*Ondergang

Haar boze woorden weerklonken door de kamer, het aantal decibellen nam toe naarmate het gesprek vorderde. Haar naaldhakken geselden de houten vloer terwijl zij pinnig op en neer liep, van het raam naar de deur en weer terug, heen en weer, steeds opnieuw. Ik keek met bloedend hart naar de putjes die ze in de planken achterliet, wat des te meer reden was om haar maar gelijk te geven.

“Kalmeer nou even, ik snap je wel hoor. Natuurlijk had ik niet…” Voor ik mijn zin kon afmaken barstte ze alweer los in de volgende tirade. Doorspekt met een overmatig gevoel voor drama kondigde zij haar ondergang aan, en dit alles door mijn onnadenkende gedrag. Een traan kreeg ze er net niet uitgeperst maar dat ze het probeerde was overduidelijk.

“Ik kan me nóóit meer vertonen daar! Ik zal mijn hele leven moeten aanpassen nu! Hoe háál je het in je hoofd?! Ben je echt zo dom of geef je gewoon niets om me?!” Ik zuchtte diep, blijkbaar waren we alweer aanbeland bij de hamvraag van onze relatie. “Natuurlijk geef ik om je, dat weet je toch. Ik wist gewoon niet dat zij niet wisten dat jij…” Alweer overstemde haar gekrijs mijn poging tot uitleg.

“Jij moet ook niet zomaar dingen aannemen! Heb ik je ooit gezegd dat ze het wél wisten?!” Perplex keek ik haar aan. “Is dat niet een beetje de omgekeerde wereld? Het is toch vreemd te denken dat jij je vriendinnen verteld zou hebben dat…” “JE SNAPT ER WERKELIJK NIETS VAN!” Ze leek nu echt een poging te doen de overburen ook mee te laten genieten van ons spektakel. “IK MAG TOCH VERDOMME ZELF WEL BEPALEN WIE WAT OVER MIJ TE WETEN KOMT?” Ze sloeg haar handen voor haar gezicht. “HET IS ECHT ZO’N AFGANG!” Ik knikte, hopende dat dat haar tot bedaren zou brengen.

“Schatje, kom nu even zitten, we kunnen hier toch wel een oplossing voor verzinnen? Zo erg kan het niet zijn tenslotte.” Ai, dat was een zin te veel. “ZO ERG IS HET WEL! ERGER NOG! JIJ HEBT GEEN IDEE HOE GEMEEN VROUWEN ONDER ELKAAR ZIJN! JULLIE MANNEN HEBBEN HET MAAR MAKKELIJK!” Ik schermde mijn oren instinctief af terwijl ik naar haar toe liep. Ik wachtte tot ze een adempauze nam, deed toen nog een poging.

“Kom nu eerst zitten, kalmeer. Je hebt gelijk, het was heel stom van me. Maar nu moeten we ons concentreren op de oplossing, niet op het probleem.” Zachtjes sloeg ik een arm om haar heen en leidde haar naar de bank. Ze leek eindelijk iets rustiger te worden. “Ga nu eerst even rustig na wie het allemaal weten volgens jou. Dan kunnen we daarna bekijken hoe we dit gaan oplossen.” Ik wierp tersluiks een blik op de vloer en onderdrukte een kreun: dat zou uren schuurwerk kosten.

“Nou ok, even denken: jij hebt het Alphons verteld. Dus Brenda weet het sinds gisteravond. Dat betekent dat Joyce en Annet het gisternacht in de kroeg te horen hebben gekregen. Dat betekent dan weer dat Joyce het aan Maaike verteld heeft terwijl ze gingen shoppen vanochtend, en Annet haar zus heeft ingelicht toen ze bij haar ouders ging eten. Maaike op haar beurt heeft het rond deze tijd tegen Laila en Janneke verteld, die gaan altijd samen tennissen.” Nu trilde haar onderlip echt. Ik moest snel iets bedenken.

“Goed, dus bijna de hele meidenclub weet het onderhand. Ok, daar kunnen we niets meer aan doen. Maar denk je echt dat Alphons het tegen Brenda ver…” ze onderbrak me terwijl ze haar ogen ten hemel sloeg: Natúúrlijk heeft hij dat gedaan! Ik had laatst nog een discussie met Brenda daarover terwijl Alphons stond af te wassen. Ik kraakte die dikke witte lappen helemaal af. Zonder twijfel heeft hij haar ingelicht, die twee zijn altijd al twee handen op één buik geweest.”

“En als ik nu eens zeg dat ik ernaast zat?” Ik stelde me voor hoe dom ik me zou voelen wanneer ik dit écht ter sprake zou moeten brengen tijdens de volgende training maar op dit moment wilde ik niets liever dan dat ze rustig zou worden. Ze keek me aan, doodstil. “Ik kan toch zeggen dat ik er geen verstand van heb en me vergist had?” Langzaam klaarde haar gezicht op. “Ja! Natuurlijk! Dat ik daar niet aan heb gedacht! Je zegt gewoon dat jij je vergist had en het verkeerde had gekocht, maar dat je, toen je thuiskwam, erachter kwam dat het toch echt tampons hadden moeten zijn en geen maandverband!”

Ik vervloekte mezelf. Ik vervloekte Alphons’ timing wat telefoneren betrof: als hij niet had gebeld terwijl ik bij de drogist stond waardoor ik spontaan eruit flapte wat ik aan het afrekenen was, had dit hele drama nooit plaatsgevonden. Ik vervloekte ook het schepsel tegenover mij, en al haar vriendinnen. In één adem vervloekte ik ook meteen Mars en Venus maar. “Goed, dus het is opgelost nu?” Ze knikte heftig: “Jij vertelt hem dat je een domme fout had gemaakt, en ik laat me tot die tijd niet in de kroeg zien.” Ik zuchtte en dacht met weemoed terug aan de onbekommerde tijd van het vrijgezelle leven. “Filmpje kijken dan maar?”

21 Reacties

Hahaha, dramaqueen zeg…en dom bovendien, want Alphons gaat heus niet tegen Brenda doorvertellen dat de ik-persoon zich vergist had en het tampons moesten zijn.
Dat is als een kleine rectificatie ergens op blz 8 terwijl het eerste nieuwtje de voorpagina besloeg, niemand die het opmerkt.

Geplaatst op 13 januari 2007 om 18:19

Hahahaha, heerlijk verhaal. En ik maar denken “Wat voor perverse afwijking heeft de “ik” onhuld, wanneer komt het hier aan het licht?”
Maandverband, eigenlijk best achterlijk om dat te gebruiken als er ook spiraaltjes zonder bijwerkingen bestaan, heb ik me laten vertellen. ;)

Geplaatst op 13 januari 2007 om 18:54
Apekop

Nix met het verhaaltje te maken maar deze moet je zien, ghahaha:

Klik!

Geplaatst op 13 januari 2007 om 21:43

@Epi: jonge vrouwen zijn nog niet rijp voor de Mirena!;)
en wat is er mis met maandverband?

Geplaatst op 14 januari 2007 om 00:36

Absurd andere ontknoping dan verwacht en toch zie ik het zo voor me *grinz*

@Epi, Jackie: sommige vrouwen mogen helaas geen Mirena (geopereerd tijdje terug) en dan zit je toch vast aan tampons en maandverband. Heel soms, die pillen kan je wel weer een aardige tijd doorslikken :)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 02:04

Bij de weg, ik begrijp dat dat cijfertjes en lettertjes ding goed werkt tegen spam. Maar ik moet regelmatig drie, vier keer een nieuwe code invullen voor ik hem juist heb overgetypt, kan het amper lezen. Is er misschien keuze voor een ander cijfertjesding (met neutrale achtergrond?)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 02:05

Nee Cinner, daar is niets aan te doen. Web-log blijft volhouden dat die codes een hoop spam tegenhouden maar niemand gelooft erin. Helaas geen andere opties.

Jackie*, niets, maar in haar kringen is het not done omdat ze het heeft afgekraakt. ;)

Hahaha broer, hij is lomp! :D :P

Geplaatst op 14 januari 2007 om 09:17

Hahahahahahaha
Het is echt weer een verhaaltje uit jouw pen hoor.
Heerlijk, volgens mij was ze goed overspannen of de verkeerde vriendinnen.
Ruzie maken over het verschil van ob. of maandverband, ik lach me rot.

Geplaatst op 14 januari 2007 om 09:20

(@ Jackie: volgens deze site gaan ook jonge vrouwen al aan de Mirena. Nooit meer bloederige toestanden, nooit meer humeurig ;). Maar je moet het maar willen, zo’n extra hormonenbron in je lijf. (En het kan niet altijd, aldus CiNNeR.)
Met mijn “eigenlijk best achterlijk” kroop ik in de sfeer van het verhaal, ik zou ervaringsdeskundige moeten zijn om zo’n oordeel te mogen geven.)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 09:52

Hier zo’n jonge vrouw die op haar knietjes ligt van dankbaarheid voor de Mirena. ;)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 09:53

HIer een oudere vrouw die sinds het weg laten halen van de Mirena op haar knietjes ligt van dankbaarheid :-) (alleen nu even niet)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 10:16

Wachtend op een enorme bekentenis, me weer de verkeerde kant uit laten sturen en achteraf weer weten: “Ik had het van je kunnen verwachten!” :)

leuk stukkie enne, zo doen vrouwen dat dus bij mannen!

Geplaatst op 14 januari 2007 om 13:29

Uh uh Fride, zo doen bepaalde vrouwen dat bij mannen. :P

Geplaatst op 14 januari 2007 om 13:32

Hahahahahaha, oke, sommige vrouwen dan!

Geplaatst op 14 januari 2007 om 13:36

Hey Wenz,
Echt een lachwekkend verhaal!
Haha, leuk geschreven!
Ik zal vaker komen lezen!
Nog bedankt voor je reacties van een tijdje geleden over mijn schilderij en over een ander logje.. een beetje laat, maargoed.
Fijne zondag nog!
Nina.

Geplaatst op 14 januari 2007 om 16:21

Net alsof het Alphons als man wat kan schelen of de ik-persoon aan maandverband of tampons doet. HET IS EEN MAN! :P Tenzij hij haar natuurlijk niet mag en stiekem het afwasverhaal gehoord heeft en haar TOTAAL wil afkraken ;)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 18:50

Hehe, je ziet het aankomen, dat het over niets gaat. Wat een type zeg, vreselijk. De arme man :-P Nou ja, moet ‘ie het ook maar niet allemaal pikken (zo te zien komen dergelijke drama queen-acties vaker voor) ;-)

Geplaatst op 14 januari 2007 om 22:21

Zit ik me daar toch tevergeefs te wachten op de onthulling van iets VRESELIJKS..Zoals gewoonlijk weet je er weer een mooie onverwachte draai aan te geven.
Mooi verhaal weer, met de protoman van Mars en de protovrouw van Venus, zij gillen, hij meteen probleemoplossend aan de gang..

Geplaatst op 15 januari 2007 om 00:33

Grinnik, precies Martine: lekker standaard man/vrouw rolverdeling. :P

Geplaatst op 15 januari 2007 om 15:02

Hij kan alsnog beweren dat maandverband een uitstekend middel is om een houten vloer mee te schuren?
*aldus een vrouw met een doorverwijzing voor mirena en zich nu afvraagt of ze dan echt al zo oud is*

Geplaatst op 15 januari 2007 om 15:17

@Wenz: ah jammer ende helaas, niets aan te doen

@Epi: geopereerd aan voorstadium baarmoederhalskanker en omdat ik al over het randje zat, is vrijwel de hele baarmoedermond weggehaald. Dat groeit prachtig terug maar is net even ander weefsel. Volgens de gyneacoloog zou ik continue vergaan van de pijn met welk spiraaltje dan ook en als ik merk hoe uitstrijkjes tegenwoordig verlopen, geloof ik hem op zijn woord (er zijn trouwens vrouwen die sowieso te gevoelig blijven voor een spiraaltje heb ik begrepen)

Geplaatst op 16 januari 2007 om 03:11