*Tijdmachine

Ik kocht een paar afgeschreven bibliotheekboeken op een rommelmarkt laatst. Alleen al de covers zijn fantastisch gedateerd, en dan heb ik het nog niet eens over het taalgebruik binnenin.

Thuis aangekomen zag ik dat achterin de boeken nog de ouderwetse bibliotheek systeemkaarten zaten. In zo’n plastic driehoekje, zoals je ze vroeger als kind altijd zag als je biebboeken leende.

Op de systeemkaartjes valt te lezen dat het ene boek 4 keer uitgeleend is geweest sinds 1988. Het andere boek mocht zich 7 keer in 11 jaar verheugen op vers daglicht buiten de bibliotheek. Bizar weinig eigenlijk, maar dat is natuurlijk de reden dat de boeken afgeschreven zijn.

Old library book I

Old library book II

Nu vind ik persoonlijk het allermooist aan deze kaartjes dat álle uitleenregels geschreven zijn in hetzelfde handschrift. De bibliothecaris of bibliothecaresse ter plaatse, heeft daar vele jaren gewerkt. Als enige zelfs, zo te zien. Prachtig vind ik dat: een soort tijdmachine, het verstrijken der jaren vastgelegd op een vaalgroen kaartje.

8 Reacties

Het zijn dan ook wel heel ouderwetse kaartjes. Werden die in 1988 nog gebruikt? Ja dus, in elk geval daar wel.

Geplaatst op 11 november 2011 om 00:18

Sterker nog, aan de meest recente datum te zien: ze werden tot minstens 2010 nog gebruikt daar! Ongelofelijk hè? :) Zal wel een mini-dorps-bibliotheek zijn.

Geplaatst op 11 november 2011 om 00:20

Hehe dat zag je echt nergens meer, die kaartjes. Heb zelf tien jaar in Openbare Bibliotheken gewerkt. Toen ik als klein Wolfje nog de schoolbiebjuf hielp, werkten we met de kaartjes. Bij aanvang van mijn werkzaamheden in de OB, zo rond 1988, werd daar al gescand.
Natuurlijk is wat ik nu echt héél graag wil weten: welke titels heb je gekocht???
Je hebt ze nét zo gefotografeerd dat de titels niet te herleiden zijn en ik ken deze boeken niet!

Geplaatst op 13 november 2011 om 01:59

Ha Wolf! Het zijn twee boekjes van Louis Verbeeck. ‘Een droom met heel veel groen’ – een poeziebundeltje, en ‘Poeskaffee’ met columns. :) Op de groene kaartjes staat de naam en titel ook bovenaan, maar dan moest je wel erg gaan speuren op de tweede foto. ;)

Deze bibliotheek was erg vasthoudend, wat de kaartjes versus het ‘moderne’ scannen betreft. :P

Geplaatst op 13 november 2011 om 09:37

Dat is wel heel bijzonder, dat ze nog handgeschreven zijn ook. Ik herinner mij niet anders dan dat er in elk geval met stempels werd gewerkt al vanaf de vroege jaren zeventig. Maar ik keek ook toen wel in boeken hoe vaak ze uitgeleend werden, soms had je er een die maar eens per diverse jaren werd uitgeleend.

Geplaatst op 13 november 2011 om 11:56

Ach inderdaad Laurent! Met stempels! Dat herinner ik me ook. Zo’n datumdraaischijfje met houten handvat. En ja, je zou bijna uit medelijden zo’n boek met een veel te kort uitleenrijtje mee naar huis nemen, zodat het arme ding niet voor niks bestaat. :)

Geplaatst op 13 november 2011 om 12:06

Ik vind het mooi. Niet eens uit beroepsmatigheid, maar vooral omdat iemand zo heel vasthoudend bleef vasthouden aan een systeem dat niet meer in gebruik is.

Geplaatst op 14 november 2011 om 20:40

Wat leuk, je oog voor detail. Het geeft haast een inkijkje in iemands leven, ik word dan benieuwd naar zo’n bibliothecaris.

Geplaatst op 21 november 2011 om 20:18