht. :(

Geplaatst op 10 mei 2006 om 20:53

Zo moet ik altijd eerst mijn linkersok aan, en met schoenen hetzelfde. Want anders loopt het helemaal fout, dat weet ik zeker (maar ik heb het nooit geprobeerd).

Geplaatst op 10 mei 2006 om 20:57

Nu moet ik opeens aan een kinderenvoorkinderenliedje denken van vroeger. :D

“Met een been op de stoep
En een been in de goot
Want als ik dat niet doe
Dan ben ik morgen dood”

Zoiets was het in ieder geval… :P

Geplaatst op 10 mei 2006 om 21:01

Haha, ik ken dat lied niet, maar het gevoel wel.

Geplaatst op 10 mei 2006 om 21:03

Veel herkenbare dingen. Ik leg altijd alles op tafel evenwijdig aan elkaar: aansteker precies langs pakje shag, wat weer recht naast het bierviltje ligt, nooit aansluitend, maar altijd met een smal recht kiertje ertussen. Om maar een van de vele kleine en onschadelijke obsessies te noemen die mij dagelijks bezighouden.

Geplaatst op 11 mei 2006 om 00:35

Dan heb jij vast ook zo’n hekel aan ronde bierviltjes hè? ;)

Geplaatst op 11 mei 2006 om 07:25

De neiging om bierviltjes te versnipepren komt toch door sexuele frustratie ;) (tenminste volgens een omstreden amerikaans onderzoek)

En ja…het meisje spreekt tot de verbeelding. ‘s ochtends als ik begin met werk even naar kijken en dan ben ik weer wat vrolijker :P

Geplaatst op 11 mei 2006 om 09:43

Hahahahaha Eric, jij bent erg. :P
En ik versnipper de vintjes niet, ik wil gewoon vierkante, die kun je namelijk evenwijdig aan je pakje sigaretten leggen. :D Werk ze vandaag!

Geplaatst op 11 mei 2006 om 09:45

vintjes=viltjes *

Geplaatst op 11 mei 2006 om 09:45

Jaaaa, dat liedje! Die is eng! :P

Geplaatst op 11 mei 2006 om 10:00

Haha ja, kindje met dwangneuroses… hahahaha. :D

Geplaatst op 11 mei 2006 om 10:08

Ik zeg het graag tegen je hoor: Je bent gek! 8)

Geplaatst op 11 mei 2006 om 16:25

(iets in deze trant dacht ik laatst trouwens ook :? )

Geplaatst op 11 mei 2006 om 16:26
Niemand

“Met één been op de stoep
en één been in de goot,
want als ik dat niet doe,
dan ben ik morgen dood!”

Ja. Dat zing ik eigenlijk nog steeds wel eens :P In m’n hoofd, niet echt – want ik kan niet zo mooi zingen. Weet je hoe fijn het is om dat liedje te neuriën en dan te doen wat je neuriet en dan te geloven wat je neuriet. Heerlijk simpel. Het is fijn als je zeker weet dat je jezelf in leven houdt.

Dat klinkt trouwens ook raar: in je hoofd zingen.
Maar iedereen weet wat ik bedoel, geloof ik. Men heeft ook wel eens een liedje in zijn of haar hoofd en zo.

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:08

Ja Niemand, haha, klopt. :D In mijn hoofd is dat liedje ook blijven zitten, en als ik een goot zie komt het spontaan in me op. :D En dan moet je het even uitvoeren he. 8)

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:25

Hier bespeur ik een generatiekloof. Wat “wij” in onze jeugd fantaseerden hebben die kinderenvoorkinderen gejat en op de plaat gezet. ;)

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:29

Spring over die kloof en zing mee dan! ;)

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:35

Met één been op de stoep
en één been in de goot,
want als ik dat niet doe,
dan ben ik morgen dood!

Hoe klinkt het? :D

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:38

Fantastisch! 8)
Nu nog wat dwangneuroses erbij en je bent weer helemaal jong, hip en fris. ;)

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:39

En nog wat haar erbij. :?

Geplaatst op 11 mei 2006 om 22:44

Dwangneuroses wordt het ook wel genoemd….heel normaal….en ja, die vrouw wordt voo idioot uit gemaakt….maar wat zegt dat Of gaat het over dat mensen zomaar in ene elkaar zulke dingen toeschreeuwen, zonder erbij na te denken?

Geplaatst op 11 mei 2006 om 23:08

Wat een prachtig log! Ik ben sinds 5 jaar een gecertificeerd normaal mens. Voordien was ik volgens mij ook normaal, naar dat was niet officieel vastgesteld. Hoe dan ook, ik zit vol dwangneuroses. Ik ga daar binnekort een log aan wijden. Maar hoe dan ook: jij bent gewoon top, dat blijkt wel uit je schrijfsels!

Geplaatst op 12 mei 2006 om 01:24

Luna, wat lief van je. :D Ja, zo te horen hangt iedereen aan elkaar van de dwangneuroses, en is dat eigenlijk heel normaal. :)
Search, ja, ik verbaas me over het feit dat niemand dat tegen mij schreeuwt maar wel tegen haar. Waar haalt iemand het recht vandaan zo te oordelen en dat meteen uit te spreken? En waarom durven mensen dat groepsgewijs wel, maar alleen niet? :?

Geplaatst op 12 mei 2006 om 07:51

Wat goed geschreven….

Geplaatst op 13 mei 2006 om 11:10

Helaas wordt er veel te veel op uiterlijkheden en gedrag dat zichtbaar is voor anderen gelet…. Ik zou de onzichtbare “idioten” niet de kost willen geven. Ook wil ik niet eens denken aan de onzichtbare idioten of zelfs onzichtbare psychopaten. Ik heb net het boek uit “ik was twaalf en fietste naar school” In dit boek schrijft Sabine Dardenne hoe ze slachtoffer was van de jarenlang onzichtbaar gebleven psychopaat Dutroux.

Nee, geef mij maar de hahahaha onschuldige “idioten” met één of meerdere dwangmatige trekjes.

Geplaatst op 14 mei 2006 om 11:05

Kind, wat een geluk dat jij niet wil bevallen! :D Want dit is allemaal kinderspel vergeleken bij zwanger zijn!! :?

Oh, en hou onmiddelijk op met dat asbakken legen voor dat je weg gaat: daar vliegt de prullie van in de fik en de rest ook :(
Da’s nou mijn neurose: Leeg NOOIT een asbak!!!!!!!!

Geplaatst op 14 mei 2006 om 17:10

Hahahaha, ja maar ja maar dat stinkt zo ontzettend: een volle asbak de hele dag in de kamer! En ik kijk juist altijd of de gloeiende kegeltjes as echt gestorven zijn voor ik hem leeg kieper! :D
En mja, bevallen, niet mijn ding. :? :D

Geplaatst op 14 mei 2006 om 18:11

Diane, dat boek heb ik ook gelezen. (Ik vind het overigens heel goed van haar dat ze totaal geen seksueel getinte details vertelt in haar verhaal omdat ze niet wilde dat er mensen zouden zijn die haar boek zouden kopen en het stiekem spannend zouden vinden over kinderporno enzo te lezen.)
Jij snijdt hiermee een heel nieuw onderwerp aan, de echt zieke psychopaten die zich normaal voordoen. Daarvoor geldt inderdaad vaak de omgekeerde wereld: als zo iemand wordt opgepakt voor een of ander gruwelijk misdrijf schreeuwt de omgeving “dat het zo’n nette jongen/ zo’n voorkomende dame” was. Laat die vrouw in het station toch lekker met haar arm zwaaien, als ze kon kiezen zou ze het echt niet doen, en bekommer je maar om de buurman die een verkrachter zou kunnen zijn. Goed punt.

Geplaatst op 14 mei 2006 om 18:15

Heb jij dat ook? Dat die winterse ‘elke dag een logje schrijven neurose’ verdwijnt zodra het >20 graden met zon wordt? ;)
En dat je je daar dan bijna dwangmatig schuldig over voelt? :( Omdat al die trouwe bezoekers hun leesvoer niet voorgeschoteld krijgen? :?

Geplaatst op 14 mei 2006 om 22:50

Hahaha, ja het valt me ook al op dat op meerdere logs de frequentie omlaaggeschroefd is. :) Ach, ik voel me schuldiger als ik een dom en oninteressant log schrijf dan wanneer het ietsjes langer op zich laat wachten, maar het in ieder geval enigszins inhoud heeft. :D

Geplaatst op 15 mei 2006 om 08:09

Maar Wenz, jij hebt toch nog steeds een hoge productie, met altijd inhoud? Niet zo bescheiden! Bij mij lag het wel helemaal stil, juist met de mooi weer periode. En ik ging me inderdaad schuldig voelen.
En Yo, weet je dat Wenz er nog een baantje op na houdt?

Geplaatst op 15 mei 2006 om 09:37

Hahaha Eep, zit je weer te spammen. :D Hopeloos geval, jij. ;)

Geplaatst op 15 mei 2006 om 10:24
Cynthia

Bannen die spammer!!

Geplaatst op 15 mei 2006 om 12:29

:P

Geplaatst op 15 mei 2006 om 12:46

Neeee! Niet doen, niet doen. Heb genade. ;)

Geplaatst op 15 mei 2006 om 18:40
Cynthia

spartelen en smeken Epy!

Geplaatst op 15 mei 2006 om 19:23

Ik geef me over!

Geplaatst op 15 mei 2006 om 22:51

Hahaha! :D

Geplaatst op 15 mei 2006 om 22:53
Cynthia

:D wat schattig, die foto! maarre…zo snel Epy?

Geplaatst op 16 mei 2006 om 01:01

Ik heb in het verleden (in gedachte) veel afgeteld. En doe dat nog wel eens als een fietstochtje te lang is gebleken en ik nog naar huis terug moet. Dan tel ik: nog 5, nog 4, nog 3 km. En als ik vervolgens denk op -3 uit te komen ga ik met dezelfde snelheid verder tellen als nog 2.5, nog 2 nog 1.5km. Je snapt dat ik dus altijd precies op 0 thuis kom. :)

Toch heb ik van dit alles minder last dan vroeger. Bij mij slijt het weg.

Ik vind ook vrijwel geen mens gek. Vreemd of afwijkend kan, maar echt gek zijn er in mijn ogen maar bitter weinig. In ieder geval geen in de kennissen- en/of familiekring.

Ooit wel een vakantie gehad waar ook een spastisch iemand was. Hij was flink spastisch. Alle lichaamsdelen zwabberden ongecontroleerd. Vrij lopen ging niet echt. Als het niet lukte hing ie aan m’n arm. Ook konden zijn mondspieren een heel eigen leven leiden. Dan kwamen z’n woorden er vreemd uit, maar gek was ie absoluut niet. Hij had (waarschijnlijk: heeft) een goede opleiding, een eigen bedrijfje en veel humor.

Geplaatst op 17 mei 2006 om 21:55

Ik denk dat dwangmatig zijn meer in de mens boven komt als je stress hebt dan wanneer je ontspannen bent. Zo was ik in mijn puberteit ervan overtuigd dat wanneer ik mijn wekker 10 minuten vooruit zette, en ik dat dus gewoon wist, ik tóch de tijd tien minuten voor was… :D En zo kan ik nog wel tig dingen noemen. Ik denk echt dat naarmate je zekerder in het leven staat, je dwangmatigheid ook afneemt. Al moet je ordelijkheid en dwangmatigheid niet door elkaar haeln: mijn viltjes blijf ik eeuwig evenwijdig aan elkaar leggen. ;)

Geplaatst op 17 mei 2006 om 22:02

zucht, halen dus…

Geplaatst op 17 mei 2006 om 22:02

Ik hoefde echt niet mijn wekker te vroeg te zetten, want dan kwam ik gegarandeerd te laat voor de bus. Dus zette ik m’n wekker op scherp. Als ie af ging moest ik er meteen uit anders zou ik te laat komen. Dus geen 2de omdraaikans of sluimergedoe.

Ik weet ook niet of een mensen zekerder staan in het leven naarmate de leeftijd stijgt of dat je beter weet om te gaan met mogelijke onzekerheden. Zoals mijn moeder zei: “Alles went, zelfs hangen.” :)

Geplaatst op 17 mei 2006 om 22:08

Ik ben van nature een enorme vroege opstaander. Het was dus niet om me om te kunnen draaien, het was puur en alleen zodat ik van de slaapkamer naar de woonkamer opeens tien minuten gewonnen had. ;)
Leeftijd hoeft niets met dwangmatigheid te maken te hebben, maar volgens mij komt dwangmatigheid wel voort uit een gevoel van grip willen hebben, wat weer duidt op onmacht oftewel onzekerheid in je leven. Maar dat is mijn mening.

Geplaatst op 17 mei 2006 om 22:12

Ik probeer al een tijdje dwangmatigheid te koppelen aan onzekerheid. Lukt me nog niet echt. Maar je kunt best gelijk hebben daarin. Ik ben nooit zo dwangmatig geweest en heb zelfs geleerd om dingen steeds op een andere manier te doen. Daarmee voorkom je (bedrijfs)ongelukken. Iemand die immer dezelfde weg naar huis neemt maakt meer kans op een ongeluk als iemand die steeds een andere weg kiest. Bij dat laatste moet meer opgelet worden en dat voorkomt dus ongelukken.

Daarnaast ruim ik nooit iets op een vaste plek op omdat ik alles snel terug kan vinden.

Geplaatst op 17 mei 2006 om 22:34

Maar routineus is niet hetzelfde als dwangmatig Xi. Routine kan dodelijk zijn ja. :)
En ik hoef niks op te ruimen want ik maak geen rommel, grinnik. ;)

Geplaatst op 17 mei 2006 om 22:55