*Minder bekende spelletjes die men kan spelen met een hoofd

Voor deze spelletjes heeft u een hoofd nodig dat op uw eigen schouders zit – andermans hoofd volstaat niet.

1.Sluit, op een zonnige dag, om beurten uw ogen. Wanneer u zich focust op één bepaald punt, liefst waar de zon door het raam naar binnen valt voor duidelijkere resultaten, zult u na enkele wisselingen merken dat uw beide ogen verschil in kleur waarnemen. Misschien miniem, misschien overduidelijk. In mijn geval  ziet mijn rechteroog de zaken absoluut veel zonniger dan mijn linkeroog. Waar mijn rechter een warm beeld aan mijn hersenen doorgeeft, laat mijn linker een kil, blauwachtig beeld zien. Die twee samengevoegd levert een redelijk normaal beeld op, gok ik. Wanneer u hebt uitgevonden hoe het met uw ogen gesteld is, kunt u dit gebruiken om uw stemming kracht bij te zetten. Bent u vrolijk? Kijk met uw zonnige oog. Voor neerslachtige buien is uw kille oog meer aan te raden.

2.  Trek één wenkbrauw op terwijl u uw neusvleugels laat bewegen. (Zoals konijntjes dat kunnen, dus niet uw neus optrekken, dat telt niet.) Als u echt in een uitbundige stemming bent, span dan de spieren rond uw haargrens aan. Op die manier ziet u uw oren naar voren en naar achteren bewegen, en lijkt het alsof u een pruik draagt die heen en weer wiegt. Mocht u de betreffende spieren niet direct vinden om dit spelletje te doen, let dan eens op wanneer u gaapt. Zowel de spieren aan de zijkant van uw gezicht, langs uw haargrens, als de spieren van uw neusvleugels gebruikt u bij een doorsnee gaap. Het is de kunst te voelen hoe die beweging voelt en hem daarna bewust na te doen. Dit spelletje werkt ook erg goed in gezelschap, iedereen zal uw voorbeeld proberen te volgen, wat vaak hilarische momenten oplevert.

3. Dit spelletje is nog zinlozer dan bovengenoemde juweeltjes, maar daarom niet minder leuk. Krul uw tong achteruit in uw gesloten mond. Duw dan het puntje van uw tong zo ver mogelijk uw keel in. Net een halve centimeter voorbij het punt waarop u denkt: ‘verder kan niet’, voelt u hoe uw verhemelte van textuur verandert. Waar het vooraan helemaal glad en redelijk smakeloos is, voelt u verder achterin opeens ribbelige, bobbelige textuur. Wanneer u een paar maal achter elkaar uw tong uitrekt tot aan dat punt, zult u merken dat het daar iets anders smaakt dan vooraan. Het heeft een ietwat ijzerachtige, glazige smaak. Het is moeilijk uit te leggen, u moet het ervaren.

4. Dit spelletje is niet geheel zonder gevaar. Genoeg gezond verstand is dan ook een pre. Knijp met uw wijsvinger en duim uw neus losjes dicht. Adem dan door uw neus uit. Dat lukt natuurlijk niet, u houdt uw neus dicht, maar dit is nu juist de bedoeling. Voer de druk in uw neus (en dientengevolge alle andere holten) op, zo ver tot u uw oren allebei hoort ‘ploppen’. U hebt het gevoel dat uw trommelvliezen naar buiten toe gedeukt zijn, en u hoort direct daarna een soort ruis, zoals wanneer u een schelp tegen uw oor gedrukt houdt. Meteen zult u de drang om te slikken voelen. De kunst is om die drang te onderdrukken. Na enkele seconden kunt u vanzelf gapen. Dit spelletje is ideaal als u iemand wil laten zien hoe verveeld u bent. Gaap-op-commando, altijd handig. (Natuurlijk moet u dit spelletje geen uren achter elkaar spelen, noch moet u uw neus dicht blijven houden en de druk blijven opvoeren ook al zijn uw oren al ‘geplopt’. Het is net als met niezen terwijl u uw neus dichthoudt: geen probleem zolang u ook maar weer de druk herstelt.)

5. Multitasken. Begin makkelijk: zeg ‘lalalalalala’ terwijl u in gedachten het alfabet opzegt. In het begin kan dat misschien wat moeilijk zijn, uw mond verwart de ‘lalalaas’ af en toe met de letters in uw gedachten, of andersom. Wanneer u dit onder de knie hebt, gaat u het alfabet opzeggen terwijl u in gedachten telt. Dat kan makkelijk, als u de getallen visualiseert terwijl u het alfabet opdreunt. Die twee taken hoeven elkaar niet in de weg te zitten. Ga langzaam uitbreiden door bijvoorbeeld mee te zingen met een lied terwijl u ondertussen uw goede vriend een brief schrijft. Strikt genomen hebt u dan niet alleen uw hoofd maar ook uw hand nodig, maar dat moet geen probleem zijn. Nu we toch een hand erbij genomen hebben, bijt eens in uw arm. Niet te hard, maar zeker niet te zacht. Bekijk uw tandafdrukken eens goed. Dat kan u zomaar nog verbazen.

Tot zover de minder bekende spelletjes die men kan spelen met een hoofd. Tips zijn uiteraard zeer welkom, zolang u maar geen voor de hand liggende spelletjes zoals tongrollen, fluiten of ‘een vis nadoen met uw lippen’ oppert.

20 Reacties

mijn hoofd voelt op dit moment, als met stomheid geslagen… ;P

Geplaatst op 18 maart 2008 om 17:15

Onbewust was ik met sommige dingetjes mee aan het doen. Welliswaar in mijn hoofd en niet letterlijk. Funny. Als je er ook nog eens over na gaat denken.

Geplaatst op 18 maart 2008 om 17:44

IK proef een klein cadeauboekje…met minstens vijf pagina’s ;-)

Geplaatst op 19 maart 2008 om 08:22

Punt 5. Multitasken deed ik al eens onder het voorlezen van mijn dochter. Op een bepaals mement merkte ik dat ik in mijn hoofd met hel andere dingen bezig was, terwijl mijn mond rustig doorpraatte. Dat was grappig. De andere spelletjes ga ik ook eens proberen!

Geplaatst op 19 maart 2008 om 10:03

hmmm, nou nog typen en denken tegelijk…

Geplaatst op 19 maart 2008 om 10:04

Aha! Lang geleden dat deze geest hier waaide. Yoga voor gevorderden ;) Mogelijk even bruikbaar in de collegebanken als in het verzorgingstehuis. In elk geval goed om oud mee te worden.

Geplaatst op 19 maart 2008 om 10:32

Hmmm, en hoe lang heb je er over gedaan om deze spelletjes te bedenken :P

Geplaatst op 19 maart 2008 om 13:10

1 kan ik niet. Ik kan niet 1 oog open en 1 oog dich doen (jammer genoeg). Nooit flirten door te knipogen dus. 2 en 3 kan ik ook niet. 4 vind ik eng en in mijn eigen hand bijten doet zeer. Kortom: Ik ben een onhandige bange vrouw met een lage pijngrens.

Geplaatst op 19 maart 2008 om 15:42

als ik hier met mijn oren ga proberen te flapperen dan gaan ze me nog raarder aankijken en vooral vinden dan ze zonder al doen. ik kan namelijk absoluut niet met mijn oren flapperen.

Geplaatst op 19 maart 2008 om 15:51

Ik zie vlekken voor mijn ogen, ik heb aangezichtsspierpijn, mijn oren suizen, mijn tong zit in de knoop en ik word gek van de stemmetjes in mijn hoofd, die me allemaal een andere kant op sturen. Weet je zeker dat dit goed voor een mens is?

Geplaatst op 19 maart 2008 om 17:53

Tijd teveel, Wenz? ;)

Geplaatst op 20 maart 2008 om 15:27

‘Wat doe je, Dae’? vraagt Lief.
‘O, euhh, ik lees Wenz…’

Geplaatst op 20 maart 2008 om 19:50

Whahahaha Gerhard! Ik las, en ik las, en ik probeerde er logica in te vinden, en toen dacht ik: geeft ie nu een voorbeeld van hoe het niet moet? En toen je volgende comment, hahahahahaa. :D

BFD, één avondje in bed waarin ik niet in slaap kon vallen. ;)

Ghaha, arme Polle! Jij kunt niet knipogen? Dus die smileys kunnen meer dan jij? ;) grinnik. Vreemd wel, al heb ik het al eens eerder gehoord. Als ik jouw conclusie moet omdraaien zou ik een handige moedige vrouw met een hoge pijngrens zijn. Ik denk dat alleen dat laatste klopt. :P

Ach toe Frommel, laat de anderen ook eens lachen. :P

Martine, hahahahhaa, jaaaaa, jij hebt het gevoel helemaal te pakken! ;)

Nee Gob, teveel creativiteit. :P

Hahahahahaa Dae! :D

Nou zeg, ik vond het best normale spelletjes, nog goed te doen ook. :P

Geplaatst op 20 maart 2008 om 20:37

teveel creativiteit, ja zo kun je het ook zien :)

Ik heb overigens wel geconcludeerd dat deze spelletjes ideaal zijn tijdens een vergadering…al gaan sommigen wel een beetje raar kijken

Geplaatst op 21 maart 2008 om 13:44
Michael

isbn 9032509853

Leek eerst volkomen belachelijk, maar is een leuk boekje met oefeningetjes.

Geplaatst op 21 maart 2008 om 17:58
Michael

Deed die oefeningetjes -in een apart boekje- toen ik volledig naar de kloten was. En vond ze leuk.
Dus is het een leuk boekje. Al is de titel op zijn minst megalomaan.

Wat je kan met je hoofd is wel iets waar je bij stil kan staan.

Geplaatst op 21 maart 2008 om 21:49
Mick

Ehhhhhm … nou … ehhhh … tja … *kuch* … ik sla even een rondje over, als je het niet erg vindt ;-)

Geplaatst op 21 maart 2008 om 22:00

Volgens mij zijn ze op kantoor in van die saaie overleggen ook erg leuk !

Geplaatst op 21 maart 2008 om 22:02

Ik kom je even een vrolijk pasen wensen.
Groetjes Mieke

Geplaatst op 22 maart 2008 om 08:52

Met je tong je elleboog proberen aan te raken; ook hiermee kun je uren zoet zijn!

Geplaatst op 23 maart 2008 om 17:23