*Zakelijke mededeling

Er moet mij iets van het hart. Voor eens en voor altijd wil ik proberen duidelijk te maken hoe mijn gedachtegang, en dientengevolge mijn log, werkt. Ik nam steeds aan dat dit duidelijk zou zijn, maar ik krijg meer en meer signalen dat dit toch niet het geval blijkt.

Allereerst wil ik graag aanstippen dat er absoluut een hoop logs te vinden zijn die niet meer dan veredelde dagboeken zijn, maar dat Denkendoetgeenzeer daar niet onder te scharen valt. Ik schrijf dit log omdat ik graag schrijf. Natuurlijk ook om mijn gedachten uit te kristalliseren, reacties van anderen te krijgen die mij weer aan het denken zetten en omdat het een heerlijke manier is om een stukje van jezelf met anderen te delen.

In die zin is alles wat ik schrijf op één of andere manier relevant voor mij: anders zou ik het immers niet schrijven of posten. Maar, en dit wil ik echt graag benadrukken, het schrijven staat altijd voorop. Nooit de andere aspecten, de chronologie, de details, de data of tijdstippen of welke andere ‘met het dagelijks leven raakvlakken hebbende zaken’ dan ook. Tevens is mijn categorie ‘Fictie’ altijd verhalend, soms gebaseerd op feiten, maar altijd verwerkt tot een fictief, dus nooit gebeurd, verhaal. ‘Alledag’ daarentegen is veelal mededelend, altijd gebaseerd op feiten en dus altijd iets dat ik heb meegemaakt, of iets dat me bezighoudt in het directe dagelijks leven.

Tot zover de mededelingen voor mensen die op mijn log langskomen en zich afvragen ‘of ik dat echt allemaal meegemaakt heb gisteren’. Het is heel overzichtelijk: kijk even naar de categorie wanneer je twijfelt.

Nu rest mij nog de andere categorie lezers duidelijkheid te verschaffen: De mensen die mij in het echte leven kennen, of denken te kennen. Ik schrijf dus immer met het schrijven vooropgesteld. Dus wanneer ik vertel naar de winkel te zijn geweest met twee vriendinnen en een vriendin van een van die twee vriendinnen, die ik verder amper kende maar die toch meeging (zucht, u hoort het al) dan zal ik, voor de leesbaarheid, simpelweg ‘drie vriendinnen’ schrijven. Wanneer iets eergisteren gebeurd is loopt u het risico hier te lezen dat het gisteren gebeurd is. Wanneer ik avondeten ging kopen maar eigenlijk bij een vriend ging dineren en deze aankopen dus niet voor mijzelf maar voor de ander waren zit de kans erin dat dit niet uit het verhaal zal blijken.

Wat ik bedoel te zeggen: ook in de categorie ‘Alledag’ zal ik altijd de lezer voorop stellen, en niet de feiten. Iets dat niet relevant is voor het verhaal zal ik niet vermelden. Iets dat te persoonlijk is zal ik veralgemeniseren. Iets dat onhandig leest zal ik vergemakkelijken. Nu vraag ik simpelweg om alles wat hier te lezen is, te bezien in het grote geheel. Wanneer ik via via te horen krijg dat mensen voorbarige conclusies trekken omdat ze een bezoek aan mijn log brengen en ieder woord letterlijk nemen slaat de schrik mij om het hart. Ik wil niet het zoveelste log zijn dat plotsklaps opgedoekt moet worden omdat ergens iemand er aanstoot aan nam.

Ik zal nooit dingen uit mijn duim zuigen en die als waarheid op mijn log posten. Maar ik zal wel de vrijheid nemen om de details, die alleen mensen die mij kennen iets zullen zeggen, weg te laten of te versimpelen. Wanneer dit log gelezen wordt, val dan niet over details. Lees dit log zoals u een boek leest, niet zoals u een krant leest. En mochten er nog onduidelijkheden zijn: het staat u vrij om te vragen. Denken doet geen zeer, weet u wel. Laten we dat zo houden.

37 Reacties

Dat is heldere taal Wenz. ;)

Geplaatst op 8 september 2006 om 10:05

Zo Wenz, dat is een hele disclaimer :)
en idd duidelijke taal.

Ik heb je log altijd gelezen als verhalend. Al moet ik zeggen dat ik ook wel geinteresseerd ben in de zaken die je geinspireerd hebben tot het schrijven van het een of ander. Vandaar dat ik wel eens vroeg: ‘grappig je schrijft dit, heb je iets dergelijks ooit meegemaakt’ of ‘hier schrijf je regelmatig over, is het iets wat erg belangrijk voor je is.
Ik hoop dat als je dat niet leuk vond, dat je het gewoon geegd zou hebben (je hebt/had per slot van rekening ook mijn e-mail adres :) )

Ik ben geinteresseerd in je verhalen, maar ook in de persoon die erachter schuil gaat (als ik even mag refereren naar mijn logje over persoonlijkheid en weblogland).

Het enige wat ik nog kan zeggen is, ik vind je log fascinerend en ik lees graag meer. Als iemand lastig is dan kunnen we die altijd gezamelijk opwachten in een donker steegje in weblog-land ;)

Geplaatst op 8 september 2006 om 10:28
joost

Als alles opgedoekt dient te worden waar iemand aanstoot aan neemt, kunnen we de hele mensheid wel opdoeken.

Geplaatst op 8 september 2006 om 11:03

Dat ik je nu pas heb ontdekt! Wat schrijf je goed. Het voelt alsof ik met een boekje in een hoekje zit, bij een knisperend haardvuur =:~)

Geplaatst op 8 september 2006 om 12:03

Multatuli zei het zo: wat waarheid is in het algemeen, is leugen in het bijzonder.

Geplaatst op 8 september 2006 om 15:12

Wenz ga lekker door met je prachtige verhalen. Het is juist een verademing ook eens wat anders te lezen. Je schrijft erg mooi en lees je graag..ookal reageer ik weinig..ik geniet…

Geplaatst op 8 september 2006 om 17:47

Mensen willen graag dom gehouden worden. Ik weet er alles van.
Toen ik mijn eerste zelfgemaakt bundel uitbracht, rond 1995, mochten er ineens een hoop mensen niet meer met mij omgaan, want ik was een junk, een hoer, ja Mariska, ook ik werd een hoer genoemd, een zwerver, en een alcoholist. Vreemd, erg vreemd.

Geplaatst op 8 september 2006 om 18:15

Er zijn heel weinig mensen die zeggen wat ze denken.
Er zijn ook heel weinig mensen die schrijven wat ze denken.
Ga alsjeblieft verder met je verhalen, want juist de mensen die eerlijk zijn, zijn mij het liefste.
Het is volgens mij de angst in een spiegel te moeten kijken, waarom de meeste mensen zulke verhalen als die van jou niet willen en niet durven te lezen.

Geplaatst op 8 september 2006 om 18:46

Gobboe, de vragen die jij stelt vind ik totaal geen probleem. Soms zijn de echtgebeurde verhalen zo vreemd dat ik het zelf ook zou vragen als een ander het schreef. :) Wat ik op prijs stel is dat je juist vraagt als je twijfelt, en niet zomaar conclusies trekt zoals Erwin beschrijft. (Erwin, mensen hebben vaak de neiging de ik-persoon aan te zien voor de schrijver, ik ken het probleem.) En Gob, als ik je in een steegje nodig heb kom je me helpen hè? ;)

Joost, ik bedoelde niet zozeer dat mensen aanstoot nemen aan het log, maar meer dat er een enkeling is die alles te letterlijk opvat. En mij dan ook nog eens niet eens persoonlijk kent, maar wel conclusies trekt. Vermoeiend. :)

Allemaal dank jullie wel voor jullie visie hierop. Dat sterkt me. Ik heb het gevoel absoluut mezelf te zijn op dit log, ik schrijf wat ik wil, wanneer ik wil. Ook is alles persoonlijk, over mijn werk, mijn vrije tijd, wat mij bezighoudt, noem maar op. Alleen is het verhalend en geen dagboekvorm. Daarnaast: ik ben niet iemand die alles beschrijft wat er gebeurt ‘in real life’, simpelweg omdat ik daar de behoefte niet toe voel. Wanneer ik dan details weglaat, is dat mijn keuze. Ik vind het echt fijn te horen dat jullie het zo te zien wel allemaal kunnen plaatsen en waarderen. :)

Marijne: welkom. :D

Geplaatst op 8 september 2006 om 19:26

Je schrijft zo mooi, zo intrigerend dat ik soms niets lievers wil dan de mens achter de schrijfster te zien in wat je schrijft. Het is een valkuil. Eentje die zo groot is dat je er makkelijk in valt.

Geplaatst op 8 september 2006 om 20:48

Wat bedoel je daarmee Fride? Ik heb het over mensen die voorbarige conclusies trekken of zich aangevallen voelen door dingen die op mijn log staan…?

Geplaatst op 8 september 2006 om 20:50

Ik wil duidelijk maken met mijn reactie; dat ik soms je log wil lezen als een feitelijk stuk wat me meer inzage zou doen geven in de mens achter wenz.

Geplaatst op 8 september 2006 om 21:08

Dat snap ik, en zoals ik al zei: ik heb het idee dat ik ook persoonlijk ben op mijn log. Dus dat kan. :) Maar nooit te letterlijk nemen.

Geplaatst op 8 september 2006 om 21:10

Wenz, het leuke om eventjes op jouw log te kijken is juist die redenen die op schrijft. Juist in jouw log laat je me binnen in een fictieve wereld, waarvan ik weet dat de verhalen rond gemaakt zijn. (wat boeit de relatie van de drie meiden in de stad) Her en der wat aangescherpt, om een statement te maken, om zo de hersenen te pijnigen (wie zegt dat denken geen zeer doet? ;-) ) Het is overduidelijk wat verhaaltjes zijn, en ook zo ervaren moeten worden. Evenals het duidelijk is wat jouw mooie of ontroerende momentjes zijn die je wilt delen met de rest van deze cyber wereld, dmv filmpjes e.a.. Lieve (want volgens mij ben je dat wel) Wenz, laat mij alsjeblieft dat verzonnen beeld van jou behouden. Met af en toe een twijfel of dit al dan niet deels gebaseerd is op het echte leven…

Geplaatst op 8 september 2006 om 21:20

Ik ken het verschijnsel, hoor. Maar al te goed vrees ik. Het is zeker geen krant, al helemaal geen dagboek, maar een web-log en als je het aan mij vraagt moet je dat ook gewoon zo laten. Persoonlijk zit ik niet te wachten op een dagelijkse opsomming van feiten en gebeurtenissen. Het zit hem juist in de vorm waarin jij de dingen giet, en het sausje waarmee je het besprenkelt dat je verhalen en logs zo persoonlijk maakt. Dat maakt ze juist ‘echt’ en ‘eerlijk’. Ik vind het een feest eens verrast te kunnen worden door iemand met een interessante gedachtegang. Mensen die daar zwaar aan tillen of zich aangesproken voelen…..Nou ja, dat zegt dan denk ik meer over die mensen.

Geplaatst op 8 september 2006 om 23:45

Als er één log moet blijven dan is het wel die van jou, Wenz.
Je trekt je toch niet teveel aan van die ‘enkeling die jou niet eens persoonlijk kent, maar wel conclusies trekt’? Ja, het is vermoeiend om je steeds te ‘moeten’ verdedigen terwijl je niets hoéft te verdedigen.
Hier op het log kun je zo’n reactie nog negeren, of eventueel een ban uitdelen als het te vervelend wordt. Als je in real life met het onbegrip wordt geconfronteerd is het lastiger. Succes, en zorg alsjeblief dat je in ieder geval mijn logtijd overleeft.;)

Geplaatst op 9 september 2006 om 00:02
kronkel

jeej, kronkel is dronken (vrij rijm ;-)) en inderdaad, dronken mensen spreken niet per definite de waarheid. *fluistert* maar het kan wel
wenz, ik ben heel erg blij dat ik je als real life persoon ken en o.h.a. kan ik het wel allemaal scheiden. het is gewoon de algemene nieuwsgierigheid naar dat wat wenzen (kom maar op met je taalpolitie!) mensen maakt, dat er voor zorgt dat ik zaken door elkaar kan gaan halen.

oh en hoe ik het herken dat je het gevoel kan hebben dat de meest eenvoudige zinnen al je karaktertrekken en heel je hebben en houden blootgeven. (of heb ik dit gevoel dan toch alleen??)

Geplaatst op 9 september 2006 om 00:34

he-le-maal een vrouw naar mijn hart! daar zit ik ook mee. waarheidsgetrouw schrijven is mijn streven maar omwille van het schrijven volg ik dezelfde strategie.
fijn om zoveel herkenning te zien op een log die ik niet kende…leuk!!!!!!

Geplaatst op 9 september 2006 om 00:41

Sonja en Dré: mooi omschreven. :) En ja, eigenlijk is het wel zo: niks aantrekken van de enkeling die het niet kan plaatsen. Maar zoals Epi ook al zegt: irl is dat moeilijker dan op het web. (En Eep, natuurlijk blijft mijn log bestaan. :))

Jackie*, op jouw log herken ik ook dat jij hetzelfde doet. En zo wel meerdere mensen, omdat het nu eenmaal om het lezen gaat en niet om de waarheidsgetrouwheid. Misschien is dat het wel: mensen die dit gegeven niet kennen snappen dus ook niet waarom je niet (zoals bij een dagboekvorm) alles precies zo beschrijft als het is.

Achja, na al jullie reacties ben ik weer in de positie me geen zorgen meer te maken, het gros kan het prima plaatsen merk ik. :)

Kronkel: je was echt dronken hè? :P (Ook op Gangenstelsel ben je slap aant l*llen… :D)

Geplaatst op 9 september 2006 om 08:10

Lekker dronken laten zijn, helemaal als ze slap aan het lullen is, kan ik me naast haar scharen, maar dit terzijde!

Wenz, kom op het is allemaal echt gebeurd en de ik figuur is allemaal jij, dat weten we toch allang! Verschuil je toch niet zo !! ;-)

Geplaatst op 9 september 2006 om 10:53
Niemand

Je hebt helemaal gelijk, Wenz. Het mooie van je schrijven is, vind ik, dat je heel persoonlijk kunt schríjven, zonder dat het per se persoonlijk ís. Met andere woorden: je kunt alles wat je ziet, hoort, leest – gebruiken om over te schrijven. Het heeft met jou te maken, want jij nam het waar en vond het de moeite waard om op te schrijven – maar jij bént het niet. Of niet per se. Of niet altijd. Of niet helemaal. Het is bij jou begonnen, het is dóór jou begonnen en in werking gezet, maar waar het uitkomt doet er niet toe. Of het nog steeds dicht bij je staat of dichterbij de voordeur van de buurman of dichterbij iemand uit een land hier heel ver vandaan.
Het is sowieso heerlijk om van de waarheid een verhaaltje te maken en willekeurig wat kleine of grotere dingen te veranderen. Ga gewoon door met wat je doet, ik zou het ook heel erg zonde vinden als je ermee stopte.
Ik lees je graag.

Geplaatst op 9 september 2006 om 12:48
Cynthia

Van mijn part lieg je je hele leven aan elkaar op je log (óf juist niet)als het verhaal maar mooi is; alles voor de literatuur… maar ik begrijp wat je wil zeggen: ken nog zo iemand die in real life in de problemen kwam en zodoende gedwongen was zijn weblife op te geven…eeuwig zonde vond ik het.

Geplaatst op 9 september 2006 om 21:22
Cynthia

..of is het VOOR mijn part?

Geplaatst op 9 september 2006 om 21:22

Search, je hebt me door. ;) :P (Trouwens, Kronkel is een mannetje, geen vrouwtje. :))

Niemand, zo denk ik ook over jou, dus noooooit meer zomaar logjes verwijderen, ok? :)

Cyn: het is voor mijn part ja. :)

Geplaatst op 10 september 2006 om 07:52

Dronken mannelijke kronkels……a ha, dat wordt natuurlijk direct een heel ander verhaal!

Natuurlijk heb ik je door, ik weet toch immers alles!

Geplaatst op 10 september 2006 om 13:34

Het loggen wordt zo wel erg ingewikkeld. Voor mij staat ook het plezier van het schrijven voorop! Ik werd er erg moe van om rekening te houden met al die mensen die een bepaalde interpretatie hadden bij wat ze lazen. Ik schrijf nu uitsluitend datgene waaraan ik behoefte heb.

Geplaatst op 11 september 2006 om 22:58

Een goede insteek ja, het is tenslotte je eigen log. (Mooi verwoord: mensen die er hun eigen interpretatie aan geven.)

Geplaatst op 12 september 2006 om 07:39

*whieeeeuw* nicely said! :D

Geplaatst op 12 september 2006 om 09:30

Het is een moeilijk punt, over zaken schrijven waar mensen die je kennen aanstoot aan kunnen nemen. Is erg vervelend. Maar je moet maar gewoon zo door gaan, hoor.
‘Ik schrijf dit log omdat ik graag schrijf.’
Ik hoop dat je het leuk blijft vinden, want het blijft fantastisch om ‘je’ te lezen.

Geplaatst op 13 september 2006 om 14:26

Dankjewel. :)

Geplaatst op 14 september 2006 om 07:34

jeetje.. zit hier bijna met stomheid geslagen. Wat een beheersing van NL.. en nog erger: slechts een kwart eeuw oud! Ik lees je reacties altijd bij mijn buufje Ruwina en besloot eens op jacht te gaan naar de Mens achter Wenz. Helemaal geen man van in de 40.. Wat kan je soms toch anders overkomen dan je wilt he?! Ik ga je lezen vrouw! Groet van 10

Geplaatst op 23 oktober 2006 om 13:09

Ik ben geen man van 40 nee. ;) Maar bedankt voor het nogmaals duidelijk maken daarvan. :P (Bedankt voor je compliment dus. :))

Geplaatst op 24 oktober 2006 om 08:24

Je hebt een pareltje hier!

Geplaatst op 30 april 2007 om 09:46

Wauw! Ik kan dit stuk zo copieëren en op mijn weblog zetten. Ik herken het enorm. Geweldig. :-)

Geplaatst op 14 juni 2007 om 22:37

Ik doe niet anders en ik deed niets anders (toen ik lennard was)

Het is duidelijk ;)

Geplaatst op 8 januari 2009 om 18:43

Ik heb jarenlang een website gehad en nu een gratis blog, ooit ben ik verdwenen van het WWW juist omdat mensen altijd schijnen te denken dat alles wat je schrijft de waarheid is en de realiteit van de dag. Zelfs de intimi lieten zich soms meeslepen door de fantasie en verloren zo de werkelijkheid uit het oog.
Eigenlijk is het jammer dat je een dergelijke uitleg dient te geven. Ik heb nog nooit een ‘papieren’ schrijver in zijn boek zien uitleggen dat het om fictie vermengd met feiten ging, eerder andersom: dit is autobiografisch……op het WWW gaat men er van uit dat het autobiografisch is en moet je uitleggen dat je deels fictief vertelt.

Met mijn nu verse terugkomst hoop ik beter ‘gewapend’ te zijn tegen een te opdringerig lezerspubliek, wat in ieder schrijfsel wel een personificatie denkt te lezen van of mijzelf of henzelf.

Geplaatst op 7 oktober 2009 om 14:27

Inderdaad JC, scherp opgemerkt, dat verschil tussen boeken schrijven en op het web schrijven. Mensen zijn om een of andere reden geneigd zichzelf of anderen ergens in te herkennen, ongeacht hoe logisch dat is.

Geplaatst op 8 oktober 2009 om 09:53