*Ben ik nou zo dom?

(Wegens Epi’s heldhaftige openheid rondom de domme acties in zijn leven voel ik mij verplicht ook een duit in het zakje te doen!)

Ik woon nu ongeveer twee weken in mijn nieuwe huisje. De laatste paar dagen is de buitentemperatuur zodanig gedaald, dat enige vorm van binnenshuizige verwarming geen overbodige luxe bleek. Ik heb nu al een bijzondere verhouding met alle apparaten in huis, aangezien werkelijk geen enkel ding zonder slag of stoot zijn functie wil vervullen, maar ik laat mij niet uit het veld slaan natuurlijk.

Goed, de cv-ketel dus: het enige apparaat in huis dat nog niet in werking was gezet door mij. Ik voorzag al problemen maar was toch nog optimistisch; vol goede moed liep ik het ‘cv-hok’ in. (Geen idee wat de werkelijke benaming voor deze ruimte is, maar mijn benaming dekt in ieder geval de lading dacht ik zo.)

Met een hand in mijn zij en een frons op mijn voorhoofd bekeek ik het gevaarte eens goed. Ernaast lag zowaar een gebruiksaanwijzing, en aangezien ik geen man ben las ik deze ook daadwerkelijk door. Al snel was duidelijk dat deze ketel als iedere andere werkt: knop indrukken, vonkje erbij door de automatische ontstekingsknop ernaast in te drukken, langzaam loslaten en dan zou het goed moeten komen.

Ik drukte en vonkte en liet los. En nogmaals en nogmaals. Maar niets dan stilte in dat hok, hij weigerde dienst, de lafaard. Met kaarsen loste ik ‘s avonds het warmteprobleem in huis tijdelijk op, maar mijn gemoed had geen rust. De dag erna liep ik nogmaals het hok in, om nogmaals een blik op het gevaarte te werpen. Wederom liep ik alles na, bekeek temperatuurknoppen, bar-meters, buizen en watertoevoer. Maar het mocht niet baten.

Wijs besloot ik mijn huurbaas te bellen, alvorens mijn teleurstelling in frustratie zou omslaan en ik het apparaat de oorlog zou verklaren. (Resultaten uit het verleden hebben uitgewezen dat dit niet mijn beste acties zijn geweest…) Mijn huurbaas vertelde mij dat hij wel even langs zou komen, en vroeg of ik geprobeerd had de verwarming aan te zetten. Ik meldde hem netjes dat de verwarmingen ontlucht waren, de knoppen ingedrukt, maar niets hielp.

Hij vroeg mij of de gaskraan opengedraaid was, waarop ik mij hardop afvroeg of dit niet sowieso het geval moest zijn, aangezien ik wel warm water had. Dit bleek toch niet zo logisch, aangezien het warm water los van de cv-ketel stond. Opeens begon ik aan mezelf te twijfelen, bang dat de meest voor de hand liggende fout gemaakt was en de huurbaas mij openlijk uit zou lachen. Overtuigd meldde ik dan ook dat de gaskraan geopend was. De huurbaas hing op met de mededeling dat hij er zo aan zou komen.

Ik rende door mijn huis naar het balkon, opende de deur van het cv-hok en keek snel of de gaskraan nog gesloten was. Opluchting maakte zich van mij meester toen ik voelde dat het ding toch echt opengedraaid was. Met een glimlach ontspande ik: ik hoefde mezelf niet belachelijk dom te vinden. Terwijl ik op de huurbaas stond te wachten wierp ik nogmaals een blik op het ijzeren ding in de hoek.

Terwijl ik alle knoppen bekeek en constateerde dat ik echt niet wist waar de fout zat, viel mijn oog op de bovenkant van het apparaat. Dwars over de witte kap liep een zwarte lijn. Aan het eind van die lijn zat een zwarte knop met ijzeren uitsteeksels. Juist ja: de stekker van het apparaat. Ik wierp een blik naast mij en zag een leeg contactpunt. Eén en ander combinerend kwam ik al snel tot de conclusie dat de stekker simpelweg niet ingestoken was. Ik barstte in lachen uit en duwde het ding snel in de daarvoor bestemde plaats. Ben ik nou zo dom of…?

Mezelf in gedachten aan de schandpaal nagelend hoorde ik de huurbaas binnenkomen. Ik riep een goedemorgen en wachtte tot hij in zicht zou zijn. In het hok aangekomen deed hij precies wat ik gedaan had: knop inhouden, ontsteken en langzaam loslaten. Ik vertelde natuurlijk niet hoe dom ik was geweest en bleef volhouden dat het mij gewoon niet gelukt was. Hij had tot mijn opluchting ook drie pogingen nodig alvorens het apparaat aansloeg.

Ik sprak de memorabele woorden: “Zo te horen doet hij het!” waarop mijn huurbaas totaal geen reactie gaf. Vertwijfeld keek ik hem aan, hij babbelde onverstoorbaar door over de ontstekingsknop. Wederom zei ik “Zo te horen doet hij het!” waarbij ik hem scherp in de gaten hield. Terwijl hij zijn hoofd draaide zag ik wat er aan de hand was: hij droeg hoorapparaten. Ik glimlachte en bedacht me dat hij het ding niet aan hoorde slaan.

De huurbaas ging weer door de knieën en bekeek de knoppen nogmaals. Ik stond te bedenken hoe ik ons uit deze vreemde situatie kon redden toen hij verrukt “Hij is aangeslagen!” riep. Hij had het dus toch gehoord, uiteindelijk. Ik wilde hem niet beledigen of in verlegenheid brengen. Volkomen verbaasd riep ik dan ook maar “Oh ja? Wat goed zeg! Hij doet het dus?” waarop hij “Ja, hoor je dat niet? Hij warmt op!” antwoordde. Ik onderdrukte een lachstuip en bedankte hem heel hartelijk voor zijn hulp. Hij kletste nog wat over de cv-ketel terwijl ik, met een mengelmoes van losse stekkers en miscommunicatie in gedachten, de deur van het hok sloot. Ik had weer wat bijgeleerd…

27 Reacties

Hahahaha, wat een blunder. Wel met een prachtige afloop, en je zit er weer warmpjes bij. Nee hoor, je bent helemaal niet dom.
Maar goed dat je geen auto hebt, anders zou je regelmatig de Anwb bellen als je auto dienst weigerde wegens benzinegebrek.
Een protest: Ik (man) lees ook gebruiksaanwijzingen!

(Merde, net nu ik extra gasten kan verwachten (dank voor je verwijzing) zijn alle foto’s weg. :S)

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 09:30

Ohja, photobucket is down zie ik. Geen zorgen, komt wel weer terug. :)

En ja, een blunder kun je het wel noemen. :P

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 09:48

Maar goed dat het dan alsnog geregeld is voordat de werkelijke kou om je oren slaat.

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 09:54

Dat was een weloverwogen keuze ja, Erwin. :) Ondanks mijn domheid kon ik nog wel vooruitzien. :P

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 09:55
Niemand

Hahahaha, Wenz :) Wat een situatie. Je hebt het leuk omschreven.
Echt ‘dom’ vind ik het niet hoor, maar vooruitziende blikken komen inderdaad altijd van pas. (Volgende week mag het gaan vriezen?)

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 10:09

Hihi, daar kwam je goed mee weg. Lijkt me overigens een bijzonder vriendelijke huisbaas..

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 12:22

Foei! jokken tegen de huisbaas. En is jokken eigenlijk niet erger dan ‘blunderen’?

…Ernaast lag zowaar een gebruiksaanwijzing, en aangezien ik geen man ben las ik deze ook daadwerkelijk door… en in die gebruiksaanwijzing stond niets over een stekker? Vast en zeker door een man geschreven… ;)

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 12:29

Hahahahaha, zoiets zou mij nooit overkomen! :P

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 12:37

Vreemd genoeg zijn intelligente mensen eerder geneigd simpele oplossingen over het hoofd te zien. Echt waar! We gaan draadjes langs, verbindingen, buisjes et cetera, maar de stekker zien we niet…
Yup, is me ook wel eens overkomen, ‘bloos’.

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 14:14

Het is een blunder ja maar is het niet mooi als je nog om jezelf kunt lachen?
En Marijne, als dat waar is, dat het intelligente mensen vaker gebeurt, jeetje wat moet ik dat intelligent zijn.

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 15:20

Best wel knap dat je dat zwarte ding met die uitsteeksels als stekker hebt weten te determineren.

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 17:01

Dae, het was geen jokken want het had geen consequenties. :P Hij was er, en hij kreeg hem aan de praat, punt. :D Nu heeft hij het idee iets goeds te hebben gedaan, als ik eerlijk was geweest had hij vooral het gevoel gehad voor niets te zijn gekomen. :P

Wat die stekker betreft, dat stond er vast in, maar ik begon pas na de installatie te lezen. :P Hahaha.

Het mag nu gaan vriezen, ik kan hartelijk om mezelf lachen en of ik nu slim of dom ben, die stekker zag ik niet. ;) De huurbaas was eigenlijk huurbaas senior trouwens, het is een hele familie die zich om de huurders bekommert geloof ik. :)

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 17:03

Hee roerganger, zoek je ruzie? :P

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 17:04

Tja, als je je al opsteld als vrouw en de gebruiksaanwijzing gaat lezen, dan kan je dit verwachten. Ik hoop dat hetgeen je geleerd hebt niets met de stekker heeft te maken maar met gezond verstand en logica.

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 18:40

whahahahahahahahahaha, het meest voor de hand liggende! ;=)
zo stom zou ik ook kunnen zijn want je verwacht toch dat stekkers in stopcontacten zitten?

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 19:02

Joh, dapper dat je die reisbeschrijvingen van apparaten leest. Ik begin daar niet aan. Tegen de tijd dat ik een taal heb gevonden die ik enigzins herken als zijnde leesbaar is mijn geduld al op.
Bovendien vind ik het prettiger als dat soort dingen voor me gedaan wordt, zodat ik alleen maar commentaar hoef te leveren als het niet snel genoeg naar mijn zin gaat. :D
Ik begin gewoon altijd standaard door te roepen dat ik zo technisch ben als een kikkerbilletje in mosterdsaus of een theetafeltje in een schaduwrijk bebost stukje nergens en laat het verder graag allemaal aan een ander over.
Zit ik echt niet mee.

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 19:14

hahahahahahah…
geweldig!
maar een logische fout
*goboe kijkt snel of er donkere hoekjes zijn op Wenz’log om zich te verbergen*
..is mijook gebeurd (maar zonder de huisbaas dan)
*duikt in het donkere hoekje*

Geplaatst op 7 oktober 2006 om 20:17

Ach…dom? Je hebt die man een goed gevoel gegeven door een jonge mooie dame te redden van de vrieskou! Zo moet je dat zien.

Geplaatst op 8 oktober 2006 om 13:15

Wow, a selfsufficient woman! Helemaal goed ^_^ en dan ook nog de huisbaas op durven bellen ipv je hele leven met kaarsen in de weer te blijven. Netjes! :D

Maar dat het warme water er niets mee te maken heeft, snap ik niet. Heb in het verleden vaak genoeg met nothing but a towel voor dat ding gezeten, omdat ie er geen zin in had terwijl ik al lang en breed in bad stond.. 0_o

Geplaatst op 8 oktober 2006 om 20:48

Ik heb twee ketels, vandaar. :D

Geplaatst op 8 oktober 2006 om 21:39

Beter de huisbaas inschakelen dan met een overdaad aan waxinelichtjes op warmere tijden hopen. :) Evengoed was het je zelf ook wel gelukt, en nu maar genieten van de weldadige warmte!

Geplaatst op 8 oktober 2006 om 21:50

Hahaha.. ;-)
Als vrouw lees ik nooit de gebruiksaanwijzingen. Veel te dik en veel te onduidelijk. Want zodra ik daaraan ge beginnen snap ik het juist niet meer. Want dingen als “of je stopt de stekker erin” staan er nooit in.

Geplaatst op 9 oktober 2006 om 11:22

Wat een klotehandleiding overigens, dat daar niet eens in staat dat je de stekker in het stopcontct moet steken. Hoe kun jij dat nou weten?

Geplaatst op 9 oktober 2006 om 22:40

Yo: “Wat die stekker betreft, dat stond er vast in, maar ik begon pas na de installatie te lezen.” -> zie een paar reacties hierboven. Ik ging ervan uit dat hij al geïnstalleerd was weet je. ;) :D

Geplaatst op 10 oktober 2006 om 09:31

Mannen lezen de handleiding niet maar stoppen de stekker in het stopcontact. :’D

Geplaatst op 10 oktober 2006 om 11:09

Ghahahaha! :P Zal ik maar SUKKEL op mijn voorhoofd laten tatoeëren? ;)

Geplaatst op 10 oktober 2006 om 17:00
Ron

Goh Wenz,

Wat heb ik gelachen met deze belevenis van je. Ik lees je verhalen nu voor het eerst en ik heb er volgens mij nog een hoop te gaan, want weet je; de manier waarop jij schrijft is in mijn ogen geen kattenpis (ik dacht er zal wel een n tussen moeten, terwijl het toch ook de pis kan zijn van slechts één kat), ik krijg er kippenvel van.

Ik ben veel met kunst bezig en dat terwijl ik een leek ben op dat gebied. Nu waag ik me andermaal op glad ijs en ga een oordeel vellen over jouw werk: Ik vind dat jij je hobby tot een ware kunst hebt verheven en ofschoon ik nog geen andere reacties heb gelezen, kan ik me onmogelijk voorstellen dat ik de enige ben die deze mening toebedeeld is.

Wanneer je boek uitkomt, mag ik dan een gesigneerd exemplaar van je hebben? ;)

Groetjes, Ron

Geplaatst op 13 november 2006 om 10:40