*Daar issie dan

Taadaa.

Hij staat erop. Het was priegelwerk, maar het is gelukt! Nu mag hij een aantal weken helen, en daarna zal ik teruggaan voor eventuele bijwerking, als hier en daar het pigment niet helemaal goed gepakt heeft.

boktorinaanmaak.jpg

Ik heb zojuist op mijn gemakje naar het resultaat kunnen kijken, maar moet toch toegeven dat ik niet helemaal tevreden ben. Mijn andere twee tattoo’s bestaan uit strakke lijnen, die met een ongelofelijk vaste hand gezet zijn. Deze nieuwe aanwinst is door een ander persoon gezet dan de eerste twee, en ik vrees dat ik van mening ben dat het strakker had gekund. Het is ontzettend moeilijk om op zo’n kleine schaal zoveel minilijntjes en krulletjes te zetten, dat geef ik toe, maar toch vind ik dat hij hier en daar wat te nonchalant te werk is gegaan. Ook heb ik zojuist opgemerkt dat hij bij de twee voorpoten de schaduw is vergeten in te kleuren: er staan twee vage lijntjes terwijl de rest van de schaduw wel mooi ingevuld en egaal is. Dat laatste is niet zo’n probleem, dat kan makkelijk bijgewerkt worden.

Al met al: van een afstandje vind ik hem super, en helemaal zoals ik gehoopt had. Alleen in close-up mag er nog wel een hoop aan gebeuren. Het is altijd een soort overgave, de ander vertrouwen dat hij precies kan natekenen waarmee jij de zaak in wandelt. De originele tekening was met ietsje dikkere lijnen gemaakt, misschien dat dat ook een verschil geeft. Maar ik denk dat ik voor eventuele verdere tatoeages toch echt terug zal gaan naar mijn eigenste Ellen, in het puntje van Nederlands Zuid-Limburg. Zo’n vaste hand en scherp oog als zij heeft, blijkt toch niet aan iedereen toebedeeld te zijn. Of misschien moet ik eens naar broers vaste tattoo-man gaan: Jelle, de tattoo’s van broer zijn ook ongelofelijk strak en perfect. Voor nu ga ik gewoon van een afstandje genieten van mijn boktor in ieder geval, en eens rondbellen om uit te zoeken of er iemand is die dit design kan perfectioneren zodat ik er oprecht blij mee kan zijn – hij zit er ten slotte de rest van mijn leven.

boktorbijnaaf.jpg

Voor de geïnteresseerden:

De boktorren (Cerambycidae) zijn een familie uit de orde kevers. Boktorren hebben als volwassen kever een langwerpig lichaam en sprieterige poten. Wat ze vrijwel altijd onderscheidt van andere langwerpige kevers zijn de extreem lange tasters, die vaak minstens zo lang zijn als het lichaam maar meestal langer, hoewel er uitzonderingen zijn. Er zijn meer dan 20.000 soorten boktorren, die een grote variatie kennen aan kleuren en patronen, de basisvorm is meestal wel hetzelfde.

De larven van vrijwel alle soorten leven van planten en met name in al dan niet dood hout, en richten soms grote schade aan.

De meeste boktorren eten als kever alleen nectar en stuifmeel, geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten zelfs helemaal niets meer en richten zich volledig op de voortplanting.

(via)

De volwassen boktor krijgt men slechts zelden te zien. Ze komen op zolders in de warmste periode van de zomer te voorschijn, paren en leggen hun eieren. De boktor heeft een temperatuur van minstens 25°C nodig om actief te worden.

Hoe lang de ontwikkeling van de larven zal duren en hoe groot ze zullen worden, hangt o.m. af van de hoeveelheid voedsel die het hout bevat en van de temperatuur. De kortste periode hier te lande is drie jaar, maar boktorlarven kunnen ook tien jaar nodig hebben om volwassen te worden. De larven leven hoofdzakelijk in het spinthout; ze knagen vaak tot ze dicht onder de oppervlakte zijn gekomen en er slechts een papierdun laagje hout tussen hen en de buitenwereld over is. Als de larven op een goede dag volgroeid zijn, verpoppen ze zich. Dat gebeurt in een speciale verpoppingsgang, die met grove spaantjes is afgesloten. Voor ze in een pop veranderen, knagen ze de uitvliegopening al geheel of ten dele open, waardoor ze later als kever het hout kunnen verlaten. Het uitvlieggat, het boorpoeder en de houtspaantjes zijn gewoonlijk het eerste zichtbare teken van de aantasting van het hout door boktorren, en er kan dus meer dan tien jaar zijn verlopen sinds het hout werd geïnfecteerd.

(via)

15 Reacties

Dankzij je korte hairdo is hij in elk geval goed zichtbaar! Jammer dat je er niet 100% tevreden over bent. Je moet er wel de rest van je leven mee lopen. (Dat is de reden dat ik nooit een tattoo zal laten zetten: ik kan niet garanderen dat ik over 20 jaar dezelfde smaak heb als nu…)

Geplaatst op 9 juni 2009 om 21:07

je bent nu dus toch een klein beetje het bokje…

(onderste foto uiterst rechts is een stilleven) :)

Geplaatst op 9 juni 2009 om 22:44

oei… wenz,
ik vind het erg dapper van je, maar ik zou het nooit maar dan ook nooit laten doen,
maar ik ben blij dat jij der happy mee bent:-)

Geplaatst op 9 juni 2009 om 22:45

Dan hoop ik maar dat je niet over tien jaar vol gaatjes zit ;-)
Hoewel, tegenwoordig is het helemaal niet meer raar om vol gaatjes te zitten.

Geplaatst op 9 juni 2009 om 22:55

Nog afgezien van de boktor van Toon Tellegen, die doktor is (was het inspiratie?), vind ik hem toch prachtig gelukt, al heb ik alle begrip en respect voor je lichte ontevredenheid. Laat je ons ook nog weten wat het eindresultaat is na bijwerken?

Geplaatst op 10 juni 2009 om 07:00

Moet zeggen dat ik hem toch ook wel mooi gelukt vind. Hopelijk na wat bijwerken ben jij er ook ultiem tevreden mee.

Zag gisteren een tattoo waar ik helemaal wild van ben. Ook op de rug, een heleboel wilde bloemen en in elke bloem zit een piercing met een fonkelsteentje. Denk niet dat ik het aan zou durven, met die piercings kan je toch weer wat zenuwbanen raken die beter niet geraakt kunnen, maar prachtig was hij.

Geplaatst op 10 juni 2009 om 07:36

Ik vind hem gedurfd en mooi. Verder denk ik over tatoos net als Gonda, sterker nog, ik denk dat ik over een maand al weer wat anders zou willen, daarom zou ik ook nooit een keus kunnen maken. Ik raak altijd snel op dingen uitgekeken, of krijg er gewoon genoeg van.

Geplaatst op 10 juni 2009 om 15:03

Wow, een boktor! Vanwaar dit beestje? Jammer dat je er nog niet 100% tevreden mee bent maar dat komt vast helemaal goed! Ik ben ook eigenlijk wel heel benieuwd naar die andere tattoos met strakke lijnen! Ik durf het bijna niet te vragen… ;-)

Geplaatst op 10 juni 2009 om 22:08

Ik vind henm goed gelukt, hoor. Heel mooi.

Geplaatst op 11 juni 2009 om 06:05

Ik vind hem mooi. Met een temperatuur van minstens 25 graden om actief te worden wens ik je maar weer een goede nachtrust.

Geplaatst op 12 juni 2009 om 12:20

Is die ontevredenheid in close up niet gewoon heel normaal tattoos? Ik heb het bij allebei. Terwijl als ik, vooral mijn puch tattoo in een spiegelbeeld zie, ze allebei geweldig vind.

Geplaatst op 12 juni 2009 om 15:54

Ik vind het resultaat erg mooi. Waarom ben je niet naar die andere tatoeerder gegaan? Als ik over een winkel of persoon tevreden ben, dan blijf ik een trouwe klant.

Geplaatst op 12 juni 2009 om 21:04

De keuze van zo’n tor als tattoo is super! Prachtig, indrukwekkend, sneaky beestje met weird fruitcake looks. Al hebben ze geen verlokkelijk aaibaarheidsgehalte ze zijn toch intrigerend en aantrekkelijk en daarmee ook boeiend en interessant op hun eigen manier.
Maar ik ben het met je eens, het moet wel tot in de details helemaal kloppen met je gevoel. Dus hop terug. En waarschijnlijk vergt dat meer dapperheid dan het laten zetten van zo’n plakplaatje zelf. :)

Geplaatst op 12 juni 2009 om 21:05

Ik vind hem prachtig! Jammer dat je er niet geheel tevreden over bent. Ik zit al jaren te dubben over een tattoo, maar heb besloten er geen te willen, ook vanwege de reden niet tevreden te zijn met het resultaat. Tenzij Chris Garver toevallig naar Nederland zou komen. Hij maakt echt prachtige tattoos.
Maar ik denk ook wel dat Frommel gelijk heeft, je moet het resultaat van verre zien en niet te dichtbij…..

Ik heb nu trouwens alles van web-log overgezet naar Blogger, dus mijn web-log signals ga ik verwijderen.

Liefs, Momo Luna

Geplaatst op 13 juni 2009 om 02:36

Een tattoo-artist zoeken die bij je past is best wel lastig, temeer omdat er niet zoiets is als ‘even aanzien’ of een proefmodel: je moet het ondergaan. Je kunt niet zoals bij cd’s ‘even luisteren’.

Maar: ik vind hem erg mooi geworden. Die pootjes, dat kan gemakkelijk bij gewerkt worden idd.

Geplaatst op 14 juni 2009 om 11:57