*Beddezak en prulletjesdoos

Ik vond in een tweedehandszaak een alleraardigst boekje. ‘Alleraardigst’ – dat is zo’n woord dat ik zo goed als nooit in de mond neem. Maar bij het zien van dit boekje uit 1975 is dat het enige passende woord, wat dan ook direct in me opkwam.

Het kostte 25 cent. Ik vond het zijn prijs wel waard. ‘Hoe maak je cadeautjes van ditjes en datjes’. Het klinkt gewoon ook al alleraardigst. Het is kort gezegd een boekje over knutselen met troep die in je huis slingert.

Het boekje is heerlijk stereotyperend. Zoals je dat verwacht van een boekje uit die tijd. Voor oma, mama en zussen maken we huishoudelijke dingetjes (of tuttige dingetjes), zoals een elastiekhouder. Voor opa, papa of broer maken we handige dingetjes, zoals een dassenhanger.

Zoiets fijns als een beddezak bijvoorbeeld, voor oma – of een vetbolhanger voor opa:

Diezelfde beddezak heet tegenwoordig beddenzak. Nog afgezien van het feit dat niemand nog enig idee heeft – laat staan een exemplaar in huis heeft – van die beddezak. (Je kunt er je zakdoekje en zaklamp in opbergen!)

Het mooist vind ik de prulletjesdoos. De naam alleen al! Hier gaan enkel frutseltjes in die een mens nevernooitniet gebruikt, dat moge duidelijk zijn.

Ik begrijp dat u staat te trappelen om uw eigen prulletjesdoos te maken. Hij is zo fleurig en schattig en kleurrijk tenslotte!

Hier dan. Speciaal voor u:

Het is zo’n fantastisch gedateerd boekje, van de look tot de woordkeus. En toch vind ik het tegelijkertijd zo leuk. Er wordt samen geknutseld! Niks geen Wii of dvd of laptop of iPad. Nee: gewoon gezellig aan de tafel van troep nog meer troep maken. Heerlijk.

Edit: Ik zie nu ook nog dat de originele titel ‘How to make and fly kites’ was. Hoe ze van vliegers maken naar prulletjesdoos-geknutsel zijn geraakt, is mij een klein raadsel. Maar dat mag de pret allerminst drukken!

10 Reacties

Nova

Mijn zaklamp en zakdoek slingeren altijd ergens in m’n slaapkamer rond, het is echt behelpen zo zonder bedde(n)zak.

Geplaatst op 7 juli 2011 om 11:14

(Zeg maar gerust Groot Raadsel.)
Ik heb alle ingredienten voor mijn prullendoos al vergaard. Het wordt een mooi weekend.

Geplaatst op 7 juli 2011 om 11:18

Wat ben je toch een romantisch zieltje, Wenz… Honderduizend mensen keken inmiddels over dat boekje heen in die koopjestrommel zodat de wanhopige verkoper maar bleef afprijzen, en jij… Jij vindt een schat en voegt er nog een schat aan toe

Geplaatst op 7 juli 2011 om 17:47

Die kringloopvondsten zijn het einde!

Geplaatst op 7 juli 2011 om 19:09

Dusdanig geweldig.

Geplaatst op 7 juli 2011 om 19:40

Ja dat is inderdaad wel echt iets uit een andere era, toen mensen nog zeeën van tijd hadden. Ik heb zelf ook nog wel dat soort boekjes doorgebladerd op zoek naar iets wat wel echt bruikbaar was. Versierde kleerhangers, blikjes beplakt met wasknijpers, pennenbakjes van wc-rollen, namaakbloemen van eierkartons, gepunnikte onderzetters, noem het allemaal maar op. Maar het resultaat was hooguit geschikt voor moederdag.

Geplaatst op 8 juli 2011 om 10:41

Werkelijk alleraardigst!

Geplaatst op 9 juli 2011 om 03:02

Aahhh superleuk dat soort boekjes. Ik kan ze ook nooit laten liggen. Zo heb ik inmiddels bejaarde boekjes over dingen die ik niet doe maar zo leuk zijn om te bekijken als: gutsen, etsen, papier vouwen, fotolijstjes maken, borduren, kadootjes inpakken, houtbewerking, houtsnijden, tuinpaadjes maken en decoratief met verf ofzoiets hahaha. Ik koop vrijwel al mijn boeken bij de kringloop. Het is niet altijd even nieuw maar dat geeft niets. Juweeltjes kun je er vinden, over de meest uiteenlopende onderwerpen. En stapels met thrillers haal ik er ook weg. En dan maar raden wat mensen gegeten hebben tijdens het lezen omdat je hier en daar een vreemd vlekje tegenkomt. :)

Geplaatst op 10 juli 2011 om 08:43

Enig! (ook zo’n woord). Ik vraag me alleen af welke prulletjes je in de prulletjesdoos moet doen als je alle prulletjes al hebt gebruikt om de prulletjesdoos van te maken. Leuk woord, prulletjes.

Geplaatst op 12 juli 2011 om 15:45

Alles wat ik naast het bed leg wordt door de katten beschouwd als speelgoed. Volgens mij is die beddenzak de ideale oplossing.

Zodra ze af zijn (hem en haarvariant) zal ik ze wel posten!

Leuk idee en inderdaad heerlijk die oude boekjes.

Geplaatst op 11 augustus 2011 om 10:10