*Taboe

Na de IQ-, EQ-, Je echte leeftijd-, de Integratie- en weetiknietwattest is er vorige week weer iets nieuws bijgekomen: de Taboe-test. Nederland heeft nog taboes, jazeker. Na de test is er zelfs een top 100 samengesteld. En daar staan best absurde dingen in.

Een greep uit de top 100:

95. Seks vóór het huwelijk

87. Je schaamdelen geheel scheren

81. Geen kinderen kunnen krijgen

70. Batterijen bij het gewone huisvuil gooien

58. Regelmatig masturberen

48. Gelovigen beschouwen als mensen die niet zelf kunnen denken

43. Dementeren

31. Je partner dom vinden

12. Autorijden onder invloed van alcohol of drugs

4. Je huisdier verwaarlozen of mishandelen

Ligt het aan mij of zijn dit vreemde taboes? Neem ‘Je partner dom vinden’. Waarom zou je bij diegene blijven dan? Dementeren een taboe? De meeste dementerenden hebben de ziekte niet eens door. Autorijden onder invloed wordt meestal vol trots verteld aan wie het maar horen wil door de gemiddelde achttienjarige Audi-rijder. En de Nederlanders vinden "Je huisdier verwaarlozen" een veel groter taboe dan "Het liefst van Nederland een dictatuur maken" (staat op nummer 39). Logisch…

Op de site Het grootste taboe kun je een zeer verkorte test doen. Vervolgens wordt je verteld in welke groepen jij valt. Ook dat levert interessante informatie op: "Je bent een vrijdenker. Je lijkt schaamtelozer dan de gemiddelde Nederlander. Minder zaken zijn voor jou taboe, je praat openhartiger over gevoelige kwesties. Met jouw score ben je het meest verwant met de volgende groepen: mannen, 35-54 jarigen, VVD, GroenLinks of LPF, niet-religieuzen. Woonplaats: de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag)".

Ok, dus eigenlijk ben ik een man van 40 die VVD stemt en in Amsterdam woont… Pardon?

Op nummer 1 in de taboelijst staat "Seksueel verlangen naar je eigen kind". Ja, dat lijkt me dan inderdaad een terecht taboe. Maar bij de rest van de lijst bekruipt me toch weer eens het gevoel dat we in een vreemde wereld leven.

35 Reacties

Nou inderdaad zeg , wie verzint zoiets nou weer vraag ik me dan af…
En waar is de uitkomst dan in vredesnaam goed voor?
Hele vreemde taboes…vreemde wereld door vreemde mensen die zoiets belangrijk vinden .
Of is dit oordelen ook taboe?

Geplaatst op 1 november 2006 om 11:58

ad 87: ah, daarom heten die dingen zo

Geplaatst op 1 november 2006 om 12:00
joost

Zijn die dingen werkelijk taboe, of is het vooral het praten erover dat taboe is?

Geplaatst op 1 november 2006 om 12:08

Seks voor het huwelijk een taboe? Hebben ze mensen uit het bejaardentehuis geinterviewd/geenqueteerd ofzo?

Geplaatst op 1 november 2006 om 14:40

Gelezen op Wikipedia: Volgens recente onderzoeken masturberen bijna alle mannen en gebeurt het op alle leeftijden, zelfs binnen een relatie. Masturbatie kan een oplossing zijn als de ene partner grotere sexuele behoefte heeft dan de andere.

Voor vrouwen ligt het percentage dat masturbeert lager maar wel boven de 50%. Voor veel vrouwen en meisjes is dit zelfs de enige mogelijkheid om een orgasme te beleven als de partner hen onvoldoende stimuleert.

Er zijn verhalen bekend van kinderen van drie jaar die hebben ontdekt dat het prettig kan aanvoelen om de geslachtsorganen aan te raken, en eigenlijk op die leeftijd al masturberen. Zelfs een- en tweejarigen masturberen soms door de beentjes ritmisch tegen elkaar te spannen en te ontspannen.

Sorry hoor, maar blijkbaar masturbeert het overgrote deel van de mensheid met enige regelmaat, iets waar ik overigens niet van opkijk.
Waar ik wel van opkijk is de relatief hoge notering voor dit onderwerp op nummer 58.

Zij die masturbatie een taboe vinden zijn wankers!

Geplaatst op 1 november 2006 om 18:08

Dat ‘zelfs binnen een relatie’ kan volgens mij beter weg uit Wikipedia.

Leukleuk! Ja, de meesten zijn er een beetje met de haren bijgesleept, dat lijkt mij ook. Maar ze moeten toch wat verzinnen om in redelijk taboeloos land de honderd te halen.
Ik val ook in jouw categorie Wenz. Maar bij mij klopt man, leeftijd, Groenlinks en niet-religieus.(Wel vreemd dat de LPF (bestaat dat nog?) en Groenlinks in een adem genoemd worden.)

Het is verleidelijk nu te speculeren over de gehaardheid van je schaamdelen, maar dat zal ik niet doen.:P
Ik durf hier wel taboeloos te onthullen dat ik mijn zaakje regelmatig kortwiek. Niet helemaal tot op de huid (ik vind het scheren van mijn gezicht al lastig genoeg), maar royaal de dode puntjes er af, zeg maar. Volgens een vriend die er erg veel verstand van heeft ziet ‘hij’ er dan (nog) langer uit. Ik haast me om te zeggen dat die vriend dat bij mij niet in de praktijk beoordeeld heeft (bespeur ik hier een taboe?). Het wordt trouwens veel te weinig beoordeeld (nog een taboe?).
Batterijen in het huisvuil? Dat zou ik niet gauw doen (of toegeven), en iemand die dat aan mij opbiecht krijgt de wind van voren. Daar bedenk ik ineens een niet vernoemd taboe: winden laten in gezelschap.
Nog een: webloggen onder werktijd.
Aan de andere kant: “De monarchie willen afschaffen” lijkt me echt alleen binnen het koningshuis een taboe.
En “moeite hebben met moderne technische apparaten”, dat geef ik meteen toe.

*Gaat weer op zoek naar een geschikte seksvakantie.*

Geplaatst op 1 november 2006 om 19:14

Pff. Wat een waardeloze test. Ik schaam mij ten eerste diep om zo’n test te gaan invullen en hoop ten zeerste dat niemand erachter zou komen en dan blijkt dat ik schaamtelozer ben als de rest. Ik ben een vrijdenker. Weet u wel wat het grootste hokje is van Nederland? Dat zouden toch de vrijdenkers moeten zijn, maar als we allemaal in dat hokje zouden zitten dan zijn we toch niet vrij meer.

Ik vind dat ze soms dingen vergelijken met
schaam·te (de ~ (v.), ~n/~s)
(gevoel van onbehagen dat iem. krijgt bij toestanden die in strijd zijn met de algemeen geldende opvattingen over fatsoen en eerbaarheid, of bij toestanden die hem voor anderen schijnbaar verachtelijk of bespottelijk maken => gêne, schaamtegevoel)

Dit heeft toch niets te maken met een
ta·boe (het, de ~ (m.), ~s)
1 vrij algemeen als zodanig ervaren voorschrift m.b.t. wat ‘taboe’ is
2 ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken => onbespreekbaar

Geplaatst op 1 november 2006 om 19:58

Volgens mij is taboe hetgeen dat volgens de norm onbesprookbaar dient te blijven. Met de verpornoïsering van de samenleving heeft zich een schijnnorm ontwikkeld dat allesd wat kan ook moét.
Hoewel ik zelf niet zo bezig ben met taboes, blijft er het nodige dat beter maar niet kan gebeuren. Mijn persoonlijke taboe: leraressen die tijdens de les hun doos scheren.

Geplaatst op 1 november 2006 om 20:21

Mijn top-3 zou zijn:

3. een poëzie-cursus volgen om sensitieve vrouwen te ontmoeten…

2. meer boeken kopen dan je daadwerkelijk leest…

1. je vriendin bedriegen terwijl jullie eigenlijk best gelukkig zijn…

Staat er daar eentje van in de top-100?

Gr.KL

Geplaatst op 1 november 2006 om 21:00

@Joost: daar heb je een punt.Niet willen praten over maar het toch doen. Zal niet voor alle punten gelden uiteraard.
Leuk gelogd Wenz!

Geplaatst op 1 november 2006 om 21:21

Ik heb de test gedaan, die korte versie uiteraard, en ik kom uit op zijnde een vrijdenker.
Zo word ik dus met 8 vragen hop in een hokje geramd. Zitten waar je zit en verroer je niet.
Kriesus.
Denken is een obeperkte vrijheid. Gelukkig.
Praten over en nog meer doen zijn sterk gelimiteerd.

Geplaatst op 2 november 2006 om 01:21

Goh, heb ik even geluk.Ik ben volgens de test een vrijdenker.
Klopt ook nog:)

Geplaatst op 2 november 2006 om 05:47

Kijk, dat bedoel ik dus. :D Iedereen is een vrijdenker volgens de test. Hoe komen ze dan aan die taboes? Hebben ze bij de kerk staan enqueteren? Bij de ingang van het bejaardentehuis? Ik snap echt niet hoe ze aan die uitslagen komen.

Wat wikipedia betreft: erg ouderwets stuk. “ZELFS in een relatie” alsof dat opzienbarend is. En “als de partner de vrouw onvoldoende stimuleert” alsof dat gemeengoed is en de vrouwen het verder maar lekker zelf uit moeten zoeken, alsof er een legitieme reden moet zijn om te masturberen.

Klopt inderdaad Joost en ook Erwin, is het het praten erover? Is het niet eerder schaamte dan taboe? Hoe dan ook, een vreemde top 100. :)

Geplaatst op 2 november 2006 om 07:05

Haha Kapitein Lafbek, dat is een mooie top 3. En nee: geen enkele daarvan staat in de top 100. :D Evenals Epi die al schrijvende enkele taboes bespeurt die ook niet in de lijst staan, al komen we dan toch weer op de vraag of het taboe is of schaamtevol. De grens is moeilijk te trekken vind ik.

Geplaatst op 2 november 2006 om 07:11

haha.. een moraalridder, dat ben ik volgens de test, ik leg mezelf te veel druk op en , nu nog mooier, voel me het meest verwant met: vrouwen 55+, SGP etc.
Dat mezelf te veel druk opleggen, geloof ik, maar de rest? hahahahahahah

Maar deze test is zeer subjectief, want stel 8 andere vragen en ik ben weer heel wat anders.

Geplaatst op 2 november 2006 om 10:12

Net als Erwin vind ik dat er vergelijkingen worden getrokken met schaamte ipv met waar ‘taboe’ werkelijk voor staat. Zouden de aangegeven onderwerpen echt ‘ondenkbaar’ of ‘onbespreekbaar’ blijken dan ga je die zaken als BN-er toch niet aangeven om (ook weer zoiets raars) als referentiekader te dienen?

Geplaatst op 2 november 2006 om 16:16

Zoals ik al dacht; ik ben een modelburger!

Gelukkig staat het telefoonnummer van korrelatie vermeld op de site.

Geplaatst op 2 november 2006 om 16:38

Ghehe ik ben dus de “Model Burger” volgens het testje. Ben ik het totaal niet mee eens, maar ben stiekum wel blij dat ik in een ander hokje val dan de meesten die op Wenz log gereageerd hebben, ghahahaha. Maar wat een vragen idd.. *zucht*

Geplaatst op 2 november 2006 om 19:10

Zo! Uit één nest en dan toch in verschillende hokjes vallen… knap van ons, Apekop! ;)

Dré, helemaal gelijk, erg onlogisch.

Ghahaha Thirty, wat een opluchting, dat nummer! :P

Geplaatst op 2 november 2006 om 19:13
joost

Wis alle taboes uit, en wat krijg je? Precies, een tabula rasa! :)

Geplaatst op 2 november 2006 om 21:16
kronkel

om meer afspiegeling van de maatschappij te krijgen hier, heb ik ook testje gedaan en hoe verbazingwekkend voor de mensen die me kennen, ik ben een modelburger ;-)
maar ik kan me dan weer niet vinden in de top3 van Kapitein Lafbek, pfff, lastig zeg.

trouwens over de schamen vs taboe discussie: het boek heeft als titel Taboe en als ondertitel (of eigenlijk boventitel) ’100 gevoelens waar Nederlanders zich voor schamen’, daar is het dus waarschijnlijk al misgegaan, bij de vraagstelling richting de proefpersonen.

Geplaatst op 2 november 2006 om 22:16

Seks voor het huwelijk een taboe, dat hebben ze zelf verzonnen, dat is meer een taboe om het taboe te noemen. Lezen ze geen Viva of Yes ofzo? En duh, ik ben een vrijdenker blijkbaar. Betekent dat dan ook dat ik regelmatig masturbeer? Nee, maar ik doe het wel, ha!

Geplaatst op 3 november 2006 om 00:49

De pure mens, ‘het onbeschreven blad’ Joost? Ik denk dat je dan meer dan taboes moet uitwissen. :)

Jij een modelburger Kronkel?! :P Klopt, de ondertitel geeft al aan dat ze taboe’s in de simpelste zin van het woord hebben genomen. Sterker nog, dat is niet eens de betekenis, dus ze hebben maar wat uit hun nek gekletst eigenlijk. Waar hebben we het nog over? :P

Marijne, ik denk dat weinig 80-jarige extreem gelovige mensen de Viva lezen. ;)

Geplaatst op 3 november 2006 om 08:56
joost

In dit geval kun je ‘tabula rasa’ misschien beter vertalen als ‘een schone lei’. :) Dat blijft bovendien dichter bij het origineel…

Geplaatst op 3 november 2006 om 12:12

Hm, dan nog steeds vind ik dat met het wissen van taboes geen schone lei ontstaat, daar is meer voor nodig. Maar je zegt vast niet zomaar iets, dus vertel: vanwaar de tabula rasa opmerking? (Overigens is dit ook de titel van een cd van Arvo Pärt die hier op mijn computertje opgeslagen staat, maar uiteraard kan ik jou niet verblijden met deze muziek, Joost ;), al komt het al meer in de richting van wat jij muziek noemt. :D)

Geplaatst op 3 november 2006 om 13:58
joost

Pärt? Die cd heb ik wel eens gehoord, maar je hebt het bij het rechte eind: echt enthousiast kan ik er niet van worden (daarvoor is meer nodig dan het onbreken van een after-beat).

De ‘schone lei’ komt in ons taalgebied het dichtst in de buurt van de oorspronkelijke ‘tabula rasa’: een kleitafeltje waarop veel van die oude jongens het schrijven hebben geleerd. Zo’n kleitablet werd na gebruik gladgestreken, met de ‘tabula rasa’ als resultaat.

En waarom ik met die ‘tabula rasa’ op de proppen kwam? Spreek het maar eens uit (met de ‘u’ als ‘oe’, zoals het hoort)… :)

Geplaatst op 3 november 2006 om 18:22

Hahahaha ow god, ik snap het nu pas. :D Al zeventien keer heb ik vandaag in mijn hoofd “tabula rasa” gezegd, maar geen enkele keer legde ik de link met “taboe”. Hahaha. Zucht. Ik gooi het op het klemtoonverschil, ahum. Niet eens, hahaha. Nu dan: omdat er nog een klank achteraan komt. Zo. Ja. Dus. :P

Kortom: Ik snap hem. :D

(Had ik niet verwacht, dat je Arvo Pärt al eens gehoord zou hebben. :) Het is vooral lekkere muziek om mee in te slapen, maar dat is mijn mening. :))

Geplaatst op 3 november 2006 om 19:48

Trouwens, de ‘u’ in tabula spreek je toch automatisch al als ‘oe’ uit? (Zoals er ook nooit iemand Wendij zal zeggen tegen Wendy.) Dat is nu juist het mooie aan dat woord, het ligt zo lekker in de mond. :D

Geplaatst op 3 november 2006 om 19:50
joost

Ja, in ‘tabula’ is die ‘oe’ voor mij vanzelfsprekend, maar of dat voor iedereen geldt…?

Geplaatst op 3 november 2006 om 22:54

Arvo Pärt, ja. Schrijf daar maar eens wat over.

Ontoppik nog even: de test hoort bij een televisieprogramma. Hoe trekken we kijkers? Nou? Laten we het over taboes gaan hebben! Televisie zuigt en dan krijg je evenzo zuigende testjes.

Sem komt ook als vrijdenker uit de test. Goh, verassend.

Geplaatst op 5 november 2006 om 00:16

Haha Semtex. Ik schrijf niet over muziek, dat was je vast al opgevallen. :)

Zeg me dat jij dan ook daadwerkelijk geen tv kijkt. Iedereen zeikt over de bagger op televisie maar iedereen kijkt er wel naar. Ik denk dat ik per jaar 5 uur tv kijk, in totaal. Dvd’s wel, en op uitzendinggemist.nl ben ik ook te vinden.

Vrijdenkers ja, die zijn hier sterk vertegenwoordigd. ;)

Geplaatst op 5 november 2006 om 10:02

Arvo Pärt?? Tabula rasa??? Jij bent de eerste die ik daar over hoor!! Prachtig vind ik die muziek, echt schitterend. Dat is toch die met die langzaam wegkwijnende violen? Of is dat een andere van hem? Oef. Tranen in m’n ogen als ik dat stuk hoorde, helaas kwijtgeraakt. Heel, heel mooi.

Geplaatst op 8 november 2006 om 00:31

Hee grappig, jij kent het ook. :)Mooi hè?

Ik heb de cd op pc, kan hem je wel doormailen vast. :)

Geplaatst op 8 november 2006 om 08:07

Jaaaaa!!!! =:~D ‘stuitert van stoel af’

Geplaatst op 8 november 2006 om 13:55

Wenz, ik heb Tabula Rasa op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas gezet, slim he? =:~D Heb er nu al zin in!

Geplaatst op 12 november 2006 om 23:16