*Dubbel

Zodra ik mijn ogen sluit gebeuren de vreemdste dingen hier ‘s nachts, de afgelopen tijd. Mijn droomwereld lijkt een eigen leven te gaan leiden, in een vrij letterlijke zin. Droomde ik vroeger losse flarden, indrukken, van alles door elkaar; de laatste tijd lijk ik een leven er op na te houden in de nachtelijke uren. Dromen van jaren geleden, die ik vergeten was tot het moment waarop ze een vervolg kregen, rijgen zich aan elkaar.

Zo was er een huis, bewoond door vrienden van mij. In mijn droom welteverstaan, ik had die personen nog nooit in mijn leven ontmoet, dat pand nog nooit in mijn leven aanschouwd. Maar in je droom is het overduidelijk welke rol alles en iedereen in je leven inneemt, zonder twijfel. De eerste keer dat ik in dat huis was, verhuisde een van mijn vrienden zijn inboedel van de ene naar de andere kamer in dat pand. Op een of andere manier resulteerde dat in een actie van mij waarin ik, in een rode deken gehuld, uit het raam klom.

Jaren later stapte ik precies datzelfde pand binnen, waar diezelfde vrienden al die tijd bleken te hebben vertoefd. Alsof het niets was pakte ik de draad weer op en bewoog me voort alsof ik nooit was weggeweest. Liep zelfs de voormalige kamer van de verhuisde man binnen, om me rondkijkend te realiseren dat hij verhuisd was, en hem dus in zijn nieuwe kamer op te gaan zoeken. Dit bezoek resulteerde in een keuken vol naakte vrouwen, inclusief mijzelf. (In je dromen is niets raar, navertellende realiseer ik me dat dit, uitgesproken in de wakende wereld, anders kan overkomen.) Weer later rende ik in datzelfde huis voor mijn leven, op de hielen gezeten door binnenstebuiten gekeerde mensen. Ik kon de weg daar al blindelings vinden, zoals in mijn eigen huis overdag.

Vannacht was ik in een of ander openbaar gebouw, waar allerlei vreemde zaken gebeurden. Mijn dagleven vermengde zich op ingenieuze wijze met mijn nachtleven. Opeens viel iemand mij in de armen, vertellend hoe hij mij gemist had. Jazeker, het was iemand uit mijn droomvriendenkring. In mijn droom realiseerde ik me dat ik al maanden niet meer daar geweest was, wat (zacht uitgedrukt) een vreemde ervaring was. Aldaar raakte ik nog slaags met een voorbijganger, wat mij uiteraard niet verbaasde in mijn slaaptoestand. De hervonden droomvriend nam mij mee naar een hoek van de ruimte, waar de rest van mijn droomvriendenkring mij een warm onthaal gaf. Ik herkende ze allemaal nog, het was echt een vrolijk weerzien.

Wat later ontwaak ik met een verward gevoel, een mengeling tussen schuldgevoel en blijheid hen ‘teruggezien’ te hebben… Ik was altijd degene die kon melden nooit samenhangende verhalen te dromen. Op een bepaalde manier is dat nog steeds zo, ware het niet dat ik ‘s nachts mijn eigen huis en vrienden blijk te hebben. Onveranderlijk door de jaren, en toch groeien ze met me mee. Nu ik ze teruggezien heb, vrees ik voor nog meer drukte. Niet alleen overdag moet ik nu binnen een sociaal netwerk bewegen, het ziet er naar uit dat dit ook ‘s nachts het geval gaat zijn. Een bijzondere gewaarwording.

20 Reacties

Cynthia

Druk hoor, om zoveel vriendschappen te onderhouden; overdag en dan ook nog eens ‘s nachts… én dan ook nog eens al die weblogvrienden die er her en der doorheendwarrelen…
àh toe, Wenz mag ik ook een “injedroomvriendin” zijn hahhahaha, ik zie je vannacht bij een nieuw avontuur!

Geplaatst op 10 juli 2006 om 19:56

Erg ingewikkeld. Heb je in je dromen ook het idee dat het een ‘moeten’ is, die contacten onderhouden, of gaat het vanzelf?
Ik droom helaas nog steeds in flarden, maar dat kan dus zomaar veranderen. Er is nog hoop.:)
(Goed idee Cynthia!)

Geplaatst op 10 juli 2006 om 20:46

In mijn droom realiseerde ik me dat ik al maandenlang niet meer daar naartoe gedroomd was zeg maar, en voelde ik me daar schuldig over. Ook die droomvriend was even beledigd, vandaar ook mijn gevoel denk ik. Aangezien ik niet kan kiezen waar ik over droom en die mensen toch steeds terugkomen, denk ik dat ik ze nog vaker zal bezoeken. Raar allemaal. :)
Cyn, ik zie je vannacht! :P

Geplaatst op 10 juli 2006 om 20:57

Er zijn manieren -zelfs droomtechnieken- om daar weer heen te gaan, als je dat wilt. En niet alleen in een (be)geleide dagdroom.
Annis is daar geloof ik ervaringsdeskundoloog in.

Geplaatst op 10 juli 2006 om 22:34
Cynthia

Hé Epy! Droom je mee? ik wacht bij de derde boom links in het bos vannacht…gaan we lekker buiten spelen

Geplaatst op 11 juli 2006 om 00:10

Ervaringsdeskundologen kan een mens altijd gebruiken! :D
En er waren geen bomen vannacht… jij nepper! Jij bent helemaal geen inmijndroomvriendin! ;)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 07:30

ik droomde dat de wereld van de mens om mensen draaide… echt enorm surrealistisch…

Geplaatst op 11 juli 2006 om 16:50

Klinkt toch dat je je dag dagelijkse mee neemt in je droom……alhoewel dat een eigen wereld heeft gecreerd. Staat die min of meer gelijk aan de “buiten wereld” , weet het allemaal niet zo precies mee r hoe en wat, Annis w.s. wel! en daarbij, het zijn ook allemaal maar idee-en die we wellicht tegelijkertijd met elkaar dromen…als we dood zijn worden we wellicht wel wakker.

Geplaatst op 11 juli 2006 om 19:31

Wacht maar tot je vandaag of morgen al dromende plotsklaps beseft dat je de bewuste droom weer aan ‘t dromen bent;) Dat gebeurt mij tenminste altijd bij dergelijke wordt-vervolgd-dromen; verder dan deel twee of uiterlijk deel drie kom ik dan ook nooit..

Geplaatst op 11 juli 2006 om 20:03

Ja Colinda, ik vrees lucide dromen, haha. Laat me gewoon slapen! ;) En wat die vervolgen betreft: het volgt elkaar niet echt op, het lijkt gewoon alsof ik daar een wereld heb, waar vaste mensen en gebouwen in voorkomen, waarin ik steeds andere en losstaande dingen beleef.
Search: zo interpreteerde ik het ook al, (een van de vele interpretaties) dat ik de spanningen van overdag ‘s nachts meeneem, letterlijk het projecteer in een zelfde soort droomwereld, al komen personen niet overeen, de strekking wel. Ik weet het ook niet. :)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 22:16

Moet ik nu jaloers op je zijn of niet? Ik droom de laatste tijd niets, althans ik kan het mij niet herinneren. Wel zo rustig, want godallemachtig ‘de vele emoties’die je dan ook allemaal moet doormaken. Terwijl het de bedoeling is dat je tot rust komt! ;-)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 22:36

Zou ik vannacht toevallig binnenwippen, bij het bewuste (of onbewuste…?) pand, waar was dan precies de keuken? ;)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 23:21

Whahahahahaha. Jij bent erg. :D Helaas, dan had je een jaar geleden moeten binnenwippen, toen gebeurde dat. :D
Overigens: jij bent een van de vele reallife vrienden die in mijn dromen dood gegaan is… Op een of andere manier zijn jullie allemaal wel eens gestorven, in mijn hoofd. Vreemd toch? :)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 23:23

Weer niks gedroomd vannacht. :( Maar overdag des te meer. ;)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 23:26

BB, ben vooral niet jaloers. :D

Geplaatst op 11 juli 2006 om 23:32

In mijn dromen is tijdreizen al een feit, dus verleden jaar is alsof het morgen was. Echter als ik op dat moment in jouw dromen al ben heengegaan, dan is het alsnog verkwiste tijd :D
Ben ik overigens ooit, op wonder- of niet-zo-wonderbaarlijke wijze, nog wederopgestaan in je dromen, of was het meteen vergaan en vergeten?
Als mensen in je echte leven geheel of naar de achtergrond verdwijnen, zul je ze misschien ook in je dromen uit het oog verliezen. Al is jouw methode natuurlijk wel heel radicaal… :)

Geplaatst op 11 juli 2006 om 23:52

Haha, volgens mij was dat in de tijd dat ik naar Haarlem verhuisde, dus je theorie kan goed kloppen: ik nam letterlijk afstand van iedereen zo ongeveer. :) Later ben je nog wel eens mee op avontuur geweest, maar zag je er heel anders uit terwijl ik in mijn droom wel ‘wist’ dat jij het was: Je kent het verschijnsel vast ook wel. :D

Geplaatst op 12 juli 2006 om 07:13

dromen…dromen is cool! :)

Geplaatst op 12 juli 2006 om 12:08

Dromen, vooral diegene die later een soort van de-ja-vu gevoel geven, die zijn cool. Tenminste als ze niet al te ernstig zijn. Er zijn trouwens ook diverse boeken over te krijgen over dromen, aleen daar kom ik dan weer niet uit, en uit die dromen dan weer wel. Kortom gewoon blijven dromen en je er niet druk over proberen te maken, daar worden ze alleen maar vager van.

Geplaatst op 16 juli 2006 om 18:26

Boeken over dromen ja, heb wel eens wat ingekeken, maar of het zijn van die standaard symboolverklaringsdingen, of van dat vage gepraat. ;) Ik kan er weinig mee tot nu toe. Gewoon maar laten bestaan inderdaad. :D

Geplaatst op 16 juli 2006 om 18:37