*Logica

In het donker stond ik, in goed gezelschap, een sigaret op mijn balkon te roken. Mijn rug naar mijn deur, zijn rug naar de daken waar we op uitkeken. Terwijl we mijn nieuwe appartement met complimenten overlaadden keek ik af en toe over zijn schouder naar het enige vierkantje geel licht aan de overkant; wat opvalt trekt je blik. Toen de filter van mijn sigaret warm begon te worden verscheen er een jongedame in het gele blokje. Terwijl we verder praatten over alles en niets verdween er iets uit beeld. Er kwam een hoop voor terug.

“Ehm… ik geloof dat je je even moet omdraaien, it’s your lucky day…” Achter het melkglas liep de dame nu naakt rond, het bleek haar douche te zijn. Ik grinnikte, ze had vast niet door dat licht in het donker vanaf hier een prima uitzicht gaf. Gelukkig was ze mooi. “Ok, ik wil je appartement hebben.” Glimlachend en rokend bekeken we het tafereel een moment in stilte. De volgende ochtend toen ik mijn gordijnen opende, viel mijn blik op hetzelfde blokje waar gisteravond alle aandacht naar uitging. Mijn wenkbrauwen trokken de hoogte in van verbazing toen ik zag dat er nu een gordijn voor het raam hing. Had de dame in kwestie een oogje op iemand aan de overkant? Was dit haar manier van versieren? En dan netjes na het douchen de gordijnen sluiten?

Naast de gedachte dat ik me in een slechte pornofilm had bevonden, kwam er ook een herinnering boven. Terwijl ik mijn kamer in Haarlem leegruimde stond plots de overbuurvrouw naast mijn verhuiswagen. Om me te melden dat ze wel wist waarom ik ging verhuizen. Omdat mijn buurman meisjes aanrandde en probeerde te verkrachten zeker. Menig dame had ‘s nachts huilend op haar stoep gestaan. Er viel een hoop op z’n plaats voor mij, het gedrag van de kale, bijna veertigjarige Bosniër die ik voor geen cent vertrouwde en die me meerdere malen had geprobeerd te zoenen leek opeens logisch. Gelukkig had hij weinig overredingskracht en ik blijkbaar des te meer. Maar waarom kwam ze dit melden op het moment dat ik mijn spullen ín de auto laadde, en niet toen ik ze eruit haalde, maanden geleden?

Terwijl ik mijn raam opende probeerde ik uit te vissen wat deze twee gebeurtenissen met elkaar te maken konden hebben. Er moest een logische reden zijn waarom het een het ander uitlokte in mijn hoofd. Naast het feit dat ik blij was in beide gevallen getuigen te hebben gehad om achteraf ongeloof te voorkomen moest er meer zijn. De wereld draait om seks, ja natuurlijk, maar dat kon de reden evenmin zijn. Wat deze twee voorvallen werkelijk aan elkaar verbond was mijn onvermogen om me in de betreffende vrouwen te verplaatsen. Met geen mogelijkheid kon ik een goede, sluitende gedachtengang verzinnen waarom ze deden wat ze deden. En laat ik daar nu heel slecht tegen kunnen. De een was een exhibitionist, de ander een sensatiezoeker. Zou kunnen, maar toch bevredigt dat niet. Te makkelijk. De actie van de douchedame zal me dus ook bijblijven, niet door haar naaktheid op zich, maar door het gebrek van mijn kant me in haar te verplaatsen. Een eeuwig irriterende schaafwond op mijn brein.

23 Reacties

Waarvan ik denk dat je van een exhibitionist niet zo veel last zal hebben als van die sensatiezoeker.
Bij de naakte vrouw, kun je zelf de gordijnen dicht doen om haar niet te zien.
Maar als je zo’n sensatiepersoontje bij je hebt, die kunnen oervervelend zijn en heel veel ellende schoppen.

Geplaatst op 23 november 2006 om 09:27

Het eerste stuk doet me denken aan een film van Hitchcock.
* rear window”

Geplaatst op 23 november 2006 om 09:47

Ik irriteer me niet aan de naaktheid van die dame hoor Mieke, het gordijn hoeft niet dicht aan mijn kant. Het probleem zit hem in haar beweegredenen, en dat ik die niet kan doorgronden. :)

Hitchcock aanschouwde ook naakte dames vanuit zijn raam? ;)

Geplaatst op 23 november 2006 om 10:21

ik begrijp goed wat je bedoelt.
Je wilt graag begrijpen waarom en dan kan je het met rust laten. Maar misschien werkt het beter zoals je soms met een naam doet waar je niet op kan komen. ‘laat maar even het komt vanzelf wel’

als je dit nu laat gaan, weet ik zeker dat jij op een dag haar gevoel kan begrijpen, dat er een dag komt dat je denkt aha zo voelt dat dus.
Het is denk ik een ruimte die elk mens in zich heeft, mensen zijn namelijk niet zo bijzonder :-) en die ruimte waar exhibitionisme leeft, of lafheid, of was het sensatiezucht van die andere vrouw, die heb jij ook, maar je hebt er gewoon nog niet in gekeken.
Misschien is je morele afkeuring of angst zo groot dat je denkt dat je die ruimte niet hebt.

maar dat aha moment komt vanzelf!
you bet ya :-)

Geplaatst op 23 november 2006 om 10:51

@Wenz: je legt de lat wel héél hoog. Je kunnen verplaatsen in alle andere vrouwen/mannen… ik heb dat al lang opgegeven.

P.S. Is het de bedoeling dat ik waar ik ook klik op jouw log naar gapingvoid vlieg? Dat is namelijk best wel irritant. Ik kan me trouwens ook niet verplaatsen in iemand die dat zou willen.

Geplaatst op 23 november 2006 om 10:53

T.G, haha, ik snap je. Maar ook al kan ik me verplaatsen in bijv. die vrouw die nog even wil melden dat ze wel weet wat die buurjongen doet, dan nog is dat een momentopname, een gedeelte van het verhaal. Wanneer ik dat allemaal in het geheel zet komen er meer vragen in me op dan antwoorden.

Roer, toch irriteert het me op z’n tijd. :) Kan het niet helpen, ik zal ook proberen de moed op te geven. ;)

Wat die link betreft: ohjee. Hij onthoudt namen al een tijd niet meer, en nu blijkt hij ook nog een enorme link van mijn pagina te maken?! Zucht. Ik heb er hier geen last van, maar ik gebruik Firefox, ik gok jij niet? Ik zal er vanavond voor de zekerheid eens aan knutselen.

Geplaatst op 23 november 2006 om 10:57

Mensen begrijpen, geef het maar op. Kijk naar de verkiezingsuitslag. Is toch geen touw aan vast te knopen?

Geplaatst op 23 november 2006 om 14:47

Probeer het eens door je in hun perspectief ‘in te schrijven’. Wie weet is je inlevingsvermogen toch nog groter dan je weet, en het is voor mij als lezer mooi meegenomen. ;)

Geplaatst op 23 november 2006 om 15:51

Hm, Dae, nog niet eens zo’n gek idee. :) Al komt er waarschijnlijk een vreemd verhaal uit, omdat ik delen moet invullen wil ik de einduitkomst kloppend maken. :D

Geplaatst op 23 november 2006 om 19:15

Misschien was ze het wel gewoon vergeten, en bedacht ze zich naderhand en deed ze uit “schaamte-met-terugwerkende-kracht” het gordijn dicht om zich noooit meer te laten zien.
Misschien wordt je gebrek aan inlevingsvermogen in de douchedame wel ingegeven door een ‘voyeuristische zelfontmaskering’??:)

Geplaatst op 23 november 2006 om 19:53

Over de Haarlemse vrouw: Misschien vond ze het beter het niet te melden op het moment dat je daar introk. Je verhuizing was immers al rond, misschien zou je je maar nodeloos ongerust maken.(Ja, ik zoek naar het goede in de mens).
Over de douchedame: Kan het zijn dat ze met iemand samenwoont, iemand die dus minder exhibitionistisch is aangelegd?
Het is ook mogelijk dat ze zich in de ochtend nog niet toonbaar vindt voor de buitenwereld. Dat hebben toch meer vrouwen?
Of, maar dat lijkt minder waarschijnlijk, ze sluit het gordijn omdat ze in de badkamer slaapt.
Overigens wel verstandig dat je op het balkon gaat staan roken. Is beter voor je interieur.
En ach, dat schaafwondje aan je brein (mooi omschreven, btw); wel lekker om soms aan te peuteren. Wie weet komen er nieuwe inzichten naar boven.

Geplaatst op 23 november 2006 om 20:52

Mensen begrijpen is toch niet zo moeilijk? Of ben ik er gewoon heel goed in om te denken dat ik het begrijp en het zo in mijn hoofd kloppend maak zodat er geen twijfel meer is?

De overbuurvrouw heeft een oogje op je onderbuurman. Hij loert en loert, zijn vriendin vindt dit hoogst irritant en ze krijgen luidruchtige ruzies.
Vrouw in Haarlem is ook niet zo moeilijk denk ik. Ze heeft hoop dat elke nieuwe bewoner de wijk opfleurt, dus zegt niets in het begin. Het is je niet gelukt om haar leven op te vrolijken dus als je gaat snapt ze dat wel. Je hebt je best gedaan, maar de buurt is nu eenmaal zoals die is. Zij voelt zich gevangen en is jaloers op mensen die er weg kunnen.

Geplaatst op 23 november 2006 om 22:27

Haha Yo, als je bedoelt dat ik stiekem zelf exhibitionistische aspiraties zou hebben moet ik je teleurstellen. ;)

Eep, mooi gezegd! Al rook ik lekker de hele dag binnenshuis hoor, normaal. :D Peuteren is lekker ja.

kRonkel, hahahaha, ja dat moet haast wel de reden zijn waarom mijn onderburen zo vaak ruzie hebben! :D Hahahaha! En ik denk dat wanneer je denkt je altijd in te kunnen leven, dat toch een beetje zelfingenomen is. Dat helt op de afgrond van invullen en dus dingen denken die er niet zijn, lijkt me.

Haha, ik zou graag denken dat de Haarlemse buurvrouw die intenties had, maar dat strookt niet met haar gedrag, dus helaas, ik keur hem af. ;)

Geplaatst op 23 november 2006 om 22:47

Dat ze in de badkamer slaapt lijkt me overigens nog de meest voor de hand liggende optie ja, Eep. :P ;) :D

Geplaatst op 23 november 2006 om 22:48

Haarlem!!!!! Mijn stadje.
Kriesus wat mis ik dat nog vaak.
Ben er nu al 8 jaar uit weg. :(
Ik was er toevallig een paar dagen geleden, in vogelvlucht wat straatjes weer gezien en ik riep vol bewondering tegen de chauffeur naast me: Wat is het hier toch mooi he? Met zo’n zuchtende ondertoon vanuit de tenen weet je wel. Paar ‘ouwe plekkies en stekkies’ gezien. Man oh man.
Haarlem.
Ik hou van Haarlem!
Er was wel heel veel veranderd ook. Sommige stukken herkende ik niet eens.
Nou ja goed, bladieblah en tralala.

Geplaatst op 24 november 2006 om 03:56

Hahahaha als ik nog denk aan de zware walmen ‘s morgens vroeg van de Droste fabriek die je helemaal konden bedwelmen.

Geplaatst op 24 november 2006 om 03:58

Welkom dames en heren, bij deze aflevering van Memories. Vanavond hebben we Carol op de bank zitten, en Carol is acht jaar geleden haar grote liefde uit het oog verloren: Haarlem. Ze heeft hem recentelijk in het voorbijgaan nog even gezien, maar ze wil graag weten of Haarlem ook nog af en toe aan haar gedacht heeft. Kijkt u mee naar het volgende filmpje? ;)

Geplaatst op 24 november 2006 om 08:11

Nou moe?
:D

Geplaatst op 24 november 2006 om 12:17

goed om te lezen dat alles naar wenz is gegaan :D

is verder ook alles goed, en met je nieuwe appartementje?

Geplaatst op 24 november 2006 om 12:30

Haha Carol, doos! :P

Gob, alles goed hier, en mijn appartementje is hemels. :) Leuk je weer terug te zien op de logs!

Geplaatst op 24 november 2006 om 19:04

Het meisje aan de overkant kreeg ooit een brief van de Bosnier. Hij had haar zien lopen en hij verklaarde haar per post de liefde. Het meisje aan de overkant is lesbisch en moet niets van mannen hebben. Toch flatteren de woorden van de briefschrijver haar en ze besluit hem te belonen. Ze stuurt geen bericht terug maar wanneer ze doucht mag hij haar lichaam aanschouwen…

De Bosnier, gefrustreerd door het uitblijven van een antwoord en opgehitst door haar vrouwelijkheid, vergrijpt zich vervolgens aan de overige vrouwelijke bewoners van de straat.

Geplaatst op 24 november 2006 om 22:52

Leuk verzonnen, ware het niet dat de Bosniër in Haarlem woont en het meisje van de douche en ik niet (meer). :D

Geplaatst op 24 november 2006 om 22:55

Foutje. Nu je het zegt zie ik het pas.

Geplaatst op 24 november 2006 om 23:40