*Optisch-taalkundige illusies

~
De reis begon allesbehalve aangenaam. Een of ander stewardesssecreet flirtte de hele reis met mijn man, daarbij haar gemaakt showbizzzwoele blik in de strijd werpend. Volgens mij wilde ze hem haar lipglosssmaakje liefst uitbundig, langdurig en diepgaand laten beoordelen. Het serpent! Ik vroeg me hardop af of overdadig flirten tegenwoordig bij de firstclassservice hoorde, maar ze negeerde mij simpelweg en liet zich niet uit het veld slaan. Mijn pitbulllevel begon naar grote hoogten te stijgen en ik had zin haar poezelige neusje eraf te bijten als ze zo nog even doorging. Gelukkig begonnen we aan de landing en al snel konden we het vliegtuig verlaten om zo een einde aan deze stresssessie te maken. Ik verwenste haar grondig en we haastten ons naar het bagagegedeelte van het vliegveld. Mijn man vond het allemaal maar vermakelijk, hij was in een jubelstemming door alle aandacht die hij had gekregen. Ik beet hem toe zich niet zo Riagggestoord te gedragen, maar hij lachte me alleen maar uit.

Veel tijd om het uit te praten hadden we niet. Mijn man moest meteen door naar de masterclasssectie om zijn thesis te mogen verdedigen, terwijl mijn aquafitnessscholing begon. Daar aangekomen werd het er niet veel beter op. Mijn lerares bleek behalve op leeftijd, ook in een strapless outfit te doceren. Al haar gehup en gespring resulteerde al snel in een ongewenst uitzicht op haar rondingen (of wat dat ooit moesten zijn geweest), wat na een paar minuten vooral op een helse toplessstraf begon te lijken. Ik probeerde haar te negeren door mijn ogen te sluiten en aan mijn schouwburgbezoek van gisteravond terug te denken. Wat was het heerlijk geweest: de Straussstrijkers die op de achtergrond hun rustgevende, Hawaiiige klanken voortbrachten, interessante lezingen van Slauerhofffans en om het uur een kort optreden van een jazzzangeres met een geweldige stem. Daar kon het Pfafffeest van ons naaikransje niet tegenop! De rest van de les probeerde ik me afzijdig te houden om de tepels van de lerares maar niet te hoeven aanschouwen.

Na de scholingsmiddag plofte ik vermoeid op een stoel in de lobby. Onbegrijpelijkerwijs raakte ik binnen de kortste tijd verstrikt in een gesprek met een wwweigeraar, die me zijn theorie tot in den treure uit de doeken deed terwijl ik ongeduldig op mijn man wachtte. De heer naast me sprak onverstoorbaar door over populariteitspolllanceringen en goodwilllasteraars, maar zijn woorden gleden langs me af. Het enige waar ik nog naar uitkeek was een warme douche. Helaas had mijn man de sleutels van de hotelkamer; ik onderdrukte een vermoeide zucht. Terwijl er naast me bevlogen over de Churchilllegende werd gesproken dwaalden mijn gedachten af naar een Knorrrecept dat ik vanmiddag ergens gelezen had en probeerde ik me alle ingrediënten weer voor de geest te halen om de tijd maar te doden. Tot mijn grote opluchting kwam mijn man al snel terug van zijn Gaussstatistische verhandeling over de businessstabiliteit, en kon ik me eindelijk verontschuldigen bij mijn gezelschap. Hoewel ik de boosheid van vanmiddag nog voelde, overheerste vooral de opluchting mijn wederhelft te zien. Opgewekt zei hij dat het uitstekend was gegaan en overhandigde me een luxe tas, terwijl hij me toefluisterde een cadeautje te hebben gekocht om het te vieren. Met een babydollliefhebber als man wist ik dat dit maar één ding kon betekenen! Meteen was ik de vervelende middag vergeten: glunderend vertrokken we dan ook naar onze hotelkamer.
~

De Grimmmoraal van dit verhaal?
Sommige woorden kun je beter ontwijken in onze taal.

(Met dank aan Joost, Aad en Nathan!)

24 Reacties

hemeltje lief, heb je eerst de woorden opgezocht, en daarna het verhaal gaan schrijven, of ontstaan deze gewoon in jouw brein?

Geplaatst op 20 april 2007 om 09:26

Haha Sonja, de woorden waren er eerst, het verhaal eromheen gebreid. :) Aad heeft het leeuwendeel van de woorden die op een dubbele medeklinker eindigen aangeleverd waardoor ik alleen nog een woord erachter hoefde te bedenken dat met dezelfde letter verder ging. :)

Het ziet er niet uit hè? :D

Geplaatst op 20 april 2007 om 09:32

idd.. eerst dacht ik nog met mijn naïeve domme kop.. hee een spel-fout. (toen had ik nog niets gelezen)maar het woord “showbizzzwoele” springt al zo uit de tekst, wegens die zzzzzzzz-en dat je het idee hebt. Dit kan nooit goed zijn.

Geplaatst op 20 april 2007 om 10:17

Als je een taalpurist was kon je zo’n stukje ook nooit schrijven. Maar met leenwoorden kun je in elk geval leuke grapjes uithalen.

Geplaatst op 20 april 2007 om 11:04

Afgrijselijke woorden inderdaad. Sommige woorden stralen al iets uit waar je niet in aanraking mee wilt komen zoals Pfafffeestje…huuuh…al dat genaai…
businessstabiliteit..gatver

Grimmmoraal is daarentegen wel erg mooi (sprookjesachtig), maar wellicht een pleonasme (maar maakt dat wat uit?)

Geplaatst op 20 april 2007 om 11:19

Ik vind dit schitterend gedaan. Compliment!

Geplaatst op 20 april 2007 om 13:01

Virtuoos taalspelletje. Leuke schrijfoefening ook, neem een doos steekwoorden en ga maar los. Complibla ook voor de secondanten.

Stresssessie: 12 letters waarvan 6 s. Dan moet je geen hazelip hebben.

Geplaatst op 20 april 2007 om 13:17

Mooi gedaan Wenz, met aanreikingen van vrienden: schitterend, van mij mag het, zulke woorden als stewardesssecreet, lipglosssmaakje – hier zijn het de juweeltjes.

Geplaatst op 20 april 2007 om 13:37

Gestoord, al die woorden.. Al zal ik tijdens mijn volgende vlucht wel aan de stewardess vragen of het een schatje is of een stewardesssecreet… Een erg leuk verhaal!

Geplaatst op 20 april 2007 om 13:48

ik zou hem goed bewaren, als examen voor slissers en stotteraars. Als ze dit zonder haperen kunnen uitspreken, zijn ze geslaagd!
Knap werk, dame!!!!!

Geplaatst op 20 april 2007 om 16:51

En een wwweigeraar is wat precies?

Geplaatst op 20 april 2007 om 19:02

(&Sanderijn: iemand die een ww-uitkering weigert? Met een w extra iemand die tegen internet is.)

Hahaha, heerlijke tekst. :P :P :P :D
De strapless outfit was meer een straplessstoeipakje begrijp ik (hm, ik geloof dat dat ‘los’ moet).

Jammer dat klinkers zo lastig doen met verbindingsstreepjes en trema’s. Anders had je misschien iets aan reeen of zeeegel . De e lijkt daar een echte overkillletter.:)

Geplaatst op 20 april 2007 om 19:35

Heerlijk logje.

Geplaatst op 20 april 2007 om 20:29

Ik ben toch blij dat jij dat niet deed…

Geplaatst op 20 april 2007 om 20:49

lipglosssmaakje en Riagggestoord, die houden we er in! Hoewel, het riagg bestaat niet meer, dat is GGZ geworden. GGZzonderling dan maar?

Geplaatst op 21 april 2007 om 04:09

Haha Dae. ;)

Ja Eep! straplessstoeipakje, overkillletter -> Ik had jou ook om raad moeten vragen geloof ik. :D

Grinnik, ja: slissers, stotteraars, hazelippen, dit logje zou overconsumptief uitgesproken worden. :P

Klopt Cin, Riagg bestaat niet meer. Maar ach, for the sake of 3 dezelfde letters in het midden vergeef je me dat wel, toch? :D

Gob, Grimm staat toch niet gelijk aan moraal? Dus echt een pleonasme is het niet, vind ik. :)

Geplaatst op 21 april 2007 om 08:46

vet cool rielekst logje hoor ;-) nu even chillen.

Geplaatst op 21 april 2007 om 11:58
joost

Toch jammer dat je in de lobby de echtgenote van de kbbboss niet hebt ontmoet. ;-)

Geplaatst op 21 april 2007 om 22:04

De droom van menig man, toplessstraf krijgen.
Voetballiefhebbers kun je blij maken met een Ajaxxylofoon, baseballliefhebbers wat minder

Geplaatst op 22 april 2007 om 11:31
Jen

Whahaha, ik had die woorden niet eens meer door, totdat ik de eerste reactie las… Stom he?

Geplaatst op 22 april 2007 om 15:24

Hahaha Joost, get over it. :P

Jack, haha behalve Epi had jij ook nog wel wat toe kunnen voegen zo te lezen. :D Enne, ook voor mannen is een bejaarde topless vrouw wellicht eerder een straf dan een zegen? ;)

Whahahahah Jen! Ja dat is wel opmerkelijk. :D :D :D

Geplaatst op 23 april 2007 om 00:19

@ Wenz > In de sprookjes van Grimm zit toch altijd een bepaalde moraal? Althans dat vind ik. Denk je niet?

Geplaatst op 23 april 2007 om 09:52

Ja klopt Gob, maar dat neemt niet weg dat “De Grimm van dit verhaal” nergens op slaat. Grimm is geen synoniem voor moraal ofzo, en je hebt ook Bijbelse moralen, enz. Dus Grimmmoraal is in mijn ogen nog steeds geen pleonasme. :D

Geplaatst op 23 april 2007 om 09:55

@wenz; dim het licht een beetje en mannetje is weer helemaal blij

Geplaatst op 24 april 2007 om 21:39