*Fijnstof

Verkreukeld stapt hij de woonkamer binnen, terwijl hij bijkans over een van de poezen struikelt. ‘Mijn kledingkast. Kapot. De deuren. Past niet, gaat niet meer dicht. De metalen deur wel nog ongeveer, maar de spiegeldeur helemaal niet meer.’

‘Goedemorgen.’ Ik kijk op van mijn scherm. Hij kijkt me doordringend aan. Lijkt dan pas te ontwaken. ‘Oh, goedemorgen lief. Goed geslapen? De deuren van de kast zijn stuk.’

‘Balen,’ zeg ik, want ik vind dat best balen. We hebben de schuifdeur-kasten al een jaar of twee. Eerder wilde zijn spiegeldeur al niet in de onderste gleuf glijden. Hadden we uiteindelijk opgelost, door de boel te verbuigen. Mijn kast, die er pal naast staat, blijft enthousiast het goede voorbeeld geven, maar zijn exemplaar lijkt chronisch ontevreden met de hem toebedeelde kast-functie.

De dag komt ertussen, met croissants, waterbakken en vraagstukken, de weigerende deuren worden snel vergeten.

Met een stapel fris gewassen kleding loop ik na de middag de slaapkamer in. Ik leg de t-shirts op bed en draai me om, naar de tweelingkasten. Verbaasd kijk ik van de een naar de ander. De kamer ziet er zelfs anders uit, heel gek. Ik doe iets met mijn twee handen, en de twee deuren. Dan loop ik de gang op en roep naar beneden.

‘Uhm. Lief?’ Onderaan de trap verschijnt een nieuwsgierige blik.

‘Het is opgelost hoor.’

Zijn blik verandert in een vraagteken.

‘Je kast. De deuren. Kapot, weet je nog wel.’ Ik onderdruk een glimlach.

‘Wat… hoe…?’

‘Je had de deuren verwisseld. Verkeerd om dicht proberen schuiven. De spiegeldeur stond opeens aan de rechterkant.’

Ik kuch.

‘Past niet. Moet andersom.’ Nonchalant blik ik omlaag.

Zijn mond hangt een heel klein beetje open.

Bijdehand grijns ik: ‘Knap hè? Ik heb de kast gemaakt!’

Ik hoor een lach de trap op bulderen, op een stoelliftje van gezonde schaamte.

‘Ahum. Niet helemaal wakker denk ik, vanochtend.’ Hij grinnikt er een schouderophaal bij.

Ik knipoog en gooi een warme grijns over de leuning, aan een donkerrode hartjesballon.

7 Reacties

*note to self* toevoegen aan gereedschapskist: één wakker hoofd. Kan veel geld en moeite besparen.
*note to Wenz* ik word helemaal blij van die eindzin.

Geplaatst op 14 februari 2011 om 13:36

Goed gemaakt!
Van alle markten thuis die Wenz. Zelfs kastreparaties.

Geplaatst op 14 februari 2011 om 19:09

Niets beter dan ‘doe het zelf’ ;)
Leuk schrijfsel!

Geplaatst op 15 februari 2011 om 13:09

Haha, een stoelliftje. Mooi beeld hoor!

Geplaatst op 15 februari 2011 om 13:17

Tja, als vrouw weet jij natuurlijk perfect waar de spiegel zit ;-)

Geplaatst op 16 februari 2011 om 11:45

Prachtige beelden van het liftje en de ballon. En: zeeeeeeeeeeeer fijn dat de kast weer ‘gemaakt’ is.

Geplaatst op 20 februari 2011 om 12:45

Briljant!

Geplaatst op 20 februari 2011 om 14:32