*Klimop

Dit is ongelofelijk. Ik ga graag in achtbanen en kan best tegen een stootje, maar alleen al het kijken van deze video liet me gruwelen. Een tower-engineer die een toren beklimt van bijna 540 meter (1768 feet) hoog. Wij zien dit sterke staaltje vanuit het perspectief van de klimmer in kwestie.

Complimenten voor iedereen die de film uit weet te zitten zonder weg te duiken of de handen voor de ogen te slaan. Duizendmaal zoveel complimenten voor de helden die zo’n toren beklimmen, in de wind en zonder veiligheidstouw.

14 Reacties

Het is wel een mooi filmpje zo. Dit is hier achter de pc wel uit te kijken. In het echt doe ik niet mee. Het is voor iedereen onverantwoord zonder zekering, ook voor deze mannen. Hebben ze daar geen Arbo-wet?

Geplaatst op 23 januari 2011 om 23:29

De buren belden aan. Ze vroegen zich af tegen wie ik zo zat te schreeuwen waar hij mee bezig was en dat hij zich vast moest houden. En of het wel ging met mij.

Geplaatst op 24 januari 2011 om 09:16

Ik zou uit pure angst naar beneden springen. Raar mechanisme, maar wel waar.

Geplaatst op 24 januari 2011 om 09:49

Toevallig gisteren “man on wire” gekeken, over de man die tussen de twin towers heen en weer liep. Maar die had zelf geen camera bij zich, je ziet hem vanaf de grond of het gebouw. Deze man moet ook nog eens een enorme klimprestatie verrichten, knap hoor. Ik moet zeggen dat ik hier vooral een beetje draaierig word van de heftige camerabewegingen, hij draagt dat ding blijkbaar op zijn hoofd en moet steeds heen en weer kijken.

Geplaatst op 24 januari 2011 om 10:31
sinaasappelboom

gaaf filmpje, ik klim zelf ook veel, maar geen free-climbing.

ik geef ze groot gelijk dat ze niet met touw klimmen, vooral omdat je je moet bedenken dat je continu jezelf vast moet houden, wat een hoop spierkracht vergt, en zeker met dat weer etc, en door moet blijven klimmen om te zorgen dat je niet verzuurt, of -vooral- niet vermoeit raakt.
als je telkens je touw moet verplaatsen, en met setjes (twee karabiners aan weerszijden) werkt, je nog veel meer moet meenemen dan 30 kilo, en bovendien nog flink wat meters aan touw, die ook allemaal georderd mee naar boven moeten.

deze mensen weten waar ze aan beginnen, weten wat ze doen, en het is niet de eerste toren die ze beklimmen.

het draaierig worden van de camerabeelden is logisch, als je zelf klimt is het heel normaal om telkens naar je voeten, handen, zekeringsmateriaal etc. te kijken, maar vanaf je luie stoel is het best verwarrend. maar een handcamera was helemaal onmogelijk. (:

leuk filmpje, en groot respect!

Sieteke

Geplaatst op 24 januari 2011 om 13:25

aaaaaah! Al bij de eerste 3 seconden stond het zweet in mijn handpalmen en had ik al klotsende oksels bij het zien van dit filmpje.. had ik al gezegd dat ik hoogtevrees heb?

Geplaatst op 24 januari 2011 om 14:29

Aaaaaaaargh, ik heb hoogtevrees op zulke smalle dingen, dat heb ik al op een trapladder! Die laatste beelden!! Ik begon gewoon misselijk te worden!

Geplaatst op 25 januari 2011 om 07:53
Frankie P

@ Nanos

De voice-over zegt dat ‘OSHA rules do allow for it’.

Als je niet degene bent die klimt maar die kijkt, lijkt het me enger. Kortom: ik vind dit eng. Ben alleen nog bezorgder over de terugtocht. Daarover vermeldt de historie niets. Oh! Oh!

Geplaatst op 25 januari 2011 om 08:49

OMG!! Kun je van dit filmpje hoogtevrees KRIJGEN?! Want dat heb ik nu namelijk…

Geplaatst op 25 januari 2011 om 22:28

Hmm, heb het niet helemaal uitgezeten omdat het zo lang duurde. klim klim klim, kijk, klim klim, kijk… ok….. klim klim pfffffffffffffffffffffffffffffff
Oké het was hoog, en ik zou het niet willen doen, maar eng om te zien? Nee dat niet.
En de enige reden waarom ik zelf niet zo hoog wil klimmen is omdat ik totaal geen moeite heb met omhoog gaan, maar wel heel erg met naar beneden gaan.

Geplaatst op 26 januari 2011 om 12:08

Dit is genoeg voor een nachtmerrie… Ware helden. Je staat er nooit bij stil, maar dit is ook ‘dagelijks werk’. Indrukwekkend.

Geplaatst op 29 januari 2011 om 19:53

Ik ben blij dat ik eerst de commentaren gelezen heb, zo blijft mij gelukkig een hoop ellende bespaard.
Ik moest ooit eens een vakantiefilmpje bekijken van iemand die met een boot de waddenzee op was geweest, na tien minuten dapper mijn best doen hing ik groen van misselijkheid boven de wc..

Geplaatst op 3 februari 2011 om 00:07

Dit triggert inderdaad de nodige zweetklieren en angstcentra in de hersens. Ik heb zelf ook wel geklommen (maar altijd gezekerd) en kan me goed voorstellen dat je geen 800 meter aan klimtouw gaat meeslepen. Ik vraag me alleen af of ze niet gewoon met een parachute naar beneden springen :)

Geplaatst op 8 februari 2011 om 21:35

Wow :) dit is echt ongeloofelijk!!
Zonder security nog wel!!

Geplaatst op 14 maart 2011 om 14:07