*Weekendje weg

Het is zondagochtend. Tik tik boink tik boem. Ogen open. Veel licht, vreemd bed. Drie ananaskussens op de vloer. Een goud met rood lampje op het nachtkastje: hoe verzinnen ze het. Mijn mobieltje ernaast. Ik klap hem open. De tijd is wel nog van mij, constateer ik. Vijf over acht, dat is laat voor mijn doen. Tik tik boink tik boem. Ik draai me om. Vriendje op zijn zij, regelmatige ademhaling. Goed, ik sta er alleen voor. Strijdplan. Samenvatting. 4 mensen, 2 katten, 5 stappen naar de douche, 1 dag nog. Tik tik boink tik boem. Wat is dat voor geluid? De buren of hier? Zijn er al mensen wakker?

Plafond heeft een scheurtje. Lamellen trekken strepen over de muur, licht, lichter, licht, lichter. Waar is Tas? Tas staat naast bed, mijn boeken, mijn kleren, mijn Spa appel-fles gevuld met jus d’orange, mijn spullen. Ik besta dus nog. Tik tik boink tik boem. Helder moment: de meterkast en boiler staan net naast de deur tegen de muur te leunen, nonchalant, tik tik boink tik boem gesprekken te voeren. Er is dus al leven in huis. Mocht er leven op de douche zijn, sluiten ze deur dan af?

Of loop ik binnen in niet-gewenste taferelen? Meer huid dan gewenst in één oogopslag? Tas vertel mij, gaan we samen de enge wereld in? Tas zegt ja. Kom maar been. En neem je zusje mee. Twee voeten op de koude vloer. Zeker weten Tas? Ja. Oké lichaam, we gaan. Tas spuugt lekkere kriebeltrui uit. Dikke sokken. Boeken erin als wederdienst, voor wat hoort wat. Ik rits Tas dicht. Zachtjes, lief. Voor Tas en voor Vriendje. Jullie beurt tenen: trippel mij naar de deur. Nu hand!

Goedemorgen boiler. Goedemorgen meterkast. 3 stappen nog. Oren help mee: is er iemand? Voet wacht galant op oor-deel. Klink omlaag, deur open. Tas mag op de vloer. Hallo ik. Ik spiegel-ik. Sluit je de deur even? Ik wil met je praten. Ja zo, dankjewel. Kijk me aan. Wat nou enge wereld? Doe normaal. Niet zo vermanend spiegel-ik, het is nog vroeg. Kijk hand poetst tanden al, zo is het gezellig. Haren denken nog terug aan knot van gisteren, toen waren ze zo lekker dicht bij elkaar. Straks weer liefjes, eerst wakker worden met thee en sigaret. Douchegordijn maakt vrolijk, een lenteweide tussen het wit. Tas schuifelt al naar de deur. Wacht op mij!

Tussendeur. Tussenhalletje. Tussenwereld. Mens 1 of mens 2 beneden? Tas fluistert doe maar rustig, ze zijn allebei niet eng. Ik mopper weet ik wel, ik ken ze gewoon pas een paar uur. Laat me even wennen. Trede, trede, trede kijk ik ga al. Bank in zicht. Tas wil op de stoel, dat mag hoor. Boek stapt er monter uit. Kat kust voet. Hallo kat. Kom hoofd, omhoog jij. Gerommel uit de keuken. Hup glimlach, jouw beurt! (Sigaret huppelt al over de tafel, kom je met me spelen? Even wachten nog.) Gerommel richting hier.

Goedemorgen! roept mond. Goedemorgen horen oren. Mens 2, een verrassing. Koffie of thee? Wat ben je vroeg. Thee graag. Ja altijd. Mag ik nu? Bank is koud en geel. Boek vlijt zich op tafel, stukje onderrug plakt tegen bank. Klein vuurtje, adem in, diepe zucht. Goedemorgen ik. Dampende thee komt kamer in, mens 2 erachter aan. Dank je. Ja veel licht hier, lekker. Ja mooi ook. Ja lekker geslapen. Nee die nog niet, die slaapt altijd lang. Vroeger ook al ja? Kom lichaam, wil nu even hier zijn, dat maakt het makkelijker. Rustig naar achter gaan zitten, benen gezellig op de bank erbij. Asbak komt erbij zitten. Kat aait voet. Kat aait hand. Kat springt op bank, neusje neusje. Voorpootjes op schouders, links rechts en rechts links. Oog in oog. Ja kat, jij bent lief. Kopje tegen mijn kin. Dan vlijt ze zich in het kuiltje tussen mijn sleutelbeen en mijn nek. Een omarming van een kat, dat neemt niemand me meer af.

Beetje boek, beetje thee, beetje woorden, beetje nicotine. Lichaam wordt wakker, spieren rekken zich uit, hoofd nek rug billen benen. Wij willen warm water. Ik weet de weg, kom maar mee. Tas mag weer voorop. Trede trede trede niet huppelen, rustig aan. Tussendeur, tussengang, douchedeur. Klink hup hop klik dicht. Vloer roept Tas, ik laat het toe. Hallo lente. Hallo wit. Hallo water. Kleren kruipen op een hoopje, sokken friemelen een eindje weg. Ik giechel, ik heb dezelfde kleur als de handdoek: als dat geen thuiskomen is. Water spetter kletter, nog eventjes wachten, ik heb nog iets te vereffenen.

Hallo spiegel-ik. Kijk me aan. Dat heb ik maar mooi even gedaan he?

39 Reacties

shit, dit kan je echt goed! ben er stil van ;)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 12:17
factor x

Aha, ook een nicotine junk!!
(verslavend he?)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 14:29

Heel mooi gedaan ja. Lijkt wel een ode aan Paul van Ostaijen btw. Ik zou er bijna van gaan roken.

Geplaatst op 20 maart 2006 om 15:22

Compliment komt even hallo zeggen, glimlach buigt en zucht, mond staat half open…………..baas zegt…..”er zijn altijd vele bazen boven bazen, deze baas staat ergens onderin, al opkijkend naar baas Wenz”.

Geplaatst op 20 maart 2006 om 16:56

Dankjewel jullie… twijfelde nog of ik dit er op wilde zetten, omdat ik bang was dat het alleen voor mij leuk was. Maar dat valt mee zo te zien. Lieve reacties! :)
@Epi: ik moet beschaamd bekennen dat ik Paul van Ostaijen niet ken…maar ik ga meteen googlen en over een kwartiertje kan ik een zinnige opmerking teruggeven! :D

Geplaatst op 20 maart 2006 om 18:48

Epi, heb net een stuk van Paul gelezen dat hij over zichzelf schreef. Ik snap denk ik wat je bedoeld. :) Hij rookt en schrijft korte zinnen haha. Alleen soms iets te onsamenhangend en iets te beeldend voor mij, maar dat vergeef ik hem. ;)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 19:03

dit is echt te mooi geschreven :P

Geplaatst op 20 maart 2006 om 19:26

Prachtig….

Geplaatst op 20 maart 2006 om 20:08
Niemand

“Ja kat, jij bent lief.”

En je verhaal is lief en leuk en een beetje lente, lachen.

Geplaatst op 20 maart 2006 om 20:38

Het motto van de boekenweek Boem paukeslag komt ook uit een gedicht van Van Ostaijen.
Jouw proza deed me vanwege het omgaan met je omgeving (o.a. je praten tegen Tas en Kat en groeten van vele dingen) en woordherhalingen achterelkaar (trede, kat, beetje) heel sterk denken dit gedicht:

MARC GROET ‘S MORGENS DE DINGEN

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke -vis met de pet
pet
en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

DAAG-
DAG vis
dag lieve vis
dag klein visselijn mijn.

Ook van Van Ostaijen, voor de duidelijkheid. En het bekt net zo lekker als jouw stuk. Echt onvoorstelbaar dat je niets van hem kende en toch zo op hem lijkt vind ik. Ik ben maar een leek, maar het lijkt wel of je zijn reïncarnatie bent.

Geplaatst op 20 maart 2006 om 20:51

Hahaahaha niet eng gaan doen. ;) Maar dat gedicht is erg leuk. Ik ga maar eens wat meer van hem zoeken dan, mocht ik nogmaals zo’n uitspatting hebben is het wel handig te weten wiens gedachtegoed ik gebruik. ;)
Dat boem paukeslag gedicht vind ik dan weer zwaar irritant. Ik houd niet van die stroming. Overigens ben ik halverwege het boekenweekgeschenk en vind ik het tot nu toe geweldig. Het gaat over little people, meer zeg ik niet. :)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 20:57

@Wenz, vind jouw verhaal mooier. Kan je niet ook een boekenweek geschenk schrijven?

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:01

:P Hahahaaha, dank je wel voor de vlijerij, kon ik wel gebruiken na zo’n vermoeiend weekend! ;)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:13

8)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:23

Hé Wenz, nou ontdek ik dankzij Twin een fout bij jou en bij mijn Tereza. Zullen we van ei/ij ruilen?!

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:36

:D Ik las het net op je log! Ja, we ruilen. :) Hier, vangen! ;)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:42

Hmz, bij staat vlijen…dat is toch juist goed dan? Zachtjes neerleggen… :? ?

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:45

Het is maar waar je voorkeur aangeeft; geprezen of zachtjes neergelegd worden.

Geplaatst op 20 maart 2006 om 21:57

Ik bedoelde dat ze tegen me aan kwam liggen, wegkroop in mijn hals. :) Prijzen doet Twintwister me. ;) Grinnik. :D

Geplaatst op 20 maart 2006 om 22:01

O ja, haha, die kat vlijt zich goed, itt Tereza. Maar ik bedoelde dus de “vlijerij” van Twinnie. Teid voor een paasijtje, beetje verward nu.

Geplaatst op 20 maart 2006 om 22:20

Heerlijk en mooi.
Goud: “Meer huid dan gewenst in één oogopslag”

Geplaatst op 20 maart 2006 om 22:25

Het is goed om te lezen hoe het boekenweekgeschenk heeft geleid tot inspiratie.

Ik dacht even dat de tik tak een voorbode van een naderende ontploffing was. O ondragelijke suspense… 8)

Geplaatst op 20 maart 2006 om 22:46

@Epi: owja…vleierij van Twin! Woeps hahaha.
@Yo: boekenweekgeschenk was niet de inspiratiebron hoor…dat was het weekend. ;)
@ideeenbrij: goud…toe maar… :)

Geplaatst op 21 maart 2006 om 08:06

Niet aanwezig en toch aanwezig zijn. das pas vleierij/vlijerij/vleierei/vlijerei :D

Geplaatst op 21 maart 2006 om 08:39

Hahaha ja mooi he! ;)

Geplaatst op 21 maart 2006 om 08:45

Ik ben er helemaal gelukkig mee!

Geplaatst op 21 maart 2006 om 08:59

Het is je gegund!

Geplaatst op 21 maart 2006 om 19:49

thanks ep!

Geplaatst op 21 maart 2006 om 20:50

goeiemorgen weer deze morgen. ook lekker ontbijtje wenz? ze staan klaar :D

Geplaatst op 22 maart 2006 om 08:54

Ik kom eraan! :D

Geplaatst op 22 maart 2006 om 09:17

sorry voor de verlichting, is weer redelijk goed gekomen ;)

Geplaatst op 22 maart 2006 om 10:09

Fantastisch geschreven, heerlijk om te lezen. :D

Geplaatst op 22 maart 2006 om 19:27

:) dank :)

Geplaatst op 22 maart 2006 om 19:56

Wat een geanimeerde wereld leef jij in, zeg. Ik word er bijna vrolijk van. ;)
Goed geschreven.

Geplaatst op 22 maart 2006 om 22:09

Don?? Vrolijk?? Nu wordt het echt absurd… ;)

Geplaatst op 22 maart 2006 om 22:21

“Tas spuugt lekkere kriebeltrui uit.” “kleren kruipen op een hoopje” Die zinnen doen me aan je aarbeigroeiende brood denken en wederom aan een kinderboek met leeeeeuuukkke plaatjes! :D

Geplaatst op 27 maart 2006 om 00:00

Deze herinnerde ik me nog, maar fantastisch om te herlezen…

Geplaatst op 21 december 2006 om 23:15

Een volledig boek in deze stijl gaat vervelen maar dit is origineel – buiten de opmerking in de comments qua vergelijking met een andere schrijver – en briljant gedaan. Plaatst het autisme van de logjes hiervoor wel in een vreemd daglicht – smileyding -. Tussenwereld is goed gevonden.

Geplaatst op 7 januari 2007 om 01:59

Haha. “-smileyding-”

Geplaatst op 7 januari 2007 om 09:07