*Tijdloos

Op zoek naar een oude sok om de opgeschuurde tafel met olie in te kunnen smeren, stuitte ik in mijn sokken- en lingerielade op een lederen armband. Die was ik helemaal vergeten! Het is een stoer ding, met een flinke gesp en bruin leer dat over zichzelf gedraaid een armband vormt. Afgelopen zomer had ik hem graag en vaak om, maar met de komst van dikke truien met lange mouwen verdween hij langzaam naar de bewuste lade.

Ik viste hem uit zijn vergetelheid en gespte hem – na eventjes geklungeld te hebben tot ik het systeem herontdekt had – om mijn linkerpols. Dat zomergevoel kroop direct via mijn pols naar mijn ruggengraat, en van daaruit mijn hoofd in. Bijna vergat ik in al mijn enthousiasme de sok waar ik voor kwam mee te nemen. Eenmaal in de woonkamer aangekomen ging ik vrolijk aan de slag met de geweldige Hard-ol. (Op die o behoort een trema, maar mijn nieuwe toetsenbord is het daar niet mee eens.) ‘Hart-eul’ sprak ik fonetisch. Wat hebben de Duitsers toch een vreemde taal. Harde olie, dat spreekt elkaar toch finaal tegen?

Ik kom oorspronkelijk uit het puntje van het Nederlandse zuiden, dus de Duitse taal is mij verre van vreemd. Lief daarentegen is een rasechte Belg, en zodoende amper in aanraking geweest met Duitse woorden. Het is, hoe zal ik het noemen, verfrissend om hem iets in die taal te horen zeggen. Hij negeert iedere umlaut alsof het vergif is, en hanteert veelal de gouden regel ‘spreek Nederlandse woorden gewoon met je beste Hitler-imitatie uit en je spreekt Duits’. Maar deze bewuste Hard-ol, die is door hem omgedoopt tot Haldol.  Juist ja: wij smeren ons hout in met het oudste antipsychotische middel dat bestaat. Maar dat geheel terzijde.

De olie moet een half uur intrekken, vervolgens moet het overschot weggeveegd worden, en als het goed is, is het meubelstuk dan waterdicht. Vandaar de naam waarschijnlijk. Terwijl ik in de keuken een sigaretje rookte, wachtte ik tot er een kwartier voorbij was. Een sigaret roken duurt zo’n vijf tot tien minuten, dus ik had nog tijd om een beetje op te ruimen alvorens ik weer naar de tafel moest om eventuele droge plekken te beoliën. (Zie, hier kan ik wel een trema op de o krijgen, omdat de spellingchecker die optie geeft. Helaas staat Hard-ol niet in zijn lijst. Wist ik nu de altcode voor die puntjes maar.) Toen er naar mijn gevoel vijftien minuten voorbij waren keek ik vrolijk op mijn linkerpols om de tijd te checken.

Stompzinnig stond ik naar mijn armband te staren. Ohja, dat is geen horloge. Ik wierp een blik op de klok in de woonkamer, wat wel effectief bleek. De nodige olie werd weer gesmeerd en een volgend kwartier van wachten brak aan. Dat leek me het ideale moment om de zogenaamde platte kaas te eten die ik zo lekker vind. Wat de Nederlanders kwark noemen, heet hier dus platte kaas. De die-hard lezers onder u weten onderhand dat ik een gruwelijke hekel aan kaas heb, het is smerig en kan nooit bedoeld zijn voor consumptie. U begrijpt dan ook wel dat de Belgische benaming voor kwark mij makkelijk in het verkeerde keelgat schiet. Maar ik zal ermee moeten leren leven, er is niets aan te doen. Maar ook dat volledig terzijde.

Zou het half uur al om zijn? U raadt nooit, maar dan ook nooit wat ik deed om dat na te kijken. Juist ja: ik keek weer even eigenwijs op mijn pols. Grrrr, een keer is tot daaraantoe, maar twee keer? Domme Wenz. Ik liet me niet uit het veld slaan en keek nogmaals op de klok, en hield me vervolgens bezig met de tafel en de olie. Nog een leuk detail: ik had de tafel op z’n kop gedraaid om eerst de poten te kunnen doen. Toen het blad aan de beurt was, moest de tafel dus weer teruggedraaid worden. Dat was beduidend ingewikkelder dan de eerste draai, omdat ik ditmaal de zwaartekracht niet mee had. Ik moest dan ook de nodige capriolen uithalen om het ding weer op z’n poten terecht te laten komen. Denk een wijdbeense Wenz, voeten tegen de poten, trekkend aan het blad en bijna omvallend onder het gewicht, proberend over het blad heen te reiken wat net niet lukte en u heeft een aardig idee. Maar dat, ja ja, volledig terzijde.

De rest van de dag verliep gelukkig zonder verdere problemen, tot ik uiteindelijk in het enorme winkelcentrum hier verderop eindigde. Het is zo’n twintig minuten rijden vanaf mijn huis, en toen we uiteindelijk in de parkeergarage stonden kwamen we erachter dat onze portemonnees nog thuis lagen. Dat is natuurlijk niet zo productief. We besloten dat lief terug zou rijden en ik alvast rond zou gaan neuzen. Het zou zo’n veertig minuten duren voor hij weer terug was, en we zouden wel even bellen om elkaar weer te vinden. Aangezien mijn oren zich niet zo goed van hun taak kwijten moest ik de tijd in de gaten houden om te weten wanneer ik extra scherp op moest letten of ik mijn ringtone al hoorde.

Het zal als een volkomen verrassing voor u komen,maar toch ga ik het vertellen. Hoe denkt u dat ik de tijd in de gaten hield? Nee, nee, ik hoef het niet eens meer te zeggen. Wat ik wel nog kan zeggen, is dat ik uiteindelijk toch twee oproepen gemist had alvorens ik mijn telefoon hoorde. En dat ik ernstig aan mijn intelligentie begon te twijfelen, of in ieder geval aan mijn geheugen. Hoe vaak kun je dezelfde fout maken? Ik heb, naar mijn bescheiden mening, die grens flink verlegd gisteren.

Maar ik heb wel allemaal heel erg leuke, nieuwe, zomerse kleren. Jazeker! En die armband? Die past daar perfect bij. Die kan ik dus nog heel vaak dragen. Ik hoop alleen dat niemand mij vraagt hoe laat het is.

11 Reacties

ALT + 0246 = ö

Dus nu kun je vertellen dat je hüttenkäse op een sneetje smörrebröt gegeten hebt.

Geplaatst op 18 april 2009 om 09:37

? Alt+148=ö Op mijn toetsenbord dan. Het kan allebei zie ik nu. Op een Mac is het appeltje+u en dan de letter die je wilt umlauten.

Geplaatst op 18 april 2009 om 11:06

ööö♫ Haha, zelfs nog per ongeluk het muzieknootje ontdekt door jullie altcodes, dank jullie wel! Nu nog de code voor de e met trema vinden en ik ben gelukkig. :D

Geplaatst op 18 april 2009 om 19:40

Alt + 0235 ….bij mij dan (:
Super verhaal weer, Zus!!

Geplaatst op 19 april 2009 om 07:06

Mijn laatste werk- en karweitjesverslaafde ex zou ook vólgaarne hebben gesmederd met die Hardon-olie.

Geplaatst op 19 april 2009 om 12:08

Woehoew, hier kan ik mijn hart wel ophalen!

http://www.altcharactermap.co.nr/

Geplaatst op 19 april 2009 om 17:44

Een gezellig verslag van een mooie dag, zo lijkt me. Ik testte even de ALT-148 in mijn Googlevakje en die kwam o.a. met: ‘överskottsbolaget’. Ook nog zomaar een mooi woord gevonden, geen idee wat het betekent… :-)

Geplaatst op 20 april 2009 om 12:35

alt-codes? Ik lijk wel op het Wordperfect 5.1 helpforum beland?
Een o met puntjes is gewoon eerst puntjes tikken en dan een o. Zö dus. En wil je ë, dan doe je eerst puntjes en daarna een e.

Je moet natuurlijk eerst nog wel één onlogisch dingetje doen, het is ten slotte een computer nietwaar? Je moet de toetsenbordinstelling op VS internationaal zetten, i.p.v. Nederlands.

Geplaatst op 20 april 2009 om 18:26

Jack, zo was het dus eerst ja. Ik ben gewend om gewoon trema en dan de klinker te typen. Maar ik heb nu een UK toetsenbord, en dus geen Nederlands of Belgisch exemplaar. Hier in Belgie werken ze allemaal met azerty toetsenborden, en ik ben natuurlijk qwerty gewend. Dus toen ik er toch eentje tegenkwam hier in een winkel, was ik helemaal happy! Alleen is ie dus ingevoerd vanuit Engeland, o.a. het @ teken zit op een andere plaats (op de plaats van de “). Dus hem op Amerikaans zetten, werkt niet meer, dan klopt er geen donder meer van. :)

Geplaatst op 20 april 2009 om 19:41

Je kan ook op SHIFT en ” drukken, en daarna de o, dan komen er ook twee puntjes op. ö

Geplaatst op 21 april 2009 om 09:35

Mijn vrouw heeft ook een UK-toetsenbord, maar gewoon met de VS internationale instelling. Blind typen is dan het devies, dus doen wat je altijd deed en je niet laten verwarren door veranderde omstandigheden. Misschien kun je met dezelfde benadering je pols weer in een nieuwe instelling plaatsen dat je mét deze armband tóch de tijd kan zien? Even een vrije associatie hierover: wellicht is er een systeem, waarbij je met behulp van de verouderingsfactor van de huid (of het leer), de invloed van luchtvochtigheid en luchtdruk, de maanstand, en diverse klimatologische fenomenen de tijd kunt aflezen?

Geplaatst op 25 april 2009 om 13:40