*Meneer

Het was weer eens zo’n moment waarop je denkt: alleen als ik nu een camera had zouden mensen me achteraf geloven…

Ik zat op het muurtje bij het station te lezen, wachtend op een vriend die mij op kwam halen na mijn werk. Zijn TomTom stuurde hem de halve streek door, dus ik moest nog even geduld hebben. Na een bladzijde of twee kwam er een man aangelopen, type "een vaste baan komt niet in mijn woordenschat voor".  Hij was best sympathiek en welbespraakt. Op zijn grijs-zwarte haren rustte een baseballpetje, hij had een kort verwassen-zwart sportbroekje aan en daaroverheen een iets minder verwassen-zwart t-shirt. In zijn hand kraakte een grote plastic zak.

Hij vroeg mij of ik een dame in een rood rokje gezien had, daar had hij een afspraak mee. Ik antwoordde hem geen dame in die klederdracht te hebben ontmoet. Hij begon een gesprekje over vrouwen die altijd te laat zijn, (‘Hola, ik zit hier te wachten hoor, ik ben een vrouw en op tijd dus!’) over mijn accent dat niet van deze streek leek te zijn (‘Ik ben hier toch echt opgegroeid hoor…’) en over studies en werk. Hij meldde mij dat de roodgerokte dame Rechten studeerde in Leiden. Heel even twijfelde ik aan dat gegeven: een Rechtenstudent met een rood rokje? Ach, waarom ook niet.

Ondertussen kwam hij naast mij op het muurtje zitten en probeerde stug het gesprek gaande te houden. Ik wierp af en toe een blik op mijn boek maar snapte al snel dat ik lezen wel kon vergeten. Hij vroeg weer iets onbenulligs, en ik keek van mijn boek naar hem op.

Terwijl mijn blik van de letters op papier naar zijn ogen reisden verslikte ik me: het sportbroekje bleek geen sportbroekje maar een lang t-shirt te zijn. Meneer had geen broek aan. Zijn slappe, vleeskleurige lid hing lusteloos over het muurtje. Geen woord van zijn laatste zin drong tot me door, ik was te druk bezig met me verbazen over zijn kledingconstructie. Toen hij rechtop stond leek het echt een broekje, maar al die tijd bleek hij dus twee t-shirts over elkaar gedragen te hebben. Een grijns kon ik niet onderdrukken: wederom had ik het voor elkaar gekregen de verwarde mens naar me toe te trekken.

Nog geen vijf seconden nadat ik kennis had gemaakt met zijn eenoog stapten er twee jongens in een auto die recht voor ons geparkeerd stond. Ik realiseerde mij meteen dat zij nu vrij uitzicht op zijn jongeheer zouden hebben. En ja hoor: gniffelend en hoofdschuddend reden ze weg.

Ook hij bleek hun blikken gezien te hebben en hij drapeerde de plastic zak tussen zijn benen. Terwijl ik heel blij was dat hij dit deed bedacht ik me ook dat het toch opvallend was dat hij dus wilde verhullen dat hij geen broek droeg. Wanneer iemand deze kleding aantrekt, kan het hem toch niet ontgaan dat er een cruciaal kledingstuk mist, dacht ik zo. Maar goed, daar zat ik dan met een man zonder broek op een muurtje. Hij stond op en draalde wat rond. Ondertussen hield hij zijn shirt met zijn rechterhand achter zijn rug vast, waarschijnlijk met het idee dat zijn jongeheer dan niet door een windvlaag opeens om de hoek kon komen kijken.

Wat hij er werkelijk mee bereikte was dat zijn eenoog precies onder de rand van zijn shirt uit piepte. Ik hoopte dat mijn lift er snel zou zijn. Meneer kwam ook nog op het idee gehurkt bij de stoeprand te gaan zitten, gelukkig wederom met de tas tussen zijn benen.

Ik overwoog hem simpelweg te vragen waarom hij geen broek droeg, ten slotte kwam hij totaal niet verward over, ik dacht dat hij zo’n vraag wel zou kunnen hebben. Twee tonnetjesronde dames kwamen naast mij op het muurtje zitten, al kletsend in een dorps dialect. Ik bedacht me dat mijn vraag nu niet zo heel tactisch meer zou zijn. Ik wilde hem niet verder in verlegenheid brengen en besloot de situatie maar gewoon te laten bestaan zoals hij bestond. Hij hervatte zijn gesprek met mij weer, ijsbeerde wat (‘Doe dat nou niet jongen.’), knikte naar een langsrijdend politiebusje (‘Ah, hij is een bekende van ze. Dat geeft in ieder geval aan dat hij niet zomaar verloren rondloopt hier.’). De dame net naast mij wierp me stiekem een vragende blik toe. Ik haalde mijn schouders op, ik had ook geen idee wie dit was.

Uit het niets meldde hij plots lang genoeg gewacht te hebben. Terwijl eenoog nog steeds de wijde wereld in keek zei hij er maar weer vandoor te gaan. Ik vertelde hem dat dit mij een goed idee leek, en wenste hem verder succes.

Terwijl meneer de weg overstak en om de hoek verdween barstten de twee naast mij los. Gierend en hikkend, in hun eigen dialect (dat ik vrij zal vertalen hier), vertrouwden ze mij toe dat ze de situatie ietwat vreemd hadden gevonden: "Ik denk, wat heb ik me nu dan!" riep de een. " Dat geeft het zich toch niet!" vulde de ander aan. "Wat was me dat voor eentje?" en "Het kan zich toch niet gekker worden!" vlogen over en weer. Ik glimlachte dat ik er ook niets aan kon doen, dat het mij ook hogelijk verbaasd had toen ik het opmerkte. Net nadat we onze zienswijzen gedeeld hadden kwam mijn lift aangereden. Ik opende de deur en groette de twee vrouwtjes nog voor ik instapte.

"Vrienden gemaakt tijdens het wachten?" grinnikte de laatkomer. Ik schoot in de lach: "Wil je het echt weten?"

34 Reacties

‘ik wilde hem niet in verlegenheid brengen’…Wenz, je bent te altruistisch. :) Ik geloof dat meneer zichzelf al (bewust) in verlegenheid heeft gebracht.

Studenten met rode rokjes die rechten studeren?…mmmm…op de faculteit lopen ze zo niet rond, misschien dat ze het in hun vrije tijd aanhebben? Maar volgens mij heeft hij ‘legally blonde’ gezien en vervolgens wat fantasien gekregen.

Kortom: ik geloof je hoor :)

Geplaatst op 24 september 2006 om 11:13

Hahahaha, ja nee, ik bedoel, het is zo lullig (ahum) voor hem als hij toevallig gewoon echt geen broek had, en ik daar dan over iets zou zeggen… :S :D

Geplaatst op 24 september 2006 om 11:28

hahahaha :D Wat schrijf je nu ‘als hij toevallig echt geen broek aan had’???
Maar dat was toch ook zo?
Maar misschien was het gewoon opendag bij het gekkenhis?? ;)

Geplaatst op 24 september 2006 om 13:02

Maar dat kan echt niet!! *Checkt de categorie:* Gedachten. En daarover schreef je: “Altijd gebaseerd op feiten en dus altijd iets dat ik heb meegemaakt, of iets dat me bezighoudt in het directe dagelijks leven.”
Dan moet het dus echt zijn! Hahahahahahahaha, wat een toestand. Inderdaad jammer dat je geen camera bij je had.
De dame in rode rok zal wel een hotmaildate zijn die tijdig in de gaten kreeg dat ze een afspraak met haar minder begaafde neef was aangegaan.
(‘Eenoog’? Die kende ik nog niet.)

Geplaatst op 24 september 2006 om 15:12

Whahahaha, geweldig zeg. Vooral het stukje over hoe hij zijn ‘lusteloze lid over het muurtje heen drapeert’. Ik vermoed dat Epi het verder bij het rechte eind heeft. Zijn ‘rode rokje’ zal idd wel een hotmail-date geweest zijn. Moet je je voorstellen dat je dan nietsvermoedend aan komt wandelen en ziet dat je msn of mail maatje zijn vitale onderdelen maar vrijelijk in het rond laat wapperen. Wat zal ze zich naakt hebben gevoeld in haar zo herkenbare rode rokje. Waarschijnlijk zag ze geen andere oplossing dan haar rode rokje uit te trekken, die in de eerste de beste prullenbak te deponeren om vervolgens doodkalm haar weg te vervolgen, gehuld in blouse en kousen. Aangezien hij dat zelf ook volstrekt normaal vond zal het hem niet opgevallen zijn.

Geplaatst op 24 september 2006 om 16:51

Goed lezen, GobboE… :P

Geplaatst op 24 september 2006 om 16:51

Hahahahahahaha.
Jammer dat ik er niet bij was, want ik ben dus iemand die het “recht voor de kop” zegt.
Zeker weten, dat ik hem gevraagd had of hij geen geld voor een onderbroek had, dan kon hij van mij wel 2 euro krijgen om er een te kopen.
Maar ja, zo hebben die twee dametjes ook nog genoten.

Geplaatst op 24 september 2006 om 20:22

Hahaha, nee hij zei dat als hij normaal gesproken te laat kwam, zij altijd ‘over de zeik’ was, terwijl nu zijzelf te laat was. Dus dan zouden ze elkaar vaker gezien hebben.

But then again: die vent had geen broek aan, wat moet je dan nog serieus nemen? :P

En ja, het is echt gebeurd. Al had ik dat liever anders gezien. ;)

Hahaha Mieke, klopt, op deze manier hadden de dames nog iets te vertellen! :P

Geplaatst op 24 september 2006 om 20:42

Eep: ” haar minder begaafde neef” -> HAHAHAHAHAHAA. :P (Al was hij niet minder begaafd, zo ver ik kon beoordelen. Hij miste alleen een broek. Maar dat terzijde, je uitdrukking is stuiptrekkend grappig! :P)

Geplaatst op 24 september 2006 om 20:43

*bloos*

Dat ‘over de zeik’ gaan als hij te laat was op hun afspraak is een nieuw detail. Ik hou het erop dat hij dat gefantaseerd heeft, uitgaande van ervaringen met voorgaande dates.
Door je laatste afbeelding (die ik net beter bekeek) begrijp ik nu de term ‘eenoog’.:D

Geplaatst op 24 september 2006 om 22:43

Hahahaha, ja ik geloof dat je de vergelijking te pakken hebt he? ;)

Geplaatst op 25 september 2006 om 07:45

Dacht het wel. Het plaatje is niet meer zo intrigerend. :S

Geplaatst op 25 september 2006 om 09:51

Zo zie je weer, de verhalen liggen op straat. Je moet er wel oog voor hebben naturlijk. ;-)

Geplaatst op 25 september 2006 om 10:30

Eén oog, wel te verstaan. :))

Geplaatst op 25 september 2006 om 15:03

Wij hebben hier helemaal geen dames in rode rokjes die rechten studeren. Die hebben allemaal gewatteerde, mouwloze, synthetische dingetjes aan en een warrig paardestaartje dat net niet helemaal door het elastiekje is gehaald.
Mannen in blote lussen hebben we wel, maar dan doorgaans ‘savonds en ‘snachts als het donker is.

Geplaatst op 25 september 2006 om 16:23

Oh hemel wat moet jij je ongemakkelijk hebben gevoeld zeg. hahaha ;-D

Geplaatst op 25 september 2006 om 18:10

de verhalen liggen op straat, je moet ze alleen “zien”! met twee ogen nog altijd handiger dan met een! ;=)

Geplaatst op 25 september 2006 om 19:11
Olief

Je weet ze wel weer aan te trekken zeg ;)

Geplaatst op 25 september 2006 om 19:43

Ja lach er maar om, ik zat er maar mooi mee. Haha, zucht. Zolang het maar af en toe gebeurt overleef ik het wel. :)

Geplaatst op 25 september 2006 om 20:29

En precies Annis: ik dacht ook al dat die studenten nooit in rode rokjes liepen, jouw beeld klopt met mijn beeld. Maar ach, die man was waarschijnlijk een broekie op het studentenvlak. ;) In ieder geval een luchtige persoonlijkheid… :P

Geplaatst op 25 september 2006 om 20:31

Lekker verhaal om te lezen. Mooi avontuur.

Geplaatst op 25 september 2006 om 22:37

Denk dat ik maar eens met een rood rokje in stationsbuurten rond ga hangen…. je makt nog eens wat mee :)

Geplaatst op 26 september 2006 om 00:04

Don, ‘mooi’ is niet het woord dat in me opkwam. ;)

Haha Thirty, ik raad het je af. :P

Geplaatst op 26 september 2006 om 08:15

Mét camera dan hè! ;)

Geplaatst op 26 september 2006 om 10:26

Wenz, wat zegt dat over jou, als jij dit soort lui aantrekt? ;-P

Geplaatst op 26 september 2006 om 18:42

Een eenoog??? Wat een bijzondere naam.. “Zal ik je lekkere harde eenoog even in mijn….ehm”…in ieder geval, wat een bijzondere naam voor zoiets. Zeg ik nu opeens 2x dat ik dat een bijzondere naam vind?

Geplaatst op 26 september 2006 om 20:41

In het Zuid-Afrikaans is het in ieder geval een gangbare benaming, zie hier (achter ‘penis’). Sowieso een zeer hilarische site!

Geplaatst op 26 september 2006 om 22:18

Hier meldt zich een expert op het gebied van vrouwelijke, Leidse rechtenstudentenkledei. Ik had er ooit 80 onder mijnhoede….

Die dames dragen doorgaans fantasieloze jeans, en bij gelegenheid een cocktailsetje.

Ik denk dat dit zo’n gelegenheid had moeten zijn…

Geplaatst op 26 september 2006 om 22:32

En Annis heeft natuurlijk helemaal gelijk met haar toevoeging over de haarelastiekjes.

Geplaatst op 26 september 2006 om 22:34

Hahaha Yo, beter 80 onder je hoede dan onder je roede, als ik het goed begrijp.

Geplaatst op 26 september 2006 om 23:35

Misschien was hij wel haar leraar en testte hij of ze wist dat het onder schending van de openbare orde valt dat hij geen broek aan had…? Indecent exposure?
Ofzoiets, want ik weet er natuurlijk niks van.

Weer eens wat anders dan een potloodventer, alleen mis je dan dat moment van spanningsopbouw =:~)

Geplaatst op 27 september 2006 om 01:10

P.S. Ik hoop dat het niet je nieuwe woning is op dat plaatje bovenin…

Geplaatst op 27 september 2006 om 01:13

Whahahaahhahaaa Carool! :P

En Yo, wil je Epi niet meer van die smerige voorzetjes geven? ;) :P

Ghaha, Marijne, misschien was hij inderdaad haar praktijkleraar. :D Daar ben ik dan mooi de dupe van geworden!

En uiteraard is dat niet mijn nieuwe woning, maar mijn droomwoning. ;) (Gewoon een mooie foto op vakantie in een vervallen huis gemaakt dus. :D)

Geplaatst op 27 september 2006 om 07:57

Haha Colinda, je hebt gelijk. :P Maar volgens mij is die site wel een beetje straattaalachtig, ze doen het er een beetje om geloof ik, zoveel mogelijk ‘vieze’ woorden bij elkaar te rapen. :D

Geplaatst op 27 september 2006 om 08:03