*Meesterlijke kraai

Deze kraai maakt, wanneer ze het voedsel niet uit de buis krijgt gepeuterd, een haak van de ijzerdraad die ze heeft. Slim beestje. Ik ben onder de indruk.

13 Reacties

Dit is meer dan slim. Ja slim,maar wonderlijk en fascinerend, aannemende dat het geen trucage is.

Geplaatst op 9 april 2007 om 12:06

Dat heet evolutie.
Vertel de mensen maar eens van dertig jaar geleden dat jij ooit dit filmpje zou gaan delen met wereldvreemde mensen via een schermpje.

Geplaatst op 9 april 2007 om 20:55

Ik hou het meer op intelligentie en inzicht in plaats van evolutie. Bijzonder slim, ook hoe hij de haak feilloos onder het hengseltje weet te krijgen.

(De BBC zond ooit documentaires uit waarin je zag hoe pimpelmezen en eekhoorns ook allerlei trucs moesten uithalen om aan voedsel te komen. Een compleet circuit met hindernissen diende overwonnen te worden. Verbluffende beelden.)

Geplaatst op 9 april 2007 om 23:37

Nou ja, ook zonder het filmpje was ik er op een gegeven moment wel achtergekomen hoe ik het voedsel uit die buis zou moeten peuteren….

Geplaatst op 10 april 2007 om 00:26

Hahahaha Zach. :P

Ja Eep, beesten hebben toch een hoge mate van aanpassingsvermogen als het om voedsel bemachtigen gaat. Dus Marius, dit is echt geen trucage hoor.

Grinnik, inderdaad Erwin. :)

Geplaatst op 10 april 2007 om 08:25

ik ben het eens met Erwin, toen ik ooit Biologie deed, kregen we hier college over. veel vogels passen zich aan aan het leven met technologie en de mens.

Geplaatst op 10 april 2007 om 13:44

Kraaien zijn gewoon verschrikkelijk leuke beesten. Ik zie ze hier regelmatig in de groenstrook op allerlei manieren weggegooide verpakkingen leeghalen. Maar dat haakje is subliem. En wat een geduld!

Geplaatst op 10 april 2007 om 16:37

Voor de liefhebber: het is géén trucage! Het filmpje dat Wenz ons presenteert, toont de Caledonische kraai, de Nieuw-Caledonische kraai om precies te zijn, ofwel de Corvus moneduloides. Het diertje bewijst dat niet zozeer de hoeveelheid hersenen van belang is (deze kraai heeft uiteraard kleine hersenen), maar meer wat je ermee doet. Er is veel informatie over de kraai en het haakje te vinden op internet, onder andere in dit artikel: http://www.kennislink.nl/web/show?id=110726. O ja, en ze heet dus Betty.

Geplaatst op 10 april 2007 om 20:26

Vaak wordt het gebruik van hulpmiddelen in verband gebracht met intelligentie. Maar het gebruik van een haakje of stokje, zelfs het aanpassen daarvan, kan gewoon door trial and error bereikt en geleerd worden. Op dezelfde manier bouwen vogelsoorten soms de meest ingewikkelde nesten. Dat is echter nog niet intelligent te noemen, omdat het nog geen planmatigheid in zich heeft. De individuele vogel denkt niet na over wat hij doet, hij vormt geen concepten en deelt het bedachte niet mee aan anderen, laat staan dat dieren overleg voeren om tot verbeteringen te komen. Het is waarschijnlijk zo dat gebruik van hulpmiddelen helpt bij het ontwikkelen van intelligentie, niet andersom.

Geplaatst op 10 april 2007 om 23:22

“Zij bleef toen achter met niets dan een recht stuk ijzerdraad. Eerst probeerde ze hiermee de emmer uit de buis te halen, wat niet lukte. Toen stak ze opeens het uiteinde van de draad in de tape die om de buis heen gewikkeld zat, liep om de buis heen, en kijk: er ontstond een haak. Waarna ze met de haak feilloos de emmer uit de buis te viste. Om te kijken of dit geen toevalstreffer was herhaalden de Oxfordse onderzoekers het experiment meermaals waarbij ze nu alleen een rechte ijzerdraad gaven. En ja hoor: Betty boog deze draad keer op keer.
Dit alles is des te verbluffend wanneer je beseft dat Betty in de natuur nooit iets dergelijks heeft kunnen doen: daar is geen materiaal met de buigbare eigenschappen van ijzerdraad aanwezig. En ze was ook nooit eerder met ijzerdraad in contact geweest. Volgens de onderzoekers moet het diertje dus ter plekke hebben bedacht dat dit buigbaar materiaal was, dat ze hier een haak van kon vormen en hoe.”
-> Citaat uit de link van Roer. Don, wil het dan toch niet zeggen dat er enige intelligentie aan te pas komt?

Geplaatst op 11 april 2007 om 07:58

Indrukwekkend. Blijkbaar beschikken ze ook over een werktuiglijk redeneringsvermogen.

Geplaatst op 11 april 2007 om 22:37

Herhaalbaarheid van inventiviteit is hier de sleutel. De vogel kan immers ook per ongeluk de draad in het plakband hebben gestoken en uit koppigheid de zaak verbogen hebben, waarna het toevallig de goede oplossing bleek te zijn.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

Geplaatst op 12 april 2007 om 18:55

In de nieuwe scientific American staat een stuk over Raven. Verbazend, maar nog verbazender dat sommige mensen er niet aan willen dat vogels intelligent zouden kunnen zijn.
De raven blijken allerlei puzzeltjes (de vraag is altijd: hoe krijg ik mijn eten te pakken?) op te kunnen lossen.
Ze gaan dan eerst een tijdje zitten kijken en nadenken. Wat is het probleem, hoe los ik dat op. Vervolgens halen ze het eten in één keer op doordachte wijze tevoorschijn.
Echt leuk beesten!

Geplaatst op 20 april 2007 om 10:56