*Hoe het er steeds meer de schijn van heeft dat posttarieven per keer met een dartbord en een pijltje worden bepaald

Een niet aflatende bron van eh… vermaak, pakketjes posten (of zelfs gewoon een wafel proberen te kopen) hier in het pittoreske België. Zo toog ik vandaag weer richting Postpunt in een supermarkt hier in de buurt. Daar ga ik meestal, omdat het personeel in het officiële postkantoor hier mij niet zo aanstaat, zoals u zich wellicht nog kunt herinneren.

Ik had weer een armband verkocht, die ik altijd op dezelfde manier verpak en die dus – logischerwijze – ook altijd vrijwel hetzelfde kost om te versturen naar Amerika. Bij de balie stond een grijsharige dame die relatief nieuw is maar mij wel al geregeld geholpen heeft. Bij nieuwelingen moet ik meestal zeggen dat ze niet nodeloos in de computer naar ‘Amerika’ of ‘VS’ of  ‘USA’ hoeven te gaan zoeken, maar meteen naar ‘Verenigde Staten’ kunnen scrollen. (En dan niet per ongeluk op ‘Verenigde Emiraten’ klikken. Maar dat is weer een ander verhaal.)

Ik legde mijn enveloppe neer, zij klikte druk door het Postprogramma terwijl ze mijn pakketje op de weegschaal deponeerde. Na een klik of vier zei ze doodleuk: ‘Dat komt dan op dertig euro.’

Hahahahahaha, goeie, dacht ik.

‘Uhm, dat lijkt niet te kloppen…’ zei ik voorzichtig, ‘normaal gesproken ben ik nog geen vier euro kwijt namelijk…’ (Want als voormalig angststoornis-hebbende ben ik niet zo’n held in sociale situaties, en raak ik al volledig uit balans en kan ik linea recta mijn bed in om drie uur te slapen wanneer iemand alleen maar chagrijnig naar me kijkt – laat staan wanneer ik écht een discussie moet aangaan.)

Ze tuurde wat naar haar scherm, wierp een blik op mij, tuurde wat naar de weegschaal en leek toen toch het licht te zien. ‘Oh ja, ik zie ‘t al: vijfendertig gram, dat valt nog net eronder. Vanaf vijftig gram zou het wel op dertig euro zijn gekomen. Daar kunde ‘t bijna zelf voor brengen hè?’ Ze lachte en ik kon er ook wel om lachen. ‘Dan komt het op drie zestig.’ Ik legde mijn geld neer en zei ‘Das nogal ‘n verschil!’ terwijl ik opgelucht ademhaalde, blij geen discussie te hoeven starten.

Ik kreeg mijn wisselgeld, het pakketje verdween in de grote houten bak waar ‘brievenbus’ op staat en die een lieve postbode iedere middag trouw komt legen, en ik wandelde in gedachten verzonken weg. Hoe kon ze nu opeens op dertig euro uitkomen? Zo enorm zouden de tarieven toch niet gestegen kunnen zijn? Moest ik nu bij ieder pakketje ruzie gaan zoeken zoals ik dat voorheen al in het officiële postkantoor gedaan had? Een oneindig ja-nee gezanik waar ik alleen maar horendol van werd tot ik maar besloot niet meer daarheen te gaan? En toen daagde mij het allerraarste aan dit hele gedoe: hoe kon zij in godesnaam zeggen dat mijn pakketje 35 gram woog? Een verjaardagskaart weegt al meer dan dat! En wat nou ‘vanaf vijftig gram is het dertig euro’?! Zover ik weet is dat pas vanaf een kilo en wanneer het dikker dan drie centimeter is waardoor het niet door de brievenbus aldaar past – klein verschil met mijn bescheiden enveloppe.

Weet u, lieve lezer? Achteraf bekeken heb ik eigenlijk werkelijk geen énkel idee hoe ze toch uiteindelijk op het juiste bedrag uit wist te komen. Toch ook weer knap van haar, op een bijzondere manier.

9 Reacties

Je zal toch even niet heel erg alert zijn en zonder nadenken met je pinpas betalen. Maar hoe goochelde ze dat bedrag tevoorschijn, hm, als ik zelf zo iets zou doen was het omdat ik mijn bril niet op had.

Geplaatst op 21 februari 2011 om 19:43

Hilarisch! Ik heb het idee dat ze maar iets riep! Maar ongelooflijk, zo moeilijk kan het toch niet zijn? Kun je de posttarieven niet online vinden? Of een foldertje opvragen van de tarieven, kun je daarmee zwaaien als je weer iets wilt versturen!

Geplaatst op 21 februari 2011 om 20:37

Zou het zo kunnen zijn dat de dame in kwestie nog niet zo lang aan het werk is, na een lange periode van, ehm, angststoornissen, en dat ze na vier keer klikken een lichte paniek voelde opkomen, en dus maar wat riep, en toen jij daar zachtjes tegen in verzet kwam van de schrik maar meteen met je meeboog en een ander, haar vaag bekend voorkomend, bedrag noemde, om maar geen confrontatie met je te hoeven aangaan?

Geplaatst op 21 februari 2011 om 20:49

Zou dat het zijn Aargh, dat ze haar bril niet op had? Hahaha. :)

Margo, dat is nu juist waar ik al die discussies al om gevoerd heb: er zijn wel degelijk folders! Maar die zijn nog best ingewikkeld, met dingen als:
“350 mm (Lengte) A
30 mm (Dikte) B
230 mm (Breedte) C
Maximumafmetingen:
A, B en C <= 600 mm
A + B + C <= 900 mm”
Dat kost nog best wat logisch denkvermogen met dat geABC, haha, en zelfs toen ik het uitgevogeld had, kwamen discussies vaak neer op ‘past niet door de brievenbus want kijk we hebben hier zo’n kartonnen flutding en zie hij gaat er niet omheen’ en dan zei ik: ‘kijk, dit is een echte brievenbus die van stevig materiaal is en daar vouwt dat pakket zich gewoon met gemak in want de helft is LUCHT mensen’ en zo verder. Zucht.

Hahahahaha Martine! Oh heerlijk. Als ze niet zo door de winkel durfde roepen zonder enige gêne en ik haar kordaatheid op het ‘de winkel is van mij’-af nooit had meegemaakt, zou ik meteen totaal anders naar haar kijken mijn volgende bezoek! Prachtige denkwijze. Inderdaad moet ik ook nooit vergeten dat veel meer mensen zich net zo ongemakkelijk kunnen voelen als ik. :)

Geplaatst op 21 februari 2011 om 22:32

Heb net even naar de tarieven van bpost gekeken en zie daar toch iets geks.
Hier de link naar pakketten onder de 2 kilo, klik zelf even op Tarieven:
http://www.bpost.be/site/nl/residential/parcels/international/kilopoststand.html
Tot 350 gram kost het 8 euro naar de VS.
Maar als je dan kijkt bij pakketten tot 30 kilo, klik zelf even op Tarieven:
http://www.bpost.be/site/nl/residential/parcels/international/kilopostint.html
Dan zie je dat 0 tot 5 kilo inderdaad 30 euro kost.
Waarschijnlijk heeft die grijsharige vrouw op die link geklikt.
Hopelijk kun je je voordeel doen met deze info, bijv. Belgische postbeambtes bijspijkeren.
Verder blijft het natuurlijk een erg leuk verhaal!

Geplaatst op 22 februari 2011 om 08:13

Casa, inderdaad lijkt ze ergens een mix-up gemaakt te hebben. Maar allebei die links zijn voor pakketten, dus dingen die groter dan standaard brieven zijn en dus niet in de brievenbus passen. Volgens haar redenatie zou ik dan op 8 euro uitgekomen moeten zijn, wat ook al veel duurder is dan de 3,60 die de enveloppe normaal kost.

Het probleem is inderdaad steeds dat het tarief afhankelijk is van de afmeting van je pakje, en wanneer iemand vindt dat het níet door de brievenbus zal passen, kom je dus op allerlei soorten bedragen uit. Pfff.

Maar zoals je zelf dus al ondervond: het is redelijk ondoorzichtig, dat tariefoverzicht.

Geplaatst op 22 februari 2011 om 08:21

Bizar. Niks erger dan van die processen waar je geen grip op krijgt.

Geplaatst op 22 februari 2011 om 10:49
Lobdozer

Er zal ongetwijfeld een volkomen logisch en traceerbaar systeem achter zitten, maar ik betwijfel of wij eenvoudige stervelingen die kunnen bevatten. Ik stel me altijd voor dat ze sub-regels hebben als “als het een dinsdag is, maar de maan is niet vol, dan komen de verzendkosten uit op…”

Geplaatst op 27 mei 2011 om 09:20

Haha Lobdozer, dat zou het wel verklaren ja, die geheime subregels! :D

Het blijft maar door gaan hier, we hebben voor de lol hetzelfde pakketje in drie verschillende postpunten laten frankeren. Drie totaal verschillende prijzen en redenaties. Ik word er écht gek van, en iedereen roept dat de ander fout zit natuurlijk. Nu ga ik dus 20 minuten met de tram naar een postkantoor waar ze dagelijks pakketten naar overal sturen (in een meer multiculti wijk) en daar zijn de allerlaagste prijzen én altijd dezelfde ook nog. En het meest relaxte personeel, ook dat nog. Ongelofelijk blijft het wel. En frustrerend gedoe.

Geplaatst op 27 mei 2011 om 10:12