*Taxidermisverstand

Nietsvermoedend liep ik door de explosieve drogisterij die we allemaal wel kennen van het rood met gele logo. (Tegenwoordig groen met rood in de nieuwste vestigingen trouwens.) Ik neusde wat tussen de niksigheden en onbenulligheidjes, tussen de dingen-waar-je-nooit-naar-op-zoek-bent-maar-die-je-wél-voor-een-euro-daar-kunt-kopen en andere kleinigheden. Eerst viel mijn oog op de stapel kalenders voor 75 cent. “Zo zeg” dacht ik, “dat is toch absoluut goedkoop, ze zijn nog in vrolijke kleurtjes ook.” Maar toen keek ik ietsje beter en zag ik dat de kalenders niet van 2010 waren. En ook niet… van 2009. Nee: ze waren van 2008. “75 cent?” dacht ik toen, “pfffff.”

Maar toen viel mijn oog op iets nog veel interessanter. Het leek van een afstandje op een bak vol bruingrijze bollen. Op een houten stokje. En ze kostten 1 euro 49 per stuk. Nieuwsgierig als ik ben naar bruingrijze klonten op een stokje, nam ik een kijkje. En wat blijkt? Na de pruimen, druiven en perziken, is het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld om gedroogde mussen te verkopen.

Huh?

Jazeker lieve lezers: mijn lokale drogisterij verkoopt klaarblijkelijk dode beesten in verdorde toestand. Sterker nog: ik heb er bewijs van.

Gedroogdemussen

(En daarvoor ben ik tot 3 maal toe teruggegaan, om dit bewuste bordje op de foto te krijgen zonder dat een medewerker me eruit schopte. Mijn handlanger gaf mij dekking en ik ging gehurkt en gewapend met mijn mobieltje stiekem deze prachtige bewoording vereeuwigen.)

Natuurlijk waren het geen échte mussen, maar van die – weet ik veel – piepschuimen dingen beplakt met veren. Ook bij nadere inspectie door mijn handlanger, was er weinig mus in te herkennen en vooral veel bruingrijs. En dat stokje bleek een staart. De snavel was na veel turen te ontwaren, maar voor de zwarte kraaloogjes moest je diep in de veren peuteren om er ook maar de minste glimp van op te vangen. Pootjes, daar zwijgen we al helemaal over.

Musklont

Hoe dan ook: onze missie is volbracht. De klontjes voorzien van onvergetelijk onderschrift zijn een feit. Gedroogde mussen. Anderhalve euro. Dat u het even weet.

18 Reacties

Hm. De mussen van tegenwoordig drogen zo slecht nog niet op, zeg.

Geplaatst op 30 november 2009 om 20:43

maar wat is nu de (belgiesche ) achterliggende gedachte van zoiets..?
moet het in de kerstboom..?

Geplaatst op 30 november 2009 om 21:29

Hahaha Pepperfly, inderdaad redelijk bijzonder hè, dat resultaat. :P (De pootjes verschrompelen blijkbaar zozeer tijdens dat droogproces dat er niets meer van te zien is. ;))

Gewebkijk, dat vroeg ik me dus ook af. Zoiets als ‘tussen de kerststukjes vol gedroogd groen prikken’? Zoiets kon ik ervan maken. :D Overigens is Kruidvat volgens mij van origine hartstikke Nederlands, dus de Belgen treft hier geen blaam. :P

(Vraag me nu wel af of in Nederland ook ‘promo’ op die bordjes staat, of iets als ‘aanbieding’, of nee, ‘actie’ lijkt me logischer… Eens op letten als ik in NL de winkel inloop.)

Geplaatst op 30 november 2009 om 22:37

Welke ‘vogels’ zouden er nog volgen? Pimpelmeesjes natuurlijk; de roek, omdat ‘ie zo intelligent uit zijn kraaloogjes kijkt; de wilde eend, met een snaterje op batterijen; de vlaamse gaai, mooi van kleed en bij jullie om de naam; maar het meest kijk ik uit naar de zwaan…

Geplaatst op 30 november 2009 om 23:02

Handig om je neus mee te poederen. Binnenkort gedroogde poes aan een stok voor de vloer.

Geplaatst op 1 december 2009 om 09:53

Nu kun je eindelijk iemand eens blij maken met een gedroogde mus!

Geplaatst op 1 december 2009 om 10:57

whahahahahaha
gedroogde mussen op een stokkie,

ik wil graag een ooievaar kan dat ook??

Geplaatst op 1 december 2009 om 11:46

“Gedroogd” is toch niet stiekum Belgisch voor “gedrogeerd” he?! Want dàn wordt het pas een vreemd tafereeltje…. (;

Geplaatst op 2 december 2009 om 09:56

wat????
is dit speciaal voor de kerst of zo?
en de mus is al zo’n geplaagd beestje (in nederland dan)

Geplaatst op 2 december 2009 om 14:02

Alle gekheid op een stokkie, ‘de Belgen treft geen blaam?’ Ik heb ze anders in NL echt nog niet gezien hoor!! ;-) Straks vallen de gedroogde mussen nog van ‘t dak, hoe bizar…

Geplaatst op 2 december 2009 om 20:36

Vreselijk, die ongelooflijke onzin die men tracht te slijten en wie heeft daar behoefte aan? Je zou van die kartonnen bordjes moeten maken van 10 x 3, met vilstift van stevige opmerkingen voorzien en in de betreffende bakken of mandjes kieperen. “Naar de vuilnis ermee”, “Beneden uw waardigheid”, “100% Nep” e cetera.

Geplaatst op 3 december 2009 om 14:57

Haha, hoe verzin je zoiets? En wie koopt zoiets? Ik heb ze in Nederland echt niet gezien, was pas nog bij het Kruidvat, maar wel andere onzinnige ‘wat moet je ermee?’dingen.
Groetjes!

Geplaatst op 6 december 2009 om 21:56

Oh ja en je titel is geniaal. :-P

Geplaatst op 6 december 2009 om 21:57

Tjonge, wat moet je met zo’n ding? Stof afnemen?

Geplaatst op 8 december 2009 om 16:29

Bizar.. Nou ben ik ook wel nieuwsgierig welk doel die arme schrompeltjes dienen, erg kerstdecoratie-achtig zien ze er niet uit..

Geplaatst op 9 december 2009 om 01:39

Toen poezenbeest nog in leven was had ik zulke muizen. Mijn moeder kwam eens poetsen, en je raad het al, eenmaal onder de bank beland, schrok ze zich helemaal te pletter.

Geplaatst op 9 december 2009 om 18:32

*grijnst* gedroogde mus 0_o Dat was weer een creatieve medewerker ^_^

Geplaatst op 16 december 2009 om 16:43

Eigenlijk moeten we bewondering hebben voor deze ondernemersgeest. Men is op zoek naar een gat in de markt en onder het mom van: wat de gek ervoor geeft is de keuze snel gemaakt. De mussen liggen niet gek veel in de weg, en wellicht raken ze ze wel aan de straatstenen kwijt, dan zijn ze toch mooi anderhalve euro per mus rijker, want de kostprijs van een gedroogde mus zal te verwaarlozen zijn. Ik vind het gedurfd! Iemand nog geïnteresseerd in gedroogde Bonoboaapjes? En geconfijte kerstbomen?

Geplaatst op 7 januari 2010 om 22:52