*Bodies, brownies & boekweit

Alsof je gebakken kipfilet een paar uur in water laat weken. Of grote klonten kauwgom uitrekt. Daar had het iets van weg. ‘Bodies the exposition‘ was de moeite waard. Wanneer je rondloopt tussen de lichamen bekruipen je drie gedachten: wat is de mens eigenlijk absurd complex, wat moeten de makers hier ontzettend veel uren werk aan gehad hebben en wat bizar dat de verzameling spiermassa’s en organen, vetlagen en de huid, zenuwen en botten die hier voor me staan ooit echt personen waren; mensen met een leven, die rond hebben gelopen, vrienden hadden, hobby’s uitoefenden, lachten, huilden. Twee en een half uur heb ik mijn ogen uitgekeken, en al die tijd blijf je je bewust van bovenstaande gedachten. Een aanrader.

Na de expositie ging ik boodschappen doen. Het meisje achter de kassa wenste me een goedemiddag, ik keek haar aan en zag het vel van haar gezicht glijden. De bloedvaten kronkelden over haar botten, de spierlagen bewogen bij haar woorden, de tong, het aambeeld en het hamertje zag ik zitten. ‘Bodies’ had indruk gemaakt, zoveel was me al snel duidelijk. Ik rekende mijn bouwpakket Brownies af, voor nog geen twee euro haal je de hemel in huis. Een kind kan de was doen: water en boter erbij, in de oven en wachten maar. De chocoladegeur vult je neusholten, nog even laten afkoelen en genieten maar. Chocoladeliefhebbers zullen gelukkig zijn, het is overheerlijk. 6% van de mannen en 33% van de vrouwen hebben een obsessie voor chocola. Count me in.

Ik slaap op een boekweitkussen, al jaren, om mijn rug-, nek- en schouderspieren te plezieren. Om de twee jaar moet de vulling vervangen worden. Het nieuwe kussen is compacter, voller, dikker en stugger. Afgelopen nacht was het moment: van oud naar nieuw, een soort kussen-nieuwjaar. De hoeveelheid chocolade in mijn lijf mocht niet baten, het lag voor geen meter. In gedachten zag ik de spiergroepen in mijn schouders: roze-rood en gespannen. Zoals altijd bij een kussenwissel moet ik wennen aan het nieuwe ding, ik heb de halve nacht geen oog dicht gedaan. De verleiding op te staan en dit logje in het holst van de nacht te schrijven weerstaan, de verleiding de hele berg brownies naar binnen te schrokken ook. Goedemorgen allemaal, bij deze zijn we weer bijgepraat wat mijn week betreft. De afgelopen dagen bij u toevallig ook in het teken van b’s gestaan?

32 Reacties

Aanvulling: Kronkel verwelkomde mij een paar weken geleden met versgebakken brownies, dus hem komt alle eer van de ontdekking toe. En stiekem heb ik ook nog een nieuwe bh gekocht, dus dat is nog een extra b in het rijtje, haha. :D

Geplaatst op 2 december 2006 om 09:43

Nieuwe bh? Dat lokt toch uit voor foto’s?

Ehm, is het trouwens waar dat je maar een beperkte tijd binnen mag zijn bij de body-expositie?

Geplaatst op 2 december 2006 om 10:09

Klinkt als een interessante expositie, alleen echte lichamen? Niks voor mij, ik kijk al weg bij CSI :)

Op de site van Bodies staat dat er geen foto’s mogen worden gemaakt. Ik vraag me af wie de copyright heeft dan op die lichamen.. Ik bedoel, worden die ‘bezit’ van Dr. Glover ofzo? (en toch dringt nu het beeld van Frankenstein me op… ;) )

Lijken die lichamen trouwens echt, of lijken ze onrealistisch, meer een soort wassenbeeld?

Geplaatst op 2 december 2006 om 10:10

Erwin, niet te voor de hand liggend doen jij. :P En nee, het is niet waar. Het is wel zo dat ze met time-slots werken: je koopt een kaartje met aankomsttijd, dus bijvoorbeeld tussen 2 en half 3, om enige spreiding in bezoekers te hebben. Maar je mag zo lang blijven als je wilt hoor.

Jos, die lichamen lijken op kipfilet zoals ik al zei. ;) Het is echt, het ziet er ook ergens wassig uit, maar toch vooral echt. Het idee dat dit ‘gewone mensen’ geweest zijn blijft de hele tijd aanwezig. Maar op een mooie manier, niets engs, niets goors, het ziet er prachtig uit. En in bijna alle musea en bij bijna alle expo’s hebben ze liever niet dat je foto’s maakt, om het materiaal dat wel online verschijnt ‘mooi’ te houden zeg maar.

Geplaatst op 2 december 2006 om 10:17

Ha, door je ‘hint’ snap ik het verband in je log, en waarom je in de laatste zin over een niet voor de hand liggende bh begon.
Ook goedemorgen, en nee, ik heb al tijden geen bh meer gezien of uit mogen doen. :(
Op de tv had ik over die tentoonstelling gehoord. Het trekt me niet echt. Grappig dat je er daarna nog zo mee bezig bent.
Ik geloof dat mijn oven het niet meer goed doet, dus die browniescheck kan ik niet uitvoeren. Weer een :( ;)
Boekweit ken ik alleen in de vorm van in pasta of brood verwerkt meel. Maar het slaapt dus goed en gezond, normaal gesproken? Ik slaap op zo’n ‘anatomisch gevormd’ kussen, dat zou ook gezond moeten zijn. *Denkt na over (het woord) kussenwissel.*

(Hé, wat is dat nu?? ‘Verzoek verzenden’, staat hieronder. Geen ‘voorbeeld’, om te kijken of de lay out oké is en of er nieuwe reacties zijn. Vreemd.)

Geplaatst op 2 december 2006 om 10:27

ik ga vandaag…dus ik zal je dan laten weten wat ik ervan vond :)

Geplaatst op 2 december 2006 om 10:59

In één woord: machtig ! ;-)
(misschien de boekweit niet, maar dat maakt de bh in deze weer goed)
Hoe heb je die bh trouwens stiekem gekocht? Je tas in laten glippen en het geld ergens ondergeschoven zodat ze het bij het opruimen wel tegenkomen?

Het zinnetje ‘een kind kan de was doen’ doet wel enigszins afbreuk aan mijn culinaire hoogstandje, maar ben blij dat het goed bevallen is. :-)

Geplaatst op 2 december 2006 om 11:34

Jaaaa brownies in een pakje! Heerlijk die dingen! ^_^

Youri (http://onlyyouri.web-log.nl/onlyyouri/) wil ook naar Bodies! I personally don’t like it. Doe mij maar Discovery met nagemaakte mensen en computeranimaties ofzo ;) Freaky..

Pssst: Waaahaaarom ben jij nog niet op smilenotes? :(

Kusje! Daaaag! ^_^ *haah* I felt like saying that.. helemaal spontaan en vrolijk.

Geplaatst op 2 december 2006 om 13:15

Jee, ik denk dat ik een dikke panic attack zou hebben, ik vind het normaal al eng om te denken aan mijn hart dat klopt (stel dat het ophoudt?).
Ehm… Het Bedenken van gedichten, het Bibberen omdat ik 2 onbekenden ga ontmoeten. De kussenwissel heb ik een paar weken geleden ook gehad, ergens toch wel een overgang =:~) en mijn zusje heeft me ingewijd in de verrukkelijke geheimen van brownies-uit-een-pak, vooral die harde chocolade korst, waar je doorheen bijt tot in het zachte, zompige gedeelte, oh dear.

Geplaatst op 2 december 2006 om 15:30

Eep, jammer dat het je niet trekt, het is wonderlijk mooi. Je knijpt jezelf half fijn tijdens de tentoonstelling om al die spieren in jezelf te zoeken haha, maar buiten dat is het een verrijkende ervaring, je kijkt veel ‘completer’ naar de mensen om je heen, weet wat achter de huid zit, hoe beweging werkt, enz. Echt mooi. Zo’n anatomisch gevormd ding heb ik ook gehad, maar valt absoluut in het niet bij boekweitkussens. (De fonkelend nieuwe uitgesloten dan. ;))

Verzoek verzenden? Zeker een fout. Hier wel gewoon voorbeeld/plaatsen hoor.

Gob: hoe heb jij het ervaren?

Kronkel: hahaha, ja heel machtig. :D En ik heb die bh natuurlijk gewoon gekocht, maar stiekem verzwegen in mijn B-rijtje. Zo, dat ook weer rechtgezet. Trouwens: mijn Boxen van de computer zijn kapot, dat kan ook in het rijtje. Grrr. De brownies waren genieten in ieder geval! :)

Haha Wen.! Ik heb het extreem druk, ik kom echt nog wel smilenoten, I promise! :) En je spontane reacties zijn lief, vooral doen! :D

Marijne, het is niet vies of eng, er is geen bloederig tafereel, het is heel natuurlijk. Maar Bibberen is wel eng en Bedenken is altijd heerlijk, jammer dat in jouw geval Sinterklaas met de eer zal gaan strijken. ;) Jaaaaaaaaaaaaaaa, die Brownies ja, precies die! Hmmmmmmmmmm, lekker hè? :D

Geplaatst op 2 december 2006 om 19:57

B van belgisch, bonbons, BH’s, blubbers, baden, boos, bang, bedonderd, bedeesd,beduusd, boerenkool, bevrijd
en misschien nog wel meer.

Geplaatst op 2 december 2006 om 21:23

Okeeee! Als je het belooft (smilenoten) dan ist goed ^_^ Fijne aav nog!

Geplaatst op 2 december 2006 om 22:04
Wen.

Oh en succes met je omloop hoofd.. :)

Geplaatst op 2 december 2006 om 22:05
Niemand die vroeg naar bed ging maar niet kon slapen

“Ik vind het normaal al eng om te denken aan mijn hart dat klopt, stel dat het ophoudt?” Ja, Marijne, daar dacht ik vroeger ook altijd aan. Ik wilde als kind ook nooit dichtbij iemand zitten, want stel je voor dat je iemands hart hoorde kloppen en dat het stopte en dat jij degene was die dat als eerste hoorde en aan iedereen moest
vertellen.

Overigens, Epi, het zíen van een bh op zich moet niet zo moeilijk zijn hoor. In winkels als de Hema hangen er genoeg. Opvallend trouwens, in de Hema waar ik ooit (dankbare tijden geleden) werkte, werkten meer dan genoeg jongens maar die hoefden nooit in die hoek op te ruimen. :p

Geplaatst op 2 december 2006 om 23:28

Misschien hadden ze dat juist graag willen doen Niemand, al dan niet met rooie koppen.
Ik drukte me weer eens niet goed genoeg uit: bh’s in hun natuurlijke omgeving bedoelde ik uiteraard. Maar dat wist je best! Op mijn werk oefen ik zelfs weleens op paspoppen om bh’s te verwijderen/aan te doen. Allemaal surrogaat voor het echte werk.

Je enthousiasme maakt me aan het twijfelen Wenz. Ik dacht dat ik zoveel plastic modellen op bureaus van doktoren en chirurgen, scanfilmpjes, röntgenfoto’s, uitleg van fysiotherapeuten en anderszins had gehoord/gezien dat die expositie niets meer toe kon voegen dan het idee dat het daar echte mensen zijn (geweest). Maar misschien juist wel; de context, de mens als geheel.

Geplaatst op 3 december 2006 om 11:31

Is het niet, behalve de drie dingen die jij je afvroeg, ook de vraag HOE de “kunstenaar” aan zijn lichamen komt?
Naar wat ik hoorde zijn het gevangenen die ter dood veroordeeld zijn (uit China). Maakt dat dat je anders naar de expositie zou kijken?

Geplaatst op 3 december 2006 om 14:31

Ook voor de hand liggend: b-cup?

Geplaatst op 3 december 2006 om 17:26

Voor de voorstelling heb ik kaartjes, met betrekking tot de bh shopte ik vandaag een tas voor Stop Aids Now van mijn huismerk Marlies Dekkers. Count me in as well bij de 33% vrouwen die een chocolade-obsessie heeft en verder slaap ik al jaren op een tempur-kussen.

Geplaatst op 3 december 2006 om 18:29

Ok en dank je, Wen. :D

Hahahaha Niemand!

Epi, het is niet te vergelijken met modellen, echt. Tante Gerda: nee, dat verandert absoluut niets voor mij. Al stond mijn eigen oma ertussen, dat brengt me niet van mijn stuk. Niets dan respect voor die tentoonstelling.

Roer, ik moet je teleurstellen. ;)

Hoop dat jij het net zo interessant vond als ik, Polle. Er waren daar mensen die door die expositie renden alsof het de supermarkt was, volgens mij gaan die lui er alleen naartoe om later te kunnen zeggen “oh ja, daar ben ik geweest.” Triest. Kijk maar om die mensen heen. :) Ah, de artbag, ik vind ze niet zo heel mooi dit jaar. Stukje chocola? :D

Geplaatst op 3 december 2006 om 20:34

Trouwens, 33% maar?

Geplaatst op 4 december 2006 om 00:02

Een obsessie wel ja. De overige 66% vindt het gewoon enorm lekker en eet het vaak. ;)

Geplaatst op 4 december 2006 om 09:51

Uiteindelijk ben ik niet zaterdag maar zondag gegaan. Maar het was VERSCHRIKKELIJK DRUK. Ik had af en toe bijna zin de onbeschofte mens die neit uitkijkt waar hij loopt in diezelfde plakjes te verdelen als op de tentoonstelling ;)…nee…maar het was wel heel druk.

En idd de gedachten dat eht ooit mensen waren zijn vreemd, na verloop van tijd zakt dat iets weg, en zie je meer de wetenschappelijke kant.

De specimens zijn allemaal chinezen schijnt en naar verluid is die handel nogal dubieus gegaan. Overigens, het boeken van deze tentoonstelling kost 5 millioen….

Geplaatst op 4 december 2006 om 13:56

Die bruine pap, brownies met spijsverteringssappen, gemasseerd en gekneed door de peristaltiek van de maag,en dan slokje voor slokje via de pylorus naar de twaalfvingerige darm, de samentrekkende galblaas…. Kan me voorstellen dat je even wakker lag.

Geplaatst op 4 december 2006 om 14:15

Dat klonk best wel als een reactie van iemand van 7 ofzo.. “Okee, als je het belooft is het goed” *grijnst* maar k vind jou ook echt iemand voor SN en wil je natuuuurlijk laten kennismaken met dat wereldje ^_^ So I shall see you when you are ready! And in the mean time: Take care! x

Geplaatst op 4 december 2006 om 22:54

Ja, deze expositie vond ik fantastisch! (samen met mijn moeder heen gegaan) (vooral degene waar een lichaam zijn vel als een een uitgetrokken jas over zijn arm draagt) Het is te fasinerend om luguber te zijn.

Geplaatst op 5 december 2006 om 07:01

Hahaha Wen., deal. :D

Ja Sonja, dat zeg je precies goed: het is te fascinerend om luguber te zijn.

Geplaatst op 5 december 2006 om 08:45

Ik zit nog steeds te twijfelen of ik er wel of niet hen wil. Ben enerzijds doodsbang voor dode mensen (dubbelop?), maar heb anderzijds een enorme nieuwsgierigheid naar lugubere dingen.
Denk wel dat ik na afloop eerder een B-cup zou gaan kopen dan een zak Brownies.

Geplaatst op 5 december 2006 om 11:48

Ik zit nog steeds te twijfelen of ik er wel of niet heen wil. Ben enerzijds doodsbang voor dode mensen (dubbelop?), maar heb anderzijds een enorme nieuwsgierigheid naar lugubere dingen.
Denk wel dat ik na afloop eerder een B-cup zou gaan kopen dan een zak Brownies.

Geplaatst op 5 december 2006 om 11:49

Wenz, als je dit ook zo mooi vond, ga eens kijken in het rariteiten kabinet in de oude Leidse universiteit.
Het rond lopen aldaar gaat gepaart met een bewustwordening van “onze” kennis uit de goude eeuw. Als je je ogen sluit, dan zie je de oude college banken met in het midden een ontleed lichaam op tafel, en al die 17e eeuwse studenten en proffesoren er omheen..

Geplaatst op 5 december 2006 om 14:46

Klinkt goed Son. Goeie tip, ga ik zeker doen, ik houd wel van dat soort dingen. :)

Haha Thirty, ook als dat niet je cupmaat is? Geef mij toch maar Brownies hoor! :P En de mensen daar lijken amper dood, ik bedoel, het is niet meer zomaar een lijk ofzo, het is kunst en meer. Gewoon gaan. :)

Geplaatst op 5 december 2006 om 17:15
Niemand

Ik wilde er vandaag misschien heen gaan, maar er stond een rij tot om de hoek. Helaas.

Geplaatst op 28 december 2006 om 21:21

Balen Niemand. Mocht de situatie zich nogmaals voordoen: gaan! (Of koop kaartjes bij een ticketservice, dan heb je een begintijd en mag je langs die rij meteen naar binnen lopen. :))

Geplaatst op 28 december 2006 om 22:08