*Huh? Rubber?!

Al maanden loop ik op een nieuw project te broeden. Het leven kwam er steeds tussen, maar nu ben ik dan eindelijk aan het eieren-leggen geslagen.

Ik was het naaien van kleding een beetje beu. Niet zozeer de handeling op zich, al sloop de sleur er daar ook stevig in. Nee, vooral omdat het naaien van een kledingstuk een arbeidsintensief project is, en het dientengevolge niet zomaar voor een tientje verkocht kan worden, wil ik er nog van kunnen rondkomen.

Nu had ik dus al tijden een idee, ik had al materiaal verzameld en plannen in mijn hoofd.

Ik wil armbanden van rubber maken.

De enkeling die ik ervan vertelde, gaf steevast dezelfde reactie. ‘Huh? Van rubber?!’ Soms het iets origineler ‘Huh? Met rubber?!’ maar de strekking bleef – zo nam ik gemakshalve aan – hetzelfde.

Ja. Van rubber ja. Daarop volgde óók weer keer op keer dezelfde zin. ‘Waarom niet van leer?’

En dat vind ik dus flauw hè.

Waarom niet? Omdat ik iets ánders wil proberen. Omdat ik rubber een vreemd leuk materiaal vind. Omdat ik wil weten of daarmee te werken is. Omdat ik daar zin in heb. Omdat ik per se iets wil doen waarbij je géén naaimachine nodig hebt. Omdat ik het een uitdaging vind.

En vooruit: Ik heb ook nog lappen leder hier liggen hoor, en die gaan vast en zeker ook in de nieuwe shop verschijnen. Maar voor nu wil ik vooral experimenteren met rubber.

Dus! Ik ontwierp designs, ik toog aan het rubber snijden en liep al doende tegen obstakels aan. Dat vind ik een leuke uitdaging: ik wil het voor elkaar krijgen, dus alle ingrediënten aanpassen tot ik tevreden ben. Zo merkte ik al snel dat het industriële rubber dat ik gekocht had, zwaar en moeilijk te snijden was. De ene lap heeft stevige ribbels, de andere lap is ongelofelijk dik en stug.

Mijn tegenwerkende lijf stond niet bepaald te springen om ontstoken schouders en een verrekte nek. Dus ik ging maar weer eens googlen. Ik typte ‘rubber’ in en Google opperde ‘rubber laarzen’. En laat ik dat nu een geniaal idee vinden! Het rubber is flexibel, dun en glad, vaak zelfs gestoffeerd aan de binnenzijde, en rubber laarzen zijn ideaal om te recyclen in een dergelijk project.

Dus ik ben druk aan het experimenteren momenteel. Het design op zich begint al heel aardig te lukken. Het probleem van de sluitingen – hoe zet je ze vast rond je pols – is theoretisch ook al opgelost. Morgen proberen of de praktijk daar ook zo over denkt.

En nu ben ik dus blij. Want het wordt mooi, en ik vind het heel erg leuk om te doen, en het is rubber. Huh? Rubber?! Ja. Rubber!

Zodra ik het in de vingers heb, er een aantal af heb, het daglicht meewerkt om strakke foto’s te maken en de webshop opgezet is, gooi ik ze de wereld in! Yay!

Oh ja, enne… Mocht u nog rubber laarzen in een hoekje hebben liggen: laat het vooral weten, ik betaal graag de verzendkosten om ze bij mij te krijgen!

10 Reacties

bietelman

Mooie armbanden, er bestaat ook rubber wat je nog moet gieten niets snijden maar gieten.
succes

Geplaatst op 8 november 2011 om 20:23

Ik heb een paar kapotte rubberlaarzen liggen, zwart met witte stippen en rode stoffen voering. Laat maar weten waar ik ze naar toe moet sturen! Ik ben helemaal voor recyclen :-) lenavanka@gmail.com

Ik vind rubber leuk. Vroeger had ik een rubber apenarmbandje en dat heb ik stukgedragen.

Geplaatst op 8 november 2011 om 21:37
Lobdozer

En het geheim wordt onthuld! Leuk origineel project! :-)

Geplaatst op 8 november 2011 om 21:56

Zou een oude binnenband ook een optie zijn? Die zijn ook vrij gemakkelijk te verkrijgen en ook niet zo heel zwaar om te verwerken.
Leuk idee trouwens!

Geplaatst op 8 november 2011 om 21:58

Kouw, daar waar ze ook vaak die tassen van maken bedoel je toch? Fietsbinnenbanden. Die zijn te smal voor deze designs, redt ik niet in de hoogte. Maar andere ontwerpen zouden misschien wel kunnen. Al is zo’n binnenband wel ‘stoffig’ van kleur, en laarzen helder en zelfs soms met print… Ik ga vanalles uitproberen. :)

Bietelman, ja zover ik weet is dat alleen om mallen te maken. Het dikkere rubber is gegalvaniseerd en smelt dus niet. Maar ook in deze materie zal ik nog eens induiken, wie weet!

Lenavanka, je bent geweldig! Ik mail je. :) En een rubberen apenbandje, dat klinkt lief! :D

Geplaatst op 8 november 2011 om 22:41

Cool en creatief! Ik heb jammer genoeg zelf geen rubberlaarzen maar ik dacht ook meteen aan die laarzen met kleurrijke prints… Benieuwd naar de oogst van je geëxperimenteer!

Geplaatst op 9 november 2011 om 11:32
Smiek

Ik zag een workshop met binnenbanden..
Je kan er tassen mee vlechten, en armbanden van maken..
Staan leuke ingen op google..
Succes

Geplaatst op 12 november 2011 om 12:06

Ik bedoelde inderdaad fietsbinnenbanden. Mocht je die nou toch nog binnenkrijgen, dan kun je er ontzettend goed stempels van maken (maak de vorm en plak hem op een blokje hout). Die je dan weer kunt gebruiken om textiel mee te bedrukken. Bijvoorbeeld.

Geplaatst op 14 november 2011 om 20:33

Spannend! Nee, laarzen heb ik niet, maar ik zal aan je denken, de volgende keer dat ik over de Noordermarkt loop.

Geplaatst op 20 november 2011 om 09:49

Wat hartstikke leuk zeg!
Recyclen is helemaal top, en er dan zoiets leuk van maken is dubbeltop.
Veel succes ermee, hoop nog heel veel meer ervan terug te zien.

Geplaatst op 30 november 2011 om 12:03