*Even kort

‘Leg mij nu eens haarfijn uit waarom een mens vijf tenen aan een voet heeft?’

‘Nou kijk, je hebt je dikke teen. Die is er natuurlijk voor de balans. Zonder die teen kun je niet doorrollen op je voet, en val je makkelijk om.
Dan heb je de tweede teen. Die stelt je in staat om, wanneer je verdwaald bent, de weg niet weet, geen idee meer hebt waar je bent, een taxi te roepen.
Je middelste teen, dat is ook een belangrijke. Die zorgt er namelijk voor dat wanneer je paprika aan het snijden bent met zo’n groot en scherp mes, je net op het laatst, bij dat allerlaatste stukje, je duim op tijd wegtrekt.
Dan moeten we natuurlijk de vierde teen niet vergeten, dat is een heel belangrijke: die vierde teen stelt je in staat om je ergens, op een bepaald moment in je leven, af te kunnen vragen waarom een mens vijf tenen heeft.
En zo komen we op de kleine teen, de laatste: de vijfde. Die heb je natuurlijk nodig om je voorgaande vraag te kunnen stellen, anders heb je er maar vier en slaat de vraag nergens op.’

‘…’

De afgelopen week was een week vol bijzondere gesprekken, treinreizen met zware tassen, uiteenlopende activiteiten en drukke dagplanningen. Zo heb ik nu al twee onderwerpen in de pen zitten die logjes gaan worden, en genoeg stof tot nadenken de komende tijd. Waarom ik bijvoorbeeld, toen ik wilde weten hoe laat het was, mijn mouw opstroopte en verdwaasd naar mijn naakte pols staarde terwijl ik werkelijk nooit een horloge draag. Uit welke kronkel in mijn geest kwam dat loze en voor mij onnatuurlijke gebaar opeens? En hoe je iemand gemist kunt hebben zonder het door te hebben. Of waarom een fret het in haar hoofd haalt te denken mijn ring, die stevig om mijn vinger zit, uit te kunnen graven. En of ik het beestje dan moet tegenhouden omdat dat gegraaf op mijn hand verdomd onprettig voelt of het juist moet aanmoedigen omdat het zo’n doorzetter is. Waarom dingen in je hoofd altijd ingewikkelder zijn dan in de realiteit, tenzij je je in een onmogelijke situatie bevindt – dan ben je ineens in staat de dingen helder te zien. En of dat dan inhoudt dat je je leven zo moeilijk mogelijk moet maken om overzicht te houden.

Wat iemand bezielt die op zijn verhuisdoos taalgrapjes gaat maken, en waarom ik daar, als een van de weinigen waarschijnlijk, keihard om kan lachen…

verhuisdooshumor1.jpg

Waarom het minder eng is een enorme spin te moeten vangen met een wijnglas dan een ‘gewoon’ glas. Hoe het je kan verrassen wanneer je iemand iets ziet doen waarvan je gedacht had dat diegene dat helemaal niet kon, en hoe dat je weer doet nadenken over al je vooraannames en in hoeverre de wereld is zoals ‘ie is en in hoeverre jij je eigen versie daarvan erop projecteert. Waarom iemand ervoor kiest zijn computer op een onmogelijke plek te zetten waardoor je op de rand van de bank moet balanceren met het toetsenbord op je schoot en de muis op je bovenbeen… En niet te vergeten: hoe ontzettend fijn het kan zijn om steun te ontvangen van mensen die je lief zijn wanneer je het moeilijk hebt en daar eerlijk voor uitkomt. En hoe zeer humor een mens goed doet. Ja, het was een drukke maar mooie week.

Nu rest me nog één dringende vraag:
kan iemand mij uitleggen waarom een mens vijf vingers aan een hand heeft?

15 Reacties

Omdat ik met de eerste een duim naar je opsteek,je met de 2e erbij peace wens,naar de derde moet om zo bij de vierde te komen die ik de sierlijkste vind van allemaal en met de vijfde ( dat zijn er precies genoeg) erbij schud ik je digitaal de hand.Goed stuk.!

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 20:29

je pink,
is onmisbaar bij het theedrinken,
je ringvinger,
moet ik dat nog verder toelichten..?
je middelvinger,
lijkt me ook vrij logisch, lukt alleen bij oneven aantallen…
je wijsvinger,
o wat kan het leven toch simpel zijn…
en je duim,
daar kun je vooruitstekende voortanden mee maken..

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 20:47

Dat moet inderdaad een bijzondere week zijn geweest… mooi stuk!

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 20:55

Naar de politie moet je de middelvinger opsteken, niet een vinger links of rechts van het midden, dus het moet een oneven aantal zijn. Met maar drie vingers werd meneer Qwerty nogal depressief en met zeven vingers worden de alienfilms echt te bizar.

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 22:05

Omdat het met minder dan tien vingers in totaal verdomd lastig is leren tellen? Hoewel… dan zouden dertien vingers aan elke hand weer handig zijn bij het alfabet….

En het raadsel van het wijnglas weet ik ook, wegens het ietwat aangepaste gezegde ‘Als de wijn is in de man, is zijn lafheid in de kan’. Vervang waar gewenst ‘Wenz’ en ‘het wijnglas’ voor hun tegenhangers, en ‘haar’ in plaats van ‘zijn’, negeer het feit dat zowel de rijm als het ritme zijn verdwenen en je hebt een mooie verklaring.

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 22:26

Als het wijnglas is in Wenz…? Jaco, wat is dat nu weer voor foute opmerking! ;) :P En ik denk dat mijn lafheid inderdaad een extra afstand tot de spin behoudt wanneer het glas een pootje heeft, dus eigenlijk heb je best gelijk, verlies van ritme en rijm ten spijt. ;)

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 22:34

Omdat een mens tien vingers heeft en in het leven alles eerlijk verdeeld is, heb je vijf vingers aan elke hand.
Mooie week ja.

Geplaatst op 14 oktober 2007 om 23:33

‘t Zal evolutionair gezien wel de beste vorm zijn, mompelde hij prozaisch…

Geplaatst op 15 oktober 2007 om 00:06

Naar bed, naar bed zei duimelot.
Eerst nog wat eten zei likkepot.
Waar moet ik het halen zei lange Jaap.
Uit grootmoeders kastje zei ringeling.
Dat zal ik verklappen zei ‘t kleine ding.

Dat had ik nou nooit verwacht, dat ik op jouw blog nog eens een kinderliedje zou plaatsen. hahahaa

Geplaatst op 15 oktober 2007 om 07:27

Zonder duim kan ik je niet laten weten dat ik dit stukje helemaal top vind. Die wijsvinger heb ik nodig om jou mee aan te wijzen alszijnde dat meisje met dat geweldige log. Die middelvinger gebruik ik om mijn mening te geven aan mensen die jouw log niet geweldig vinden en die ringvinger gebruik ik om door te klikken met mijn muis(ik muis links)en mijn pink, niet onbelangrijk, gebruik ik om mee achter mijn oren te krabben als je me met jouw schrijfsels weer eens aan het nadenken zet.

Geplaatst op 15 oktober 2007 om 13:13

Het is allemaal niet zo lastig hoor. De meeste mensen hebben vijf vingers aan iedere hand omdat je op twee vingers kunt tellen dat je er eentje op de zere plek moet leggen, de vierde om iemand omheen te winden en de laatste om aan iemand te geven die eigenlijk de gehele hand wil hebben.

Bedankt voor de productplacement trouwens van mijn naam. nu nog eentje met mierennest erin verwerkt alsjeblieft. ;-)

al ideeën voor kerstkaarten dit jaar?

Geplaatst op 15 oktober 2007 om 22:03

Grinnik, Dae. :)

Ha ja Mieke! Die ken ik! Alleen zeiden wij ‘lange Jan’ ipv lange Jaap. Heerlijk nostalgisch! :D Hahaha een kinderliedje, alles kan hier hoor! :)

Marleen, wat een prachtige en flatterende uitleg. :D

Ghahaha kRonkel, toen ik het schreef dacht ik zelfs aan jou ja. :D Ik zal mijn best doen op mierennest. Ondertussen vind ik jouw spreekwoordelijke uitleg van de hand helemaal geweldig! :D (Ik heb nog niet eens ideeën voor kerst [wel voor vlak vóór kerst overigens... ;)], laat staan voor kerstkaarten. :))

Geplaatst op 16 oktober 2007 om 11:11

Omdat anders het decimale stelsel helemaal nergens op slaat.

Geplaatst op 16 oktober 2007 om 19:20

Ik maar denken dat je vijf vingers hebt omdat je ook vijf tenen hebt en we ooit in een wel erg grijs verleden op vier poten liepen.

Geplaatst op 18 oktober 2007 om 04:06

Ik denk dat je pas het antwoord weet als je er een paar moet missen.
De duim bijvoorbeeld lijkt me de belangrijkste. Als ik wel eens gewond ben en hem niet goed kan gebruiken door pijn en pleister, ben ik direct onthand. Ik kan geen piepers meer jassen, knippen, snijden, typen etc. Voor mijn gevoel hebben ze een onlosmakelijke connectie en zijn ze allen in een bepaalde hierarchie belangrijk. De natuur heeft het bewegingsapparaat zo samengesteld dat we in balans blijven, of dat nu op handen en voeten of alleen op voeten is

Geplaatst op 21 oktober 2007 om 10:25