*Online dingen die jeuken

10. – BCC – Zeg mij na: ‘Ik zal altijd de bcc-optie gebruiken wanneer ik naar meerdere personen mail’. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar niet alle mensen die jij kent, kennen elkaar. Ik sta niet te springen om door een wildvreemde toegevoegd te worden aan zijn of haar adresboek. Dus bcc, mensen.

9.  – BLOGGEN OVER BLOGGEN – Hoe lang blijven bloggers nog massaal blogs lezen over hoe je moet bloggen? Titels als ‘How to generate loads of traffic on your blog’ zijn niet meer dan loze luchtbellen voor verwachtingsvolle mensen. Degene die de betreffende post schrijft, krijgt honderden lezers. Al die goedgelovige lezers verwachten een toverformule te krijgen waardoor hun log opeens overstroomd zal worden door lezers. Maar het enige dat er gezegd wordt in die postjes zijn gemeenplaatsen. ‘Zoek een goed onderwerp!’ ‘Laat mensen meedenken!’ ‘Gebruik een duidelijke titel die goed door zoekmachines te vinden is!’ En ondertussen lachen ze zich een bult om de stijgende bezoekersaantallen op hun blog. Laat dat, mensen. Lees die dingen niet. Like, Digg of Recommend die dingen niet. Ik begin namelijk schoon genoeg te krijgen van alle blogs die over bloggen gaan.

8. – ROTZOOI – Hoeveel mensen hebben in hun huis een groot bord voor de woonkamerdeur hangen, vol lampjes, knipperlichten en draaiende, friemelende dingen? Ik denk dat het er precies nul zijn. Waarom dan wel op je internetpagina flash gebruiken? Waarom dan wel een groot blok over je pagina schuiven (zelfs Firefox kan daar niet tegenop) met de vraag een zogenaamde poll in te vullen? En dan liefst een blok dat, wanneer je het wegklikt, meteen een nieuwe pagina opent met nog meer flikkerende dingen? Hoe komen mensen op het idiote idee dat het slim is je eigen tekst onleesbaar te maken door er iets enorms overheen te draperen dat muisklikken vereist voor het verdwijnt? In de hoop zeven euro per half jaar te verdienen aan reclame? Neem dan gewoon een baan en houd je blog rotzooivrij.

7. – LOGICA – Wanneer je ergens op een blog een comment achterlaat, onthoud dan op z’n minst wat je hebt gezegd. Ga niet een pagina verderop – of nog erger: een dag later op diezelfde pagina – jezelf volkomen tegenspreken. Schrijf niet ergens ‘vergeef mij, please’ om een dag later glashard te beweren dat je nooit om vergeving vraagt omdat je nooit ergens spijt van hebt. Zeg niet op log A dat je geen koffie drinkt om op log B mee te praten over een caffeïnevrije ochtend en de bijbehorende rampen die er dan gebeuren. Beweer niet de ene dag dat je een hekel hebt aan kanaries/vinken/alles met vleugels, om de volgende dag te verhalen over de bouw van je voilère. Ook al kun je op het internet iedere identiteit aannemen die je wil, probeer die identiteit dan wel constant te houden zolang je dezelfde naam gebruikt.

6. – RUSSISCH ROULETTE – Wanneer je, om voor mij onbegrijpelijke redenen, kiest voor een reclamesysteem op je blog dat gangbare woorden voorziet van een link naar een winkel of iets dergelijks, kom dan niet op het idee om ondertussen ook nog zelf ‘echte’ linken naar artikels (of informatie of foto’s of andere bloggers) te plaatsen. Wanneer ik eenmaal klik op het woord ‘fiets’ in je tekst en op een of andere site voor fietsonderdelen in Amerika terecht kom, bedenk ik me nog wel zeven keer alvorens ik nog ooit op een link van je ga klikken.

5. – INLOGHORROR – Als je graag reacties op je geschreven gedachten krijgt, laat mij dan gewoon een reactie plaatsen zonder eerst lid te moeten worden, een account aan te moeten maken, drie pagina’s informatie in te moeten vullen of andere idiote dingen. Als je niet in staat bent een fatsoenlijke anti-spambot te vinden, dan moet ik daar niet de dupe van worden. Als jij denkt dat je zo meer mensen aan je bindt, dan moet ik je teleurstellen. Als jij denkt dat dit het enige wachtwoord is dat ik moet onthouden, dan ben je erg naïef. Wachtwoorden zijn prima wanneer ik persoonlijke informatie of betalingen verstuur, maar een simpele reactie behoeft dit soort dingen niet.

4. – ONZIN – Schrijf niet iedere dag een postje van anderhalve regel (liefst nog met een spelfout of twee erin) in de hoop dat mensen dan via hun RSS-feed keer op keer komen lezen. Blog wanneer je werkelijk iets wil delen, iets in gedachten uitgewerkt hebt, iets wil toevoegen. Bloggen doe je omdat je het leuk vindt, niet omdat je dan je bezoekersteller ziet stijgen. Zet dan gewoon een maatbeker onder de kraan en staar daar naar.

3. – BLOGSLETTEN – In godesnaam mensen, als je graag gelezen wil worden, zorg dan dat je schrijfsels interessant zijn. Mensen die een hele linklijst op iemands goedlopende blog afwerken en overal ‘Leuk gedaan, goed geschreven, ik heb laatst ook over zoiets gelogd’ achterlaten en dan maar gaan zitten wachten tot het volk toestroomt op hun eigen log. Verdomd irritant.

2. -HYPES – Stuur mij geen uitnodigingen voor Facebook, Myspace, Mobilenetworking, noem het maar op. Ik doe er niet aan mee. Ik zit er niet op te wachten. Ik heb er niet om gevraagd. Extra irritant: wanneer jij zo snugger bent om ergens je mailadres in te vullen waardoor het betreffende ding al je contacten gaat spammen. Alleen maar meer reden om puntje tien hierboven toe te passen. Ook hoef je niet aan iedere bloghype mee te doen. Hele zinnen doorstrepen puur omdat het zo leuk is dat het kan, zonder dat het zin heeft bijvoorbeeld. Laat dat. Het is eindelijk doorgedrongen dat zogenaamde stokjes en aanverwante ‘opdrachten’ voor bloggers niet altijd enthousiast worden ontvangen, dat is al heel wat. Nu de rest nog. Puntenlijstjes bijvoorbeeld. ;)

1. – LOZE VRAGEN – Als een vraag op z’n plaats is, hoor je mij niet klagen. Maar helaas. Je leest een logje. Een aangenaam logje. Over de auto die het begaf terwijl de drie kinderen achterin voedselvergiftiging hadden en de achterbank onder braakten, terwijl de baas belde om te melden dat hij/zij ontslagen was omdat ‘ie alweer te laat kwam. Goed geschreven, leest lekker weg, een grinnik hier en daar niet te onderdrukken. En dan komt die gevreesde laatste regel. ‘Hoe was jullie dag?’ ‘Hoe doen jullie dat?’ ‘Hebben jullie ook wel eens van die dagen?’ en ga zo maar door. Getverdegetver. Ooit ergens opgevangen dat je de lezers moet betrekken bij je log. Nu standaard ieder schrijfsel met zo’n stompzinnige vraag afsluiten. Eeuwig zonde en oneindig irritant.

34 Reacties

girl on the run

Ha Wenz, leuk gedaan, goed geschreven, ik heb laatst ook over zoiets gelogd :p

Geplaatst op 22 mei 2008 om 12:24

Hihi, ook wel eens in een narrige bui zo’n lijstje gemaakt, maar dat heb ik weggegooid dus dat is niet meer te bewijzen.
Met bijna alles hier ben ik het eens, alleen met punt 7 helemaal niet. Mijn logjes zijn net zo wisselvallig en paradoxaal als ik zelf kan zijn, daar is toch niks tegen? (hebben jullie dat nou nooit eens? ;-))
Verder een herkenbaar lijstje. Ik kan er nog iets heel vervelends aan toevoegen: stukjes schrijven over waarom je maar niet aan stukjes schrijven toekomt. Maar dat is eigenlijk een onderafdeling van loggen over loggen.

Geplaatst op 22 mei 2008 om 14:18

Ghahaha Girl on the run :P *PETS* :D

Ach Aargh, je onderschat jezelf. Paradoxaal is ieder mens op sommige vlakken, maar ronduit het tegengestelde beweren, dat heb ik jou toch echt nog nooit zien doen. Natuurlijk zijn overal voors en tegens bij, en benadruk je de ene keer dit, en de andere keer dat. Maar echt extreme tegenstellingen die onmogelijk menselijk zijn, daar kan ik je niet op betrappen hoor. :)

Geplaatst op 22 mei 2008 om 14:58

Haha, ik was goed op weg. Met alles wat je schreef ben ik het eens of voldoe ik aan. Donder ik alleen om over de laatste, of eerste, omdat ik voor het eerst (geloof ik, punt 7 zit me nu dwars) vandaag een blogje schreef die met een vraag eindigde. Welliswaar ietwat retorisch, maar toch. (En deze reactie is niet bedoeld om bezoekers te lokken ;-))

Geplaatst op 22 mei 2008 om 15:34

Ja precies, leuk gedaan Wenz :)

Alle gekheid op een stokje,je hebt natuurlijk een punt. Desalniettemin wil ik in zo verre een disclaimer geven voor de ‘slotvraag’ (de loze vraag) ik heb het idee dat mensen die vaak stellen omdat ze hopen, denken of wat dan ook dat ze meer reacties krijgen als ze een vraag stellen…en wie weet, misschien hebben ze gelijk (ik vraag me af of daar onderzoek naar gedaan is).

over puntje 5: mogen ‘cijfer/character invoer’ beveiligingen wel (ergo: de standaard beveiliging van web-log.nl) ;)?

En tot slot: ieder vogeltje blogt natuurlijk zoals hij zij gebekt is / en het leuk vindt. Ondanks dat ik met je eens ben dat je entousiast mag/moet zijn over hetgeen je doet (bloggen in dit geval) denk ik wel dat als het iemands stijl is om door te strepen, dat hij/zij mag doorstrepen (en wat hij/zij nog meer met zijn blog wil doen) per slot van rekening is het zijn/haar blog :)

Geplaatst op 22 mei 2008 om 16:26

jeuk is erger als pijn…

Geplaatst op 22 mei 2008 om 16:36

Zonder kromme tenen loop ik sneller. En wel: met een grote boog om gevarenzones heen. Dat gaat best goed. Vind ik.

Geplaatst op 22 mei 2008 om 18:48

aan de ene kant zeg ik:
ik ben het met je eens. (vooral die wachtwoorden toestanden en die toeters en bellen hoeven ook niet voor mij. aan de andere kant maak ik zelf wel uit of ik aan wie dan ook een (eind)vraag stel, mag men zelf bepalen wat hij/zij neerkalkt over honden, katten, balkhangen en andere dingen. persoonlijk hou ik niet van ellenlange teksten. Dan raak ik halverwege de draad kwijt, en zap weg. want dat is natuurlijk wel een optie; als het je niet zint, dan kun je wegklikken. ‘forgive me, please.’

Geplaatst op 22 mei 2008 om 19:30
mikkel

BCC in de mail vind ik vrij geniepig. Niet zo eerlijk en niet zo leuk.
Logica? Daar koffie drinken en hier thee? Da’s wel grappig als je zo door de mand valt.
Maar toch niks om je boos over te maken?

Geplaatst op 22 mei 2008 om 20:00
mikkel

En toch ben ik een enorme gevarenzone. Die voor veel kromme tenen zorgt. En gelukkig maar:-)
En nog zonder bloggert te wezen ook.

Die mensen moeten er ook zijn.

Geplaatst op 22 mei 2008 om 20:03
mikkel

Heb je ook wel eens zo’n dag, Wenz?
Dat je jezelf een gevarenzone vindt?

Oeps, doe ik het alweer:-)

Geplaatst op 22 mei 2008 om 20:10

*moet toch wel heel hard lachen* (do I annoy you using these stars)

je krijgt wel veel reacties op deze manier! ;-)

Geplaatst op 22 mei 2008 om 20:35
Mav

Schreef je nu net een stuk over bloggen? Dat vind ik wel zo vervelend, als mensen dat doen! ;-)

Geplaatst op 22 mei 2008 om 21:47

Gob, dat is precies wat ik ook al opperde: die mensen stellen een vraag omdat ze denken dat er zo meer participatie zal zijn. Maar toch, een goed stuk afsluiten met een stompzinnige vraag, vind ik eeuwig zonde.

En natuurlijk, Karin, natuurlijk, natuurlijk, natuurlijk mag iedereen doen wattie wil. Ik ook. En ik schrijf dus over wat ik vind jeuken. :P :)

Mikkel, bcc is geniepig?! Dat is wat nieuws. Als jij dezelfde mail doorstuurt naar zeventien mensen, dan is het alles behalve geniepig maar juist netjes om dan niet ieders adres te tonen.

Ghahahaha Siercy, nee die sterretjes gebruik ik zelf ook, hahaha. Dus dáár irriteer ik me totaal niet aan. :D

Whahahahaha Mav, ja, irritant he? En dan ook nog tien punten, tsk. En dan met verdekt advies, tsk. Treurige zaak, dit. :P :D (Dat is nu juist de lol van dit hele gebeuren. :D)

Geplaatst op 22 mei 2008 om 23:59
De Cameraman

Allemaal zeer herkenbaar! :)

Op zich denk ik dat de blog-wereld een soort kleine kopie is van de echte wereld. Hopen blogs waar ik me aan erger, met loze teksten, geen diepgang, gemeenplaatsen, die mijd ik, en die mijden automatisch ook de blogs die ik leuk vind. Hoewel je altijd party-crashers hebt :)
In de virtuele blog-wereld kan je alleen indruk maken met je woorden. Sommige mensen lijken wel heel erg hun best te doen om gehoord te willen worden. Als het ene niet aanslaat, probeer het andere. Ik vermoed dat daarvoor de term koekoekslogger is uitgevonden: mensen die geen log hebben, maar allerlei comments volschijten.

Zelf heb ik een ambivalente houding: ik hou van schrijven, ik hou van gelezen worden, maar niet van reklame maken voor mijn log (dus comments achterlaten om bezoekers te loggen). Ik weet ook nooit goed hoe ik op complimenteuze comments moet reageren. Moet je “dank je” zeggen?

Maar ik haat blogs over bloggen. :D :D
Al die succesvolle blogs over succesvol bloggen: dat heeft iets weg van Herbalife, pyramide-verkoopssystemen, lucht verkopen :)

Toch deed jouw blogje me veel deugd: die van de gedeelde smart :)

Geplaatst op 23 mei 2008 om 09:58

10. Reacties van Gewebkijk.

9. Hyves

8. Myspace

7. Googlebots

6. Youtube die zegt dat ik de laatste versie flash player moet installeren

5. Lezers die je uit het niets vandaan mailen en jou dan vertellen hoe het met ze gaat. Begin ook een log, zet het daar neer en laat mijn mailbox met rust.

4. Lezers die niet mailen.

3. Geliefde loggers die niet meer schrijven.

2. Geliefde loggers die verdwijnen.

1. Geheugenruimte verslindende logs bomvol filmpjes, mp3’s, foto’s, downloads en links zonder ook maar enige vorm van structuur.

Geplaatst op 23 mei 2008 om 21:17

online dingen die jeuken hmmm,
personen die vanuit het niets op de man gaan spelen, terwijl ze op dat moment te gast zijn bij een ander…

Geplaatst op 24 mei 2008 om 03:24
mikkel

Hmmm, bcc is dus erkend niet geniepig. Nou ja, dat is een nieuwe invalshoek. En omdat ik verwijderd word? Ga ik nu naar de AH en haal een 1 literfles wijn.
Ik word heel erg alcoholisch van het internet:-)

Geplaatst op 24 mei 2008 om 19:30
mikkel

En ga morgen een cabrio kopen.
Omdat ik een nieuwe baan heb met 48 vakantiedagen. Kan het nog niet geloven!

Cabrio, tentje en een stapel boeken achterin en 10 maanden elke maand een week weg. Ha!

Geplaatst op 24 mei 2008 om 19:33
mikkel

Gosh! Cabrio is voor patsers, zeker?
Nu ze met hard top zijn kan het pas in het centrum van Utrecht!

Cabrio, met een stapel boeken en een tent. Dat is echt een gelukzalig gevoel. Echt

Geplaatst op 24 mei 2008 om 19:38
mikkel

Was laatste reactie en is a promise.

Geplaatst op 24 mei 2008 om 19:50
Nova

@Semtex: Geliefde loggers die jouw punt 3 inruilen voor jouw punt 1.
Das nog erger als dan …
@Wenz: Ging het je nou puur om de opmerking: “goed geschreven” of om de combi?

Geplaatst op 24 mei 2008 om 21:34

Maar gelukkig ben je altijd vrij om op sommige plaatsen niet te komen. Gewoon omdat het er niet leuk is.

Geplaatst op 26 mei 2008 om 16:05

Hoi, je hebt mij uit mijn hart geschreven, ik blog sinds 4 jaar in het Nederlands, als buitenlander. Ik wil geen reklame op mijn weblog, en ook niet op mijn homepages en die lopen sinds 1997 !!! Aanvraag genoeg, als ik dan antwoord, hoeveel betaal je mij, is het stilte. :-D
Have a great day, love Joanna

Geplaatst op 26 mei 2008 om 18:14

Nova, dat is inderdaad nog erger. En wat dat ‘goed geschreven’ betreft, het gaat niet om die woorden, het gaat mij om de overduidelijk algemene comment die overal geplaatst wordt zonder inhoudelijk op dingen in te gaan. Puur en alleen copy paste bij tien sites in de hoop dat er iemand bij jou komt kijken.

Klopt Martine, ook op het internet mogen wij gewoon gaan en staan waar we willen natuurlijk. :)

Joanna, leuk dat je al meer dan tien jaar reclamevrij blogt! Houden zo. :) Daar kan ik me helemaal in vinden.

Geplaatst op 26 mei 2008 om 18:36

Amen! En wist je dat een bad nemen met havermout erin ontzettend goed is tegen de jeuk??!

Geplaatst op 26 mei 2008 om 23:10

Ook helemaal eens!
Ik vroeg me even af, onder welk kopje valt nu het hoi-ik-ben-twaalf-jaar-en-ik-heb-een-hondsyndroom?

Geplaatst op 27 mei 2008 om 00:13

Als je geen traffic kunt genereren door gewoon goed te schrijven, schrijf dan niet. Maar ja: de wereld zou een stuk stiller en mooier zijn als iedereen zijn mond hield als ze niets te zeggen hadden. Leve de stilte! Ook op weblogs…

Geplaatst op 27 mei 2008 om 12:08

Oh! Oh! *weet er ook nog één* Reacties met flashplaatjes of PSP’s! Bah! Leve weblogs die dat onmogelijk maken! Dood aan weblogs die dat toestaan! Plaatjes zijn voor de schrijvers, niet voor reageerders!

En oh ja, reacties met veel te veel uitroeptekens.

Geplaatst op 27 mei 2008 om 12:11

op een computer zit net als op een tv een uitknop.

Geplaatst op 27 mei 2008 om 12:40

pfffff.. :P En ik wilde je net allemaal verzoeken sturen voor mijn hyves, mijn facebook, mijn andere sites… En dan… Negeer je me zo maar :P

Geplaatst op 27 mei 2008 om 16:09

Jajaja, het leven is keihard, BFD. :P ;)

En zoals ik ook al tegen Martine zei, From, inderdaad mogen we gaan en staan waar we willen en dichtklikken en uitzetten wat we willen. Ik heb niet eens meer een televisie. Nu ja, wel, maar geen kabel, dus alleen dvd’s kijken.

Hahaha Erick, daar heb ik ooit al eens over gesproken ja, dat is ook irritant. Maar dat mag je dan weer niet zeggen want dan zijn er mensen die zeggen: ja maar als zij daar nu gelukkig van wordt, wie ben jij dan om daar iets van te zeggen en hoe durf jij je verheven te voelen boven een ander. Goed punt, dus ik waag me er maar niet meer aan in dit puntenlijstje. :P

Havermout ja? Klinkt overheerlijk, Gras! ;)

Ow bleuh ja Jaco, daar zeg je zoiets! Van die flikkerende domme dingen in de comments, oeaaarbbbllllgggghhhh. :D Daar sluit ik me dan weer helemaal bij aan inderdaad: geen troep op je log, zelfs niet in de comments!

Geplaatst op 27 mei 2008 om 16:18

@ Jaco > ja, dat van die flashplaatjes dat is inderdaad een hele goede toevoeging…Wenz, waarom stond die niet in je lijst :)

Geplaatst op 27 mei 2008 om 23:15

ERG herkenbaar! :P

Geplaatst op 11 juli 2008 om 11:27