*Joker

Ik sluit met mijn boodschappen aan in de rij achter een vrouw die niet zou misstaan als typetje in een film. Haar make-up is overdadig en secuur aangebracht. Haar kapsel is van het soort Beatrix, alleen de grote zonnebril die er vernuftig in is verwerkt brengt enige nuance aan. Haar bruine klokrok tot net onder de knie is van delicate stof en perfecte snit. Haar gemanicuurde teennagels rusten in twee subtiel opengewerkte schoenen. Het crèmekleurige blousje met de fijne, bordeauxrode bloemenprint maakt het geheel af. Haar gewicht is het enige dat detoneert met de look die ze hoogstwaarschijnlijk voor ogen had.

Ze heeft de band gevuld met vier flessen verse multivruchtendrank, een appeltaart, een setje luxe gebakjes, een potje pestosaus, biefstukken en zalm. Wanneer ze aan de beurt is spreekt ze de caissière hautain toe. "Hier, hier en hier zitten de stickers op." Stickers? Ik bekijk haar koopwaar eens goed en zie dat bijna alle producten op de band een ’35% korting’ sticker bevatten. Waarom vind ik dit zo typisch? Zo duur als ze oogt, zo goedkoop wil ze haar voedsel inslaan. Ga dan naar de Aldi, mens. Die stickers worden veelal op producten geplakt die vandaag hun uiterste houdbaarheidsdatum bereikt hebben. Dat belooft een onvervalste snaai-avond te worden. Het meisje achter de kassa laat haar blik over de artikelen gaan.

"De stickers zijn niet geldig op producten waar al korting op zit, mevrouw." Mijn ogen zoeken de spullen af, nog meer stickers? Inderdaad: ze heeft op het vlees en het gebak grote groene ‘jokers’ geplakt. Ze wil dus dubbel korting. "Nee? Nou ja zeg, dat staat toch nergens beschreven." bitst ze het meisje toe. Die laatste lijkt allerminst onder de indruk. "Jawel mevrouw, dat staat duidelijk onderaan het stickervel. Maar het is misschien wat onduidelijk en ingewikkeld, ja…" Ik grijns. De vrouw heeft er nog geen vrede mee. "Als ik dat had geweten had ik het niet gedaan, dan had ik die producten niet eens gekocht. Ik deed het voor die korting namelijk." Ik zucht en hoop dat ze nu niet de helft van haar waar terug wil gaan leggen. Gelukkig is ze daar net te trots voor, dus ze begint mopperend haar tas in te pakken.

Het meisje biedt aan één van de jokers op het potje pesto te plakken, het enige product dat niet al korting kreeg. Ze stemt toe, maar kijkt de rij af om te peilen of ze op medeleven kan rekenen om nogmaals van wal te kunnen steken. Ik probeer de vrouw koel, neutraal en met een ‘houd je mond, reken af en verdwijn’-blik aan te kijken. Blijkbaar doen de mensen achter mij in de rij hetzelfde, want ze draait zich bruusk om en vervolgt haar inpak- en afrekenwerkzaamheden. Ondertussen zet ze met een ruw gebaar haar zonnebril op haar neus. Een grinnik, gemaskeerd met een kuch, kan ik nu echt niet meer onderdrukken. Zonder nog een woord te zeggen vertrekt ze, haar tas stevig onder haar arm geklemd, haar hakken pinnig in de vloer drukkend. De cassière rolt met haar ogen en trekt haar wenkbrauwen naar mij op terwijl ze een zucht slaakt. Ik grijns en knik, haal mijn schouders op. De mensen achter mij in de rij grinniken instemmend. Eigenlijk, concludeer ik, moeten we die dame bedanken: zulke vrouwen bevorderen direct het saamhorigheidsgevoel in de doorsnee supermarkt.

24 Reacties

De Aldi? Toch niet zonder serieuze vermomming waarschijnlijk. :-)

Geplaatst op 7 mei 2007 om 18:43

Nee, opzichtig in AH gaan staan verkondigen dat je dubbele korting wil is inderdaad een veel betere optie. :P

Geplaatst op 7 mei 2007 om 18:53

Ik heb wel vaker de indruk dat zij die goed in hun slappe was zitten de fanatiekste koopjesjagers zijn. Behalve dat het amusant is, zoals in deze situatie, heeft het ook wel iets navrants, vind ik…

Geplaatst op 7 mei 2007 om 20:40

Misschien zitten ze wel juist daarom zo goed in hun slappe was.Helaas houd ik aan het eind van mijn geld altijd een stukje maand over.. (gepikt van, geloof ik, Loesje)

Geplaatst op 7 mei 2007 om 21:03

In supermarkten kan je altijd wat beleven en inspiratie opdoen, die dan heel aardige stukjes opleveren, zoals dit pennenvruchtje van jouw hand.

Geplaatst op 7 mei 2007 om 21:21

Misschien is ze wel ingehuurd door Albert Heijn om de klanten deze wetenswaardigheden bij te brengen (wie kende de anti-dubbele stickerverordening al?). En ben je dus getuige geweest van een stukje onvervalsde klantenvoorlichting in een setting van confrontatiestraattheater. Jammer dat jullie niet applaudisseerden. Encore! Encore!

Geplaatst op 7 mei 2007 om 22:00

Haha, ik dacht bijna hetzelfde als Jaco, maar dan puur voor het vermaak. Theater op locatie, performances in de rij bij de kassa.

Geplaatst op 7 mei 2007 om 22:41

Je beschrijft het type vrouw waar ik bij voorbaat niét achter zou aansluiten (tenzij die rij verreweg het kortst is). Zou ik wel dit mooie tafereel zijn misgelopen.
Wat een verbeelding, te stom om goed te lezen en dan maar een ander de schuld geven. Arm kassameisje. Wij winkelpersoneel krijgen heel wat te verduren. ;)
Die blik van je (‘houd je mond, reken af en verdwijn’:)) wil ik ook beheersen, handig!

Geplaatst op 7 mei 2007 om 22:56

Voor de laatste alinea gelezen te hebben schrok ik even, maar het meisje achter mij was blonT! ;)

Geplaatst op 7 mei 2007 om 23:41

en je wilt het aantal dat dit doet echt de kost niet geven…*zucht* mensen zijn echt vreemde wezens

Geplaatst op 8 mei 2007 om 00:14

Image is everything…zelfs al moet je daarvoor gekke dingen doen bij de AH…en help je daardoor je image vakkundig naar de knoppen (en terecht, ha!).

Geplaatst op 8 mei 2007 om 08:46

Wel humor.. Vooral dat soort mensen af zien gaan… Mijn moeder coordineerde altijd collectes voor een bepaalde stichting. Een vrouw die ook collecteerde (toevallig de meest vermogende, grootste huis) wilde niet in haar eigen buurt lopen. Waarom, daar in dat deel met al die kasten van huizen wonen de grootste krenten!! Uitzonderingen daargelaten zoals deze dame….

Geplaatst op 8 mei 2007 om 11:20

Hoe herkenbaar. Dit zijn de momenten dat ik mijn irritatie-grens moet verlagen.

Geplaatst op 8 mei 2007 om 13:24

Bij de appie hein in Vught (het dorp met het hoogste gemiddelde miljonairs per honderd inwoners) hebben ze speciaal iemand in dienst moeten nemen om de bedorven vleeswaren op te ruimen die de kakmadammen achter de schappen gooien voor ze bij de kassa zijn – om elkaar af te troeven bestellen ze namelijk bij de vleeswarenafdeling de meest dure pateetjes, ontplofte levertjes en zo, maar ze zijn dan te zuinig om voor dat carnivorensnobisme ook nog te gaan betalen.

Geplaatst op 8 mei 2007 om 14:14

Hahaha Jaco, dat zal het zijn! Undercovertheater. ;)

Epi, die blik kun je prima oefenen op zaterdagmiddagen in supermarkten. ;)

Hahahahaha Jackie*, moeten we je voortaan maar met Hare Majesteit aanspreken dan? :P Ik hoop echt van harte dat je niet op bovenstaande vrouw lijkt, in meerdere opzichten. :D

BFD, god wat triest. Krenten ja, dat zijn het wel geloof ik. Er zijn grenzen aan geld besparen en bewust shoppen. :)

Ja Erwin, meters lager. The torture! :P

Wat?! Dat is triest Spot. Guttegut, zo’n geval van ‘ah de buurman heeft een nieuwe auto, dan moeten wij ook snel een nieuwe’. En dan tegen elkaar opbieden bij de vleesafdeling. Pfff. Je zult je leven maar zo moeten doorbrengen! Al blijkt het dus wel werkgelegenheid te scheppen. ;) :D

Geplaatst op 8 mei 2007 om 16:05

ik plak ook Jokers ;)

Geplaatst op 9 mei 2007 om 09:15

Daar is niets mis mee. Maar ze op afgeprijsde artikelen plakken en vervolgens zaniken dat je meer korting wil wel. :D En oh ja, die zonnebril opzetten wanneer je je zin niet krijgt is ook wel triest. :P

Geplaatst op 9 mei 2007 om 09:20

K was laatst in de AH en er stond bij de producten een bordje dat je de jokers niet met 35% korting kon combineren ^_^

Geplaatst op 9 mei 2007 om 18:40

Oh en trouwens.. die 35% stickers kunnen best in de vriezer ;)

Geplaatst op 9 mei 2007 om 18:41

Hahaha Wen, klopt, maar om nu multivruchtendrank in de vriezer te doen…? :P ;)

Ah kijk, bij die AH waren dus al meer van dat soort types geweest, dat ze er speciaal een bordje voor gemaakt hadden? :D

Geplaatst op 10 mei 2007 om 08:20

Gezellig, hè? =:~)

Geplaatst op 10 mei 2007 om 12:13

Toen ze de winkel verliet wel ja. ;)

Geplaatst op 10 mei 2007 om 15:04

Ik zou zo’n zelfde blik opgezet hebben, daar niet van Maareuh, op de recalme op tv wordt toch echt luidkeels verkondigd dat de stickers geplakt mogen worden op kortingsprodukten. Vond het al vreemd, kon me herinneren dat ik namelijk ook zo bij de kassa heb gestaan een van de vorige keren. Hoewel ik wat vriendleijker reageerde, het meisje achter de kassa druk ging herplakken en de rij achter me net zo geirriteerd was. Daar heb ik dan hard om moeten lachen, iedereen denkt er maar lekker het zijne van ;)

Enne..wat is er eigenlijk mis met openlijk gaan voor het goedkoopste. Dat is toch juist heel hollands! :D

Geplaatst op 11 mei 2007 om 05:07

Als je op ze moet wachten in de rij is het ergeren geblazen, maar uiteindelijk is het heerlijk dat dit soort mensen bestaan. Ik mag nu namelijk gaan pochen dat ik het mij kan veroorloven om spaghetti met pestosaus te eten zonder stickers en jokers ;-)

Geplaatst op 11 mei 2007 om 10:43