*Kortsluiting

Kliko dinsdagochtend omgevallen op straat? Ik raap hem op. Sleutels in het slot laten zitten? Ik gooi ze in de brievenbus. Lampen van een auto nog aan? Ik bel wel even aan bij de omliggende huizen tot ik de eigenaar gevonden heb. Nu denkt u natuurlijk dat ik dit doe omdat ik de ideale burger wil zijn. Omdat ik ook een standbeeld opgericht wil zien wellicht, zoals in de reclame. De maatschappij, dat ben jij. Niets is minder waar. Ik doe deze dingen omdat ik een hekel aan u heb. Pardon?
Een hekel ja.

U bent namelijk die persoon die mij boos aankijkt als ik die gevallen verpakking in de supermarkt voor uw neus opraap terwijl u met de overbuurman staat te praten, omdat u er maar van uit gaat dat ik hem dan ook wel zelf er af gestoten zal hebben. Die jeugd van tegenwoordig. U bent die persoon die ‘s ochtends om kwart voor negen zonder vooraf gedane bestelling bij de bakker verontwaardigd is dat de vitrine niet vol vlaaien staat terwijl het bezoek over een kwartier voor de deur staat. En u bent ook die persoon die met gebogen hoofd uw mobieltje gaat controleren op nieuwe berichten als een straatkrant verkoper u wil aanspreken. U bent bij uitstek die persoon die denkt dat de wereld bestaat volgens uw draaiboek. En u bent met velen.

En op het moment dat u, zomaar, zonder duidelijk aanwijsbare reden, iemand iets ziet doen wat niet direct in uw voordeel of dat van hemzelf is, dan ontstaat er kortsluiting. U heeft die container ook wel op zijn kant zien liggen, maar hé zeg, u had hem toch niet omgegooid, en het is ook niet uw eigen container, dus u stapt eroverheen en loopt door. De persoon achter u, ik in dit geval, raapt hem daarentegen wel op. Uw ogen schieten alle kanten op. Uw mondhoeken trillen lichtelijk, uw rechterknie knikt even door en uw nekspier maakt een rare stuiptrekking. Confrontatie. Op dit moment voelt u even, heel even maar, dat u wellicht egoïstisch bent.

Dus mocht u mij van deur tot deur zien gaan terwijl ik naar de koplampen van die auto wijs, dan is dat niet omdat de eigenaar ervan me zo na aan het hart ligt, dan is dat zodat u, terwijl u al vijftien meter verderop loopt, even opschrikt uit uw droomwereld.

14 Reacties

Ah! Dus jij bant dat mevrouwtje dat bij ons al zuchtend en kreunend door de straten gaat en alle papiertjes en blikjes oppakt om ze vervolgens in de prullenbak te doen. Ik heb altijd zo met dat mens te doen!

Geplaatst op 22 februari 2006 om 13:54

:P het werkt dus niet wenz, ze haten je niet, maar vinden je zielig 8)

Geplaatst op 22 februari 2006 om 14:12

MOOOI :D zolang je jezelf er goed bij voelt en de mensen die “het niet doen” in hun waarde laat ;)

Geplaatst op 22 februari 2006 om 17:15

Maar mag ze toch af en toe wel een oplawaai geven als ze binnen handbereik zijn?

Aaaah, toe nou… :P

Geplaatst op 22 februari 2006 om 17:21

Ik ben niet diegene die iedereens rotzooi opruimt, ik zeur niet over rommel, ik zanik niet. Ik heb gewoon een hekel aan mensen die wel verwachten dat hun portemonnee ongeplunderd terugbezorgd wordt als ze hem in een winkel laten liggen maar zelf de moeite niet zullen nemen om dat terug te doen. Wat gij niet wil dat u geschiedt… kortom.

Geplaatst op 22 februari 2006 om 21:03

:D ik vind altijd portemonnees (en raak ze ook altijd kwijt)

Geplaatst op 22 februari 2006 om 21:10

Prachtig gezegd!

Geplaatst op 22 februari 2006 om 22:37

De volgende fase noemen ze de berustingsfase, waarna je tenslotte accepteert dat ik zo ben, je je daar niet meer aan stoort en je je energie weer kunt richten op het positieve in de wereld. ;)

Geplaatst op 22 februari 2006 om 22:45

Waarom lijkt iedereen hier zich aangesproken te voelen? :D

Geplaatst op 22 februari 2006 om 22:46

Omdat we allemaal wel eens ergens voorbij zijn gelopen met de gedachte ‘Dat doet een ander wel’, gewoon uit pure onverschilligheid.. ;)

Geplaatst op 23 februari 2006 om 12:26
Ernst

Dit verhaaltje kende ik al… en toch las ik het een tweede keer;)

Geplaatst op 23 februari 2006 om 22:32

Hahaha Mm, zal dat het zijn? :D
@Ernst: is dat een compliment of gewoon een opmerking over jouw geheugen..? ;)

Geplaatst op 23 februari 2006 om 23:48

mooi getikt . maar ik veroordeel niemand maar veeg mijn stoepje niet schoon wanneer het sneeuwd en klaag ook niet wanneer ik glibber over iemand anders stoep

Geplaatst op 5 maart 2006 om 12:05

Ik ook niet hahahaha. Nogmaals, het is niet zo dat ik alles opruim wat anderen hebben neergegooid, dat ik heilig ben en mijn stoep veeg, dat ik de buurvrouw vies aankijk als haar ramen vuil zijn (sterker nog, mijn ramen zijn altijd het vuilst van de hele straat denk ik…) maar wanneer iemand in een supermarkt een stapel omgooit en doorloopt zal ik dat oprapen, uit respect voor de medewerkers, als een container omgegooid is raap ik hem op uit respect voor diegene van wie dat ding is. Ik weet gewoon dat dat een kleine moeite is maar een hoop scheelt. Draai daar een mooi verhaaltje omheen en iedereen staat op zijn achterpoten haha. :D Maar over de stoep glijden is juist leuk! Daar is sneeuw toch juist voor? :D

Geplaatst op 5 maart 2006 om 12:33